fbpx

Nova oprema za medbolnišnični transport kritično bolnih novorojencev, dojenčkov in otrok

Bolezni, Obvestila, Zanimivo, Zdravje otrok

Medbolnišnični transport kritično bolnih novorojencev in dojenčkov v Sloveniji poteka že od leta 1976 z reševalnim avtomobilom in od leta 1978 tudi s helikopterjem. V tem času je bilo prepeljanih več kot 7000 novorojencev in dojenčkov, med naštetimi tudi nekaj nujnih transportov otrok s poslabšanjem zdravstvenega stanja.

V UKC Ljubljana so prevzeli opremo za prevoze kritično bolnih otrok, ki bo olajšala in omogočila še bolj varne prevoze s helikopterji Slovenske vojske in Slovenske policije. Sredstva za nakup opreme za prevoze kritično bolnih otrok je zagotovilo Ministrstvo za zdravje RS. Vrednost naložbe je 1.149.824,00 evra z DDV. S postopkom javnega naročila v dveh sklopih so pridobili dva transportna inkubatorska sistema, dva sistema bolniških nosil z opremo, štiri samodejno zložljive transportne vozičke z dvema sprejemnima postajama, dvanajst ročno zložljivih transportnih vozičkov in dva defibrilatorja. Sledita še dve namenski reševalni vozili, katerih dobava je predvidena v letu 2019. Omenjena oprema predstavlja osnovo za širitev dejavnosti in bo po 42 letih uspešnega dela znatno pripomogla k izboljšanju varnosti in kakovosti zdravstvene obravnave otrok.

Medbolnišnični transport  je organiziran s strani Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. V okviru transporta je bilo prepeljanih več kot 7000 novorojencev in dojenčkov iz 14 slovenskih porodnišnic in otroških oddelkov. Med naštetimi je tudi nekaj nujnih transportov otrok s poslabšanjem zdravstvenega stanja, ki so zaradi kronične bolezni priključeni na aparat za umetno predihavanje na svojem domu in so bili zdravljeni na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike.

Približno 50 odstotkov prepeljanih novorojencev in dojenčkov je sprejetih na Oddelku za intenzivno terapijo otrok Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike. Preostali so sprejeti v Enoti za intenzivno nego in terapijo novorojencev Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološka klinika ter na Kliničnem oddelku za neonatologijo Pediatrične klinika.

Medbolnišnični transport predstavlja stres tako za otroka kot transportno ekipo, saj se kljub dobri primarni oskrbi lahko otrokovo stanje hitro poslabša. Takrat je potrebno hitro ukrepanje usposobljene transportne ekipe, ki jo sestavljata zdravnik pediater in diplomirana medicinska sestra. Ekipa je v stalni pripravljenosti 24 ur na dan vse dni v letu.

Nabava nove opreme za medbolnišnični transport kritično bolnih novorojencev, dojenčkov in otrok do 14. leta starosti je velika pridobitev za celotno področje Republike Slovenije.


Sledite nam