fbpx

Novoletne zaobljube: Nasveti, s katerimi jih boste zares uresničili

Aktualno, Družina, Zanimivo, Življenjski slog

Tudi vi vsako letu proti koncu leta skrbno načrtujete, kaj vse boste uresničili v novem letu? Imate tudi letos seznam novoletnih zaobljub? Pa bi jih radi zares izvedli in bili z rezultati zadovoljni? Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako jih izpeljati.

Konec starega leta je kot nalašč za življenjski izračun. Kaj nam je uspelo storiti in kaj nas še čaka? Več gibanja, več zdrave prehrane, manj kilogramov, več smeha in preživljanja časa z družino. Vam je znano? So tudi vaše novoletne zaobljube podobne?

Načrtovanje le teh je vedno zelo optimistično. Polni smo energije in povsem prepričani, da jih bomo prav zares tudi izpeljali. Že sama misel na naše novoletne zaobljube nas spravlja v dobro voljo. Po novem letu bo vse drugače.


Novoletne zaobljube ohranjajo veselje do življenja

»Čas, ko se zaključuje staro leto in začenja novo, ljudje že od nekdaj namenjamo poglobljenemu razmišljanju o življenju in našim življenjskim dosežkom nad katerimi nismo vedno navdušeni. Sama menim, da je mamljivost novoletnih zaobljub ravno v tem, da nam daje upanje uresničiti v novem letu tisto, kar smo v starem zamudili in nam s tem pomaga, da ohranimo veselje do življenja, kljub morebitnim težkim preizkušnjam, katera smo prestali,«

meni mojstrica in učiteljica Reikija, predavateljica in energoterapevtka Tatjana Frumen.

Pri novoletnih zaobljubah je najlepše načrtovanje. Polni smo idej, energije in ob načrtovanju vedno stoodstotni, da bomo naše zaobljube tudi izpeljali. Ko načrtovanje preide v izvajanje, pa se ustavi. Načrtovanje je bilo tako dobro, ko pa je potrebno zaobljubo pričeti uresničevati, naši občutki niso več tako pozitivni. Počutimo se drugače, volje nam prične primanjkovati in rado se zgodi, da odnehamo.

Frumnova meni, da je to zato, ker smo ljudje po naravi lena bitja in ne maramo sprememb, pa čeprav bi bile dobre za nas.


»Ljudje smo vedno polni veselja in življenjske energije, kadar se ukvarjamo s tistim kar nas veseli, a da izgubimo voljo na tej poti obstaja več razlogov.
Samovoljno pa se iz naše cone udobja premaknemo samo takrat, kadar boli dovolj, da smo končno pripravljeni uvesti spremembe.
Večina novoletnih zaobljub ne ustreza temu kriteriju in je že v osnovi obsojenih na neuspeh.

Drugi razlog je, da imamo preslab in nedodelan načrt, ali pa o njem sploh ne razmišljamo. Prve večje težave, ki jih nismo predvideli ali pa je teh celo več, nam vzamejo pogum in odnehamo.

Tudi vztrajnost in potrpežljivost sta vrlini, ki nam jih ravno v takšnih situacijah velikokrat primanjkuje. Pozabljamo, da je za dosego še tako majhnega cilja potreben čas. Tudi solata ne zraste v enem dnevu. Narava deluje v ciklusih 3 do 6 mesecev, kar pomeni, da spremembe, ki smo jih uvedli danes, obrodijo sadove v obdobju 3-6 mesecev. Mi bi pa radi zdaj in takoj.«


Previsoki cilji

»Eden od razlogov za neuspeh, je postavljanje previsokih ciljev. Te imamo za nedosegljive in ostanejo v nas kot želja ali hrepenenje in slabo vplivajo na samopodobo, zato je pomembno, da si zastavimo manjše, bolje verjetne cilje.

Zelo pomemben razlog pa je ljubezen do samega sebe in določitev prioritet. Te bodo določale komu in v kakšnih primerih bomo dali prednost, ko bo prišlo do ovir. Pomembno je, da se zavedamo, da smo najpomembnejši akter v našem življenju mi in nihče drug,«

pojasnjuje Frumnova.


S sanjarjenjem bežimo od realnega življenja

Mnogokrat je ena od novoletnih zaobljub tudi, da bomo shujšali. Do novega leta imamo torej še čas, da se pregrešimo v hrano, potem pa nič več. Tak način razmišljanja res lahko privede do dobrih rezultatov?

»Ne le želja, potrebna je odločitev, načrt in akcija,«

pojasnjuje Tatjana Frumen in dodaja:

»Velikokrat novoletne zaobljube ostanejo v naših mislih kot želje brez načrta in na nas delujejo kot droga. S sanjarjenjem bežimo od realnega življenja in se težje soočamo s težavami, postajamo brezvoljni in depresivni. Cilj se nam zdi daleč v prihodnosti in je za nas nedosegljiv.
Popolnoma obratno je, kadar vključimo načrt in akcijo. Takrat naše želje ob premagovanju ovir delujejo kot anestetik in nam s tem lajšajo »bolečine« na poti do cilja.
Povedati želim, da je želja po lepi postavi premalo, če ne uvedemo potrebnih sprememb na vseh življenjskih področjih.
Nikogar ne želim učiti kako naj se loti hujšanja, kajti nasvetov je po spletu dovolj in vsak najde lahko nekaj, kar mu odgovarja. Pomembno je, da se zavedamo, da zaobljube brez odločitve, natančnega načrta, uvedbe potrebnih sprememb, časovnega okvirja, akcije ter vztrajnosti in zaupanja ne bomo dosegli. Na tej poti pa pomaga seveda vzpodbuda družine, prijatelja ali trenerja.
Ne glede o kateri novoletni zaobljubi se pogovarjamo, recept velja za vse.
Se vam zdi pretežko? Nihče ni rekel, da je enostavno, a vsekakor se splača.«


Majhna skrivnost, ki bo lažje privedla do zadovoljivih rezultatov

Frumnova svetuje, da načrtujemo vedno s svinčnikom in papirjem, nikoli samo v glavi.

»Izražajte se v pretekliku, kot da ste to že naredili in kot, da se je to že zgodilo. Tako boste v svoje življenje priklicali občutek, kot da to že je in s tem pomagali vašemu umu verjeti, da ste cilj že dosegli.«


Sledite nam