fbpx

O drogah

Zdravje, Zdravje in bolezni

Vsako prepričevanje, da jih v našem okolju ni, je slepljenje. Dejstvo je, da se v Sloveniji z njimi srečujemo tako v velikih količinah po…

Droge – na neki način so nam še tako daleč, dejansko pa so “že” tu – na naši ulici, šoli, morda celo v našem domu.

Vsako prepričevanje, da jih v našem okolju ni, je slepljenje. Dejstvo je, da se v Sloveniji z njimi srečujemo tako v velikih količinah po deset in celo sto zaseženih kilogramov, ki jih kot del organizirane mreže tihotapcev drog vede ali ne po Evropi prevažajo posamezniki, kot z manjšimi količinami, po katerih segajo vse mlajši in celo otroci. Kriminal in prekrški, ki spremljajo narkomanijo, so del našega vsakdanjika, tako da se trendi v Sloveniji prav nič več ne razlikujejo od tistih v Evropi.

Zla, ki ga prinašajo s seboj, je vse več, pa naj gre za smrtne žrtve “predozirancev”, družinske tragedije ali pa vse pogostejša kazniva dejanja, predvsem kraje in vlome, v katere so odvisniki prisiljeni, da pridejo do svoje vsakodnevne doze. Droge tako niso problem posameznega odvisnika, tistega, ki jih le poskuša, ali družbe kot celote, ampak vsakega od nas, saj lahko na primer “prevzamejo” našega otroka, posredno ogrožajo naše premoženje, da o povezanosti kuge 20. stoletja in narkomanije ne govorimo. Število “zavoženih” življenj se veča, zato so po mnenju mnogih, ki to problematiko spremljajo na cesti, v živo in ne le v filozofsko razpoloženih krogih, vsaka razmišljanja o legalizaciji mehkejših drog nesprejemljiva. Tudi samo represija na drugi strani ne daje željenih rezultatov, zato je, kot kaže, edina rešitev v široki družbeni akciji, ki bo temeljila na preventivi – v oblikovanju in najširše izvajanem nacionalnem programu boja proti drogam, na katerega pa v Sloveniji že vse predolgo čakamo.

[Podatke na teh straneh je omogočilo in dovolilo v objavo Ministrstvo za notranje zadeve, za kar se jim zahvaljujemo.]
 

66780CA4-3B93-11E1-A1ED-898366B94067

 


Sledite nam