fbpx

Ko razumemo delovanje možganov, lažje razumemo tudi mladostnike

Odnosi v družini, Zdravje otrok

Obdobje najstništva je polno sprememb. Je čas velikih tveganj, a hkrati tudi čas neslutenih priložnosti. Obdobje, ki ga sproži naša notranja biološka ura z navalom hormonov, ne vpliva zgolj na naše telo, ampak tudi na možgane. Z mislijo na vse mladostnike so v spletni svetovalnici tosemjaz.net pripravili novo rubriko Možgani in jaz.

Rubrika v spletni svetovalnici To sem jaz-min

Včasih imamo občutek, da vsa okolica opazi, kako se otrok začne nenadoma razvijati v mladeniča, mladenko. Veliko manjši vpogled pa imamo v duševni, čustveni in miselni razvoj, ki pa ni nič manj buren od telesnega razvoja.

To je tudi obdobje, ko najstniki razvijejo svojo lastno identiteto in se ob tem mnogokrat sprašujejo:

  • kdo sem,
  • kaj me zanima,
  • zakaj me starši ne razumejo.

Z mislijo na vse mladostnike so v svetovalnici tosemjaz.net pripravili novo rubriko Možgani in jaz, s katero želijo mladim pokazati, da je proces duševnega in telesnega razvoja v najstništvu eden izmed povsem običajnih procesov, ne samo pri ljudeh, temveč tudi pri drugih živalskih vrstah (npr. sesalcih). Gre namreč za evolucijsko prednost, ki nam omogoča boljšo biološko opremljenost za preživetje.

V novi rubriki Možgani in jaz boste lahko mladi, pa tudi odrasli, skozi oči nevropediatrinje doc. dr. Tine Bregant izvedeli odgovore na vprašanja, kot so:

  • zakaj imajo najstniki drugačen miselni proces;
  • kaj jih vodi k sprejemanju drznih odločitev;
  • zakaj hodijo pozno spat, zjutraj pa težko vstanejo;
  • katere strategije jim lahko pomagajo pri učenju, idr.

Adolescenca oz. mladostništvo je razvojno obdobje, ko posameznik razvija svojo miselnost in sam opredeljuje svoj položaj v svetu. To je obdobje iskanja sebe in nenehnega zastavljanja vprašanja »Kdo sem jaz?«. Z odgovori v novi rubriki, ki jo lahko berete ta hip na http://www.tosemjaz.net, vam poskušajo odgovoriti na točno to vprašanje. Da boste lažje razumeli in sprejemali sebe in druge.

Preberite tudi

Možgani pri mladostniku - tosemjaz.net

Sledite nam