fbpx

Terapevtska predstava Problem

Dogodki, Odnosi v dru┼żini, Zanimivo

Po uprizoritvi priljubljenega gledali┼í─Źa v Islingtonu je bila dele┼żna navdu┼íenih kritik, nato pa so jo predvajali ┼íe …

igra Problem

Lepo je sli┼íati zgodbo o paru, ki po desetih letih zakona ┼íe vedno u┼żiva v radostih zakonskega ┼żivljenja. ┼Żal pa veliko parov pozna prepir kot edino obliko izra┼żanja mnenj, in le vpra┼íanje ─Źasa je, kdaj taka zveza razpade.

Toda obstaja ┼íe tretja mo┼żnost: da zakonca ohranjata zakon le navzven, ┼żivita pa drug mimo drugega. Ampak prej ali slej se njuni poti sre─Źata. In v tej to─Źki se za─Źne Problem A. R. Gurneyja (1930-2017) .

Na videz vsakdanje sre─Źanje Mo┼ża in ┼Żene izpostavi osnovni problem. Nadvse vsakdanji za vsakdanji par. Toda vse ka┼że, da Mo┼ż in ┼Żena ┼żivita na razli─Źnih bregovih, tako da odziv na osnovni problem rodi nov problem. In ta problem spro┼żi nove probleme in tako naprej. Problem se preigrava na meji absurda, a je hkrati povsem realisti─Źen.

Ko vse ka┼że, da nad zakoncema visi preve─Ź problemov, da bi jih bilo mogo─Źe obvladati, ponudi avtor trivialno, a nepri─Źakovano re┼íitev. In ta se skriva v mehanskem sklopu zaganjalnika in motorja z notranjim izgorevanjem,

o igri┬áToma┼ż Lobe, ki nastopa v vlogi Mo┼ża.

Dramatik A. R. Gurney je o svoji igri zapisal:

To je verjetno ena mojih najpogosteje uprizorjenih kratkih iger. Prvi─Ź jo je odigrala gledali┼íka skupina New Theatre For Now, vendar predstava ni bila ravno senzacija. V sedemdesetih letih jo je igrala neka gledali┼íka skupina v newyor┼íkem Sohu, ne vem pa, ali je bila dele┼żna sploh kake kriti┼íke ocene. ┼áele Britanci so jo vzeli za svojo, tako da je do┼żivela prav produktivno kariero.

Po uprizoritvi nekega priljubljenega gledali┼í─Źa v Islingtonu, londonskem predmestju, je bila dele┼żna navdu┼íenih kritik, nato pa so jo predvajali ┼íe na BBC-ju. Zaradi odzivov v Veliki Britaniji mi je uspelo prepri─Źati Samuela Frencha, da jo je objavil.

Kasneje so jo izdali tudi drugod, v antologijah in zbirkah. Od tedaj me je ┼że ve─Ź ljudi nagovarjalo, da bi iz nje naredili film ali celo opero, vendar sem sklenil, naj ostane zapisana gledali┼í─Źu.

S predstavo nastopata v sklopu prireditev vrhni┼íkega┬áCankarjevega leta 2018┬á–┬áRegijskega Linhartovega sre─Źanja osrednje Slovenije.┬áV┬áKlubu Orfej┬áv Sinji gorici si boste lahko 19. aprila ob 20. uri ogledali to ┼żlahtno in presenetljivo komedijo.┬áVstop┬ána predstave je┬ábrezpla─Źen.

O ustvarjalcih terapevtske igre Problem

Jana Lavti┼żar je zakonska in dru┼żinska terapevtka ter prevajalka, v prostem ─Źasu pa radovedna opazovalka zunanjega in raziskovalka notranjih svetov.

Toma┼ż Lobe je zaposlen kot razvijalec ra─Źunalni┼íkih aplikacij, v prostem ─Źasu pa rad sede za klavir, poje v pevskem zboru ali pa snujeÔÇő, kam, kako in zakaj bo popeljal dru┼żino na naslednje potovanje.

Oba menita, da nam ┼żivljenje lep┼íata in laj┼íata umetnost in smisel za humor.

Gledali┼íka skupina Ananas izhaja iz bogate tradicije dramskega kro┼żka Gimnazije Be┼żigrad pod vodstvom prof. Andrijana Laha. Med njenimi uprizoritvami so ┼ítevilni recitali (Svin─Źnik pi┼íe s srcem) in predstave (Dobri vojak ┼ávejk), najuspe┼ínej┼íi pa sta bili s ┼ítevilnimi gostovanji Deseti brat Ivana Roba in ┼Żabe Gregorja Strni┼íe (uvr┼í─Źena tudi na program amaterskih skupin Bor┼ítnikovega sre─Źanja). V komediji Problem nastopata Jana Lavti┼żar (┼Żena) in Toma┼ż Lobe (Mo┼ż). Jana je zakonska in dru┼żinska terapevtka ter prevajalka, za du┼ío pa poleg igranja poje in vrtnari. Toma┼ż je zaposlen kot razvijalec ra─Źunalni┼íkih aplikacij, v prostem ─Źasu pa rad sede za klavir, poje v pevskem zboru ali pa snujeÔÇő, kam, kako in zakaj bo popeljal dru┼żino na naslednje potovanje.

Utrinki s predstave

Ve─Ź informacij o igri:

Video napovednik – Trailer┬á >>>
informacije po telefonu: 040 523 787
FB stran

Posrednica besedila: Irena Hribar Schmidt
Prevajalka: Jana Lavti┼żar
┼ŻENA: Jana Lavti┼żar
MO┼Ż: Toma┼ż Lobe
Re┼żija: ekipa Ananas
Dramaturški svetovalec: Andrijan Lah
Kostumografka: Barbara ┼Żiv─Źi─Ź
Fotografija: Višnja Jerman
Oblikovanje GL: Damjan Kašnar


Sledite nam