fbpx

Nova metoda zdravljenja odporne angine pektoris: vstavitev posebne opornice v koronarni sinus

Bolezni, Človeško telo, Obvestila, Zanimivo, Zdravje

Premajhna prekrvavitev srčne mišice je lahko razlog za občasno tipično bolečino v prsnem košu (angina pektoris) …

Premajhna prekrvavitev srčne mišice je lahko razlog za občasno tipično bolečino v prsnem košu (angina pektoris), kar zmanjšuje kakovost življenja bolnikov, saj omejuje njihove vsakodnevne aktivnosti. V primeru, ko je prekrvavitev srca nenadoma pomembno zmanjšana, pa lahko bolnik občuti nenadno bolečino v prsnem košu (akutni koronarni sindrom) in posledično tudi odmrtje srčne mišice (miokardni infarkt). Bolnike z akutnim koronarnim sindromom večinoma zdravimo s perkutanimi metodami zdravljenja, v določenih primerih pa tudi s kirurškimi posegi (obvodi, by passi). Večino bolnikov s kronično koronarno boleznijo pa lahko uspešno zdravimo z zdravili in/ali revaskularizacijo. Do 10 odstotkov bolnikov s koronarno boleznijo pa ima kljub zdravljenju z zdravili in posegi za izboljšanje prekrvavitve srca še vedno tiščoče bolečine v prsnem košu (odporno angino pektoris).

Odporna angina pektoris (OAP) torej pomeni prisotnost angine kljub optimalni terapiji z zdravili, ustrezni sekundarni preventivi in ob izčrpanih možnostih revaskularizacijskih posegov. Navkljub razmeroma nizki smrtnosti, je kakovost življenja teh bolnikov slaba, zato je pomemben razvoj novih metod zdravljenja OAP. Perkutana vstavitev zmanjševalca pretoka skozi koronarni sinus je nova metoda interventne kardiologije. Osnovni cilj zdravljenja je izboljšati kakovost življenja koronarnega bolnika z zmanjšanjem pogostosti bolečin v prsnem košu.

Perkutana vstavitev zmanjševalca pretoka skozi koronarni sinus povzroči zmanjšanje prečnega preseka koronarnega sinusa, poveča upor proti toku krvi, posledično se zviša tlak v koronarnem sinusu in tudi v koronarnih arterijah. Sledi prerazporeditev pretoka krvi iz področij dobre prekrvavitve v slabše prekrvljene predele srčne mišice.

Zmanjševalec pretoka skozi koronarni sinus je jeklen pletež (posebna opornica) v obliki peščene ure, ki ga v približno šestih tednih po vstavitvi prekrije endotelij, in šele tedaj v polnem nastopi svojo hemodinamsko vlogo. Vstavitev zmanjševalca pretoka se izvede s pristopom skozi desno notranjo jugularno veno, ki omogoča lažji vstop v koronarni sinus.

S perkutano vstavitvijo zmanjševalca pretoka skozi koronarni sinus obstajajo večletne pozitivne izkušnje. Ideja o zdravljenju slabe prekrvavitve srčne mišice z vplivanjem na pretok skozi koronarni sinus pa je stara že več desetletij. V obdobju pred razvojem kirurške revaskularizacije srca s postavitvijo žilnih obvodov, so kirurgi ishemijo srca zdravili na podoben način. Opravili so prešitje koronarnega sinusa, povečali upor pretoku krvi in povzročili primerljiv učinek vstavitvi opisane opornice.

V sodobnem zdravljenju pa metoda »perkutana vstavitev zmanjševalca pretoka skozi koronarni sinus« predstavlja nadgradnjo modernih načinov zdravljenja slabe prekrvavitve srčne mišice.

Dosedanje raziskave so pokazale tako subjektivno izboljšanje simptomov angine pektoris kot objektivno izboljšanje zmogljivosti bolnika. Število operativnih in perioperativnih zapletov je majhno.

Poseg se opravi v lokalni anesteziji s pristopom skozi veno na vratu ali pa na nogi. Za poseg se uporablja spretnosti in znanja, ki jih imamo interventni kardiologi zaradi izvajanja drugih invazivnih posegov. Prvih nekaj ponovitev implantacij bomo izvajali pod budnim mentorstvom proktorja. Pri nas mentorstvo izvaja izumitelj te sodobne izvedbe metode, prof. dr. Shmuel Banai, iz Izraela.

Cena opornice je 6.300 EUR (brez DDV), kar je pod povprečjem EU, kjer so cene med 6000 in 10.000 EUR (brez DDV).

Letno bomo predvidoma opravili do 50 posegov. Prvih osem implantacij bomo opravili v okviru izvajanja terciarnega programa UKC Ljubljana, pridobili smo vsa potrebna dovoljenja Komisije za medicinsko etiko RS.

Z novo metodo bomo lahko izboljšali kakovost zdravljenja bolnikov. Metoda bo izboljšala zmožnost bolnikov tudi za večje telesne napore ter jim dodatno omogočila še bolj kakovostno življenje.

Slika 1. Shematski prikaz zmanjševalca pretoka skozi koronarni sinus v trenutku napihnjenja balona na vodilnem katetru.

Slika 2. CT-angiogrami srca po vstavitvi zmanjševalca pretoka skozi koronarni sinus. A – tridimenzionalna rekonstrukcija zadajšnje strani srca z vidnim zmanjševalcem pretoka, vstavljenim v proksimalni segment koronarnega sinusa. B vzdolžni presek koronarnega sinusa z vidnim zmanjševalcem pretoka.

vir:
Banai S, Muvhar SB, Parikh KH, et al. Coronary sinus reducer stent for the treatment of chronic refractory angina pectoris. J Am Coll Cardiol. 2007; 49 (17): 1783-9.

 


Sledite nam