fbpx

O kajenju

Zdravje, Zdravje in bolezni

Kajenje ni škodljivo samo za kadilce, ampak zdravstveno prizadene tudi nekadilce, ki morajo bivati in živeti v istih prostorih s kadilci in prenašati njihovo brezobzirnost. Nekateri raziskave celo kažejo, da je…

Spoštovani kadilec, kadilka.

Vzročna povezanost med tobačnim dimom in nekaterimi bolezni je danes znanstveno dokazana. Na zemlji vsako leto zaradi kajenja umre blizu tri milijone ljudi, še več pa je težkih kadilcev in invalidov, ki jih je kajenje prizadelo. Samo v državah evropske skupnosti zaradi posledic raka umre vsako leto 431.000 ljudi. V Združenih državah Amerike tobak povzroči četrtino vseh smrti med ženskami.

V SLOVENIJI JE LETA 1990 UMRLO ZARADI KAJENJA 9.579 LJUDI.
Kajenje pa ni škodljivo samo za kadilce, ampak zdravstveno prizadene tudi nekadilce, ki morajo bivati in živeti v istih prostorih s kadilci in prenašati njihovo brezobzirnost. Nekateri raziskave celo kažejo, da je stranski dim, ki se kadi z vrha žareče cigarete in se širi po prostoru, nevarjenjši od dima, ki ga kadilec potegne vase, saj predstavlja večino (kar 85%) vsega cigaretnega dima, hkrati pa vsebuje bistveno večje koncentracije škodljivih in rakotvornih snovi. S tem ko v zaprtem prostoru kadite, torej ne usmerjajte in zastrupljajte samo sebe, ampak tudi vse nekadilce, ki jim ni do tega. Želimo vas opozoriti na listino svetovne zdravstvene organizacije, ki razglaša, da je svež zrak, brez tobačnega dima, osnovna pravica slehernega nekadilca.
Spoštovani kadilec, kadilka, spoštujemo – čeprav z obžalovanjem – vašo osebno odločitev, da kadite, vendar nam dovolite, da hkrati izrazimo tudi svojo pravico do čistega in zdravju neškodljivega zraka.
Spoštovani kadilec, kadilka, kaj bi storili vi, če bi vam nekdo dodajal v hrano kakšno zdravju škodljivo snov? Zagotovo bi burno protestirali. Zato upamo, da boste razumeli željo, potrebo in pravico nekadilcev, do nezakajenega in neonesnaženega zraka in se vzdržali samomorilski razvadi tudi sami čimprej uprete.
 
Za podatke na teh straneh se zahvaljujemo g. Dolencu iz Društva nekadilcev Slovenije
 
Priporočamo:
 
C1833100-3A99-11E1-942C-898366B94067

Sorodne vsebine

Sledite nam