fbpx

O lajšanju simptomov novega koronavirusa s prof. dr. Borutom Štrukljem

Bolezni, Koronavirus, Zanimivo

Decembra 2019 so v kitajskem mestu Vuhan zaznali povečano število pljučnic. Iskali so povzročitelja in odkrili, da gre za okužbe z novim koronavirusom. Poimenovali so ga SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka.

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, bolečinami v mišicah, nahodom, povišano telesno temperaturo, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus.

Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

Na spletu je mogoče najti veliko priporočil in nasvetov, kako se ubraniti pred okužbo in kako si pomagati pri simptomih novega koronavirusa.

O preventivi in priporočilih smo se v Javni tribuni pogovarjali s strokovnjakom, prof. dr. Borutom Štrukljem.

Preventiva

V upanju, da ne zbolimo, se ljudje pred vsako sezono dihalnih obolenj in tokrat, okužbe s koronavirusom, sprašujemo, kaj lahko storimo za boljšo imunsko odpornost in preprečevanje okužb.

Prof. dr. Borut Štrukelj:

»Preventiva pri vseh okužbah je pomembna, a moramo za to poskrbeti čim prej, saj imunski sistem potrebuje nekaj časa za aktivacijo. Vsekakor svetujem vnos vitamina C, tudi vitamina D (ne smemo pretiravati), med zdravilnimi rastlinami pa priporočam ingver, meto, meliso, cimet, ingver in šipek. V lekarnah lahko dobite posamezne posušene rastline ali čajne mešanice.
Lipov čajni napitek pa zmanjšuje povišano temperaturo, kar je pri okužbi pomembno, saj s tem dodatno obremenjujejo krvožilni sistem. Lipov čaj je dobro, preizkušeno ljudsko zdravilo za zmanjšanje potenja in zniževanja povišane telesne temperature, a ne deluje neposredno na okužbo in dejavnike, povezan s tem. Prav tako ne deluje protibolečinsko, primerna je kombinacija lipovega čaja s paracetamolom.«

Za dihala preventivno svetujem inhalacijo s parno kopeljo (lahko lonec z vročo vodo in brisačo čez glavo), v katero nakapate nekaj kapljic evkaliptusovega ali smrekovega eteričnega olja in to vdihujte vsaj 10 min, 2 krat dnevno. Virus se bo težje »ugnezdil« v sluznico, če bo ta vlažna.«

Ko se pojavijo simptomi

Ob pojavu simptomov, torej, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, izcedek iz nosu, kašelj, vsi najprej pomislimo, na zdravilo proti bolečinam.

Katero je pravo?

»Pri okužbi z novim koronavirusom si pomagamo z zdravili, ki lajšajo simptome. Tako uporabljamo predvsem protibolečinska sredstva in zdravila brez recepta, ki zmanjšujejo telesno temperaturo. Glede na nekatera obvestila zdravstvenih združenj se nagibamo k uporabi paracetamola, raje kot ibuprofena, čeprav najnovejša obvestila Agencije za zdravila EMA (Evropska agencija za zdravila) informirajo, da ni znanstvenih dokazov, da bi ibuprofen lahko škodil pri okužbi s koronavirusom. Ena od hipotez je namreč bila, da ibuprofen poveča verjetnost pripetja virusa na človeške celice v dihalnem sistemu. To trenutno znanstveno ni dokazano. Lajša pa ibuprofen vnetne reakcije, v tem primeru svetujem uporabo ibuprofen lizinata, ki deluje izjemno hitro. Ker običajno okužbo s koronavirusom SARS-CoV-2 spremlja suh kašelj in bolečine v kosteh oziroma mišicah, je dobra kombinacija paracetamola, propifenazona in kodeina, ki je v tabletah brez recepta prisoten v zelo majhni količini, a dovolj, da zmanjša zelo moteč suh kašelj.«

svetuje prof. dr. Štrukelj.

Pogosto vprašanje – navaden prehlad ali koronavirus

Zdravila za lajšanje simptomov gripe, prehlada in nove okužbe s koronavirusom so v prvi fazi bolezni enaka. Le bris sluznice, ki ga uporabijo za test dokaza virusnega genoma (tako določimo prisotnost koronavirusa), lahko potrdi okužbo s koronavirusom.

Zdravila za lajšanje simptomov gripe, prehlada in nove okužbe s koronavirusom so v prvi fazi bolezni enaka.

Kaj pa otroci?

Otrokom, mlajšim od 12 let so na voljo primerna zdravila za lajšanje tovrstnih težav, starejšim od 12 let pa težave lahko lajšate z uporabo tablet s kodeinijevim sulfatom.

Astma in alergije

Če ste astmatik, nadaljujte redno terapijo, v primeru okužbe s koronavirusom pa boste potrebovali zdravila, ki zmanjšajo krč v dihalih. V primeru dvomov in vprašanj pa prof. dr. Štrukelj svetuje, da se po telefonu posvetujete s svojim zdravnikom.

Celotna Javna tribuna je na voljo TUKAJ


Sledite nam