fbpx

Nosilke za dojenčke

Zdravje in bolezni, Zdravje otrok

Nošenje otrok v raznih nosilkah ni le prijetno in praktično, temveč ima tudi mnoge koristi tako za otročka kot za starše.

Nošenje otrok v raznih nosilkah ni le prijetno in praktično, temveč ima tudi mnoge koristi tako za otročka kot za starše. “Dojenčki so radi v naročju staršev in ne bojte se, s tem jih ne boste razvadili,” pravi Urška Podvršič, diplomirana psihologinja in svetovalka za nošenje otrok Trageschule Dresden. Z njo smo se pogovarjali o tem, zakaj so nosilke tako koristne za otrokov telesni, čustveni in duševni razvoj, povezovanje z njim in kdaj jih lahko začnemo uporabljati. Še več o tem nam bo povedala 25. 3. od 10.00 do 11.00 v Cityparkovi igralnici, kjer bomo nosilke lahko tudi preizkusili.

Zakaj je dobro nositi otroka ob sebi?

Nošenje otroka ni le praktično, temveč ima tudi mnoge koristi tako za otroka kot za mamo oziroma očeta. Naj naštejemo le nekatere:

Dojenčki, ki jih starši nosijo, so mirnejši, saj so njihove primarne potrebe zadovoljene. Otrok je ob ljubljeni osebi, jo vidi, sliši, voha in tipa, podobno kot je to doživljal v maternici. Ta oseba ga preskrbi s hrano in z gibanjem, ki pozitivno vpliva na nadaljnji nevrološki razvoj, na zdrav razvoj prebavil in dihal ter na vzpostavitev ravnotežja (razvoj notranjega ušesa) in dobrega mišičnega tonusa. Nosilke nam pomagajo povečati število ur na dan, ki jih otrok preživi v naročju staršev, kar je obratno sorazmerno s številom ur, ko dojenček joka. Že tri ure nošenja na dan pomembno zmanjšajo jok pri dojenčku. V Nemčiji Dr. Fettweis, mednarodno priznani ortoped, že leta spodbuja nošenje dojenčkov v slingih in trakovih. Svetuje celo, da naj bi čim pogosteje nosili dojenčke v primernih nosilkah.

Med drugim s strokovnimi argumenti navaja, da pravilno nošenje ne škoduje hrbtenici, prav nasprotno – podpira njen razvoj. Pri mamicah pa se s fizičnim stikom z dojenčkom sprošča oksitocin, ki ji pomaga k boljši povezanosti z dojenčkom, lažjemu dojenju in boljši skrbi zanj, posledično pa zmanjšuje tudi pojavnost poporodne depresije in psihosomatskih bolezni.

Ne bojte se, da boste dojenčka razvadili – varno navezani dojenčki, dojenčki, ki so dobili zadostno mero varnosti in ljubezni, bodo prej in bolj samostojno odkorakali v svet.

Torej se lahko z nošenjem bolj povežejo z otrokom tudi očetje?

Da, za očete je lahko nošenje svojega otroka lepa izkušnja, ki pomaga pri vzpostavitvi navezanosti med njima. Očetje se gibajo in dihajo drugače, njihov srčni utrip je drugačen od maminega; za dojenčka je to nova in pomembna izkušnja. Še posebej pri dojenčkih, ki zahtevajo več pozornosti, bo mama vesela premora v času, ko se bo njen dojenček zadovoljen stiskal k očetu. Izkušnje kažejo, da očetje najraje izbirajo bolj strukturirane mehke nosilke ali nahrbtnike.

Ali naj torej otroka le nosimo ali ga imamo lahko tudi v vozičku?

Nujno se mi zdi, da začnemo poslušati, kaj nam govori naš modri notranji glas. Otroci niso matematična enačba in sledenje pravilom, nasvetom, mnenjem, ki nam niso blizu, a se nam zaradi tega ali onega vseeno zdi, da jim moramo slediti, pogosto pripeljejo do nezadovoljstva.

Če se otrok rad nosi, ni nič narobe, če ga veliko nosimo in ne uporabljamo vozička. Večina staršev sicer kombinira nosilke z vozički. Pomembno se mi zdi, da naredimo tako, kot čutimo, tako kot ustreza našemu življenjskemu slogu in otroku. Starši, ki se radi gibajo, potujejo, pohajkujejo, bodo najverjetneje čutili večjo potrebo po nosilki in mobilnosti kot starši, ki so najraje doma. Ni pa nujno – tudi vrt se da opleti z otrokom pri sebi, ali pa doma kaj postoriti, poskrbeti za nujne službene obveznosti ipd.

Zaradi prostih rok lahko marsikaj postorimo ali pa se ukvarjamo s starejšimi sorojenci, ki se tako počutijo manj prikrajšane. Poleg tega smo veliko bolj mobilni in lahko dostopamo tudi do mest, ki so z vozičkom težje dostopna.

Ne bi pa želela, da to postane še en ideal, zaradi katerega se bodo vsi, ki jim to ni blizu, počutili, kot da otroku ne dajejo dovolj ljubezni. Veliko je načinov, da otroku pokažemo, da ga imamo radi, da se odzivamo na njegova sporočila in mu sporočamo, da je svet okoli njega varen. Zagotovo pa nošenje lahko pomaga pri vzpostavljanju varne navezanosti.

Od kdaj naprej lahko otroka nosimo v nosilki?

Otroka lahko nosimo od rojstva naprej, pomembno pa je, da izberemo nosilko, ki omogoča položaj, primeren otrokovi starosti in razvojnim potrebam, saj je to pomembno za razvoj kolkov, medenice in hrbtenice.

Kako naj mama varno položi otroka v nosilko, če je sama?

Ker je nošenje v naši kulturi še premalo razširjeno, pogosto nimamo priložnosti, da bi v živo videli, kako in kaj. Učenje nošenja otroka v (malo manj strukturirani) nosilki je tako kot učenje vožnje s kolesom, na začetku zahteva nekaj vaje. Prevečkrat se namreč zgodi, da po enem ali dveh neuspelih poskusih starši obupajo. Niso prepričani, da so naredili prav, ustrašijo se ali zaradi otrokovega joka mislijo, da mu nošenje ne ustreza. Začetna nespretnost in morebiten strah zagotovo vplivata na izid. Večina dojenčkov (vsaj do tretjega meseca) se želi nositi in z malo vaje nam bo zagotovo uspelo. Ko vidimo, koliko nam nošenje lahko pomaga pri pomirjanju dojenčka, koliko nam olajša sobivanje z dojenčkom, vzamemo nosilko prav povsod s seboj.

Delavnice za nošenje otrok v nosilkah želimo razširiti po vsej Sloveniji, vendar takšne stvari žal trajajo. Zaenkrat potekajo v Ljubljani, Mariboru in Kranju. Izkušnje so namreč pokazale, da staršem, ki si želijo nositi otroka, najbolj pomaga, da vidijo in slišijo stvari v živo ter po možnosti tudi preizkusijo različne nosilke. Več o tem, kdaj in kje lahko preizkusite najrazličnejše nosilke, na www.mojskratek.si. Nosilke boste ob predavanju lahko brezplačno preizkušali tudi 25. 3. od 10.00 do 11.00 v Cityparkovem otroškem parku.

Kako naj vem, da ima otrok v nosilki ustrezen položaj?

Primerne nosilke omogočajo, da otroka nosimo dovolj visoko, dovolj privito k sebi in v položaju, primernem otrokovi starosti. Še posebno pozornost gre nameniti otrokom do 3. meseca starosti. Majhnega dojenčka nosimo tako, da sta hrbet in glavica dobro podprta, v pokončnem položaju je otrok vedno obrnjen proti nam, s koleni dvignjenimi proti popku, z nogicami, podprtimi vse do kolen in z rokicami pred seboj. Če ima otrok razvojne težave, je najbolje, da se glede nošenja v nosilki posvetujemo s svojim pediatrom ali fizioterapevtom.

Pri nas se večinoma svetuje nošenje v ležečem položaju (položaju zibke, lunice), drugje po svetu (npr. v Ameriki, Nemčiji) pa svetujejo pokončni položaj – položaj tako imenovane žabice. V pokončnem položaju otrok v nosilki ne sme viseti, temveč mora biti nežno »prilepljen« ob naše telo, tako da na njegovo hrbtenico ni nobenih pritiskov. Položaj, v katerem otrokove nogice visijo oziroma bingljajo navzdol, ni priporočljiv, saj otrok nima zadostne opore, na hrbtenico je prevelik pritisk in le-ta ni v priporočljivi obliki C. Njegove nogice morajo biti podprte vse do kolen.

Za nošenje v nosilkah v ležečem položaju se je izkazalo, da starši zelo pogosto otroka neustrezno namestijo v nosilko. Poleg tega so raziskave pokazale, da je nošenje pokonci (v ustreznem ergonomskem položaju) bolj optimalno za otrokov razvoj.

Ko otrok doseže stabilnost (večina pri približno štirih mesecih), ga lahko nosimo tudi na boku. Na začetku mora imeti glavico še vedno dobro podprto, pozneje pa ima lahko roke tudi ven, da se prosto obrača in sodeluje.

V strukturiranih ergonomskih nosilkah lahko damo otroka na hrbet nekje od 6. meseca naprej oziroma takrat, ko otrok postane za daljše sprehode pretežek za nošnje spredaj. Klasične nahrbtnike za nošenje otrok lahko uporabljamo od takrat, ko otrok samostojno sedi.

Kako naj vem, da je za otroka v nosilki udobno?

Vedno se prepričajmo, da je otrok v nosilki v starosti primernem položaju, da ima neoviran dotok zraka (obraz ni prekrit z materialom) in da ni sključen vase (to zagotovimo z ustrezno podporo hrbta). Poskrbimo, da otroku ni prevroče ali premrzlo. Poleti, kadar so temperature zelo visoke, ga lahko nosimo brez oblek ali pa smo raje v hladni senčki z otrokom v naročju ali ob sebi. Pozimi zagotovimo, da je otroku dovolj toplo, predvsem pa smo pozorni na glavo in nogice, ki morajo biti pred mrazom dobro zaščitene. Seveda smo pozorni na otrokovo počutje in njegova sporočila.

Kako med vso ponudbo izbrati pravo nosilko zase ter za dojenčka in kakšne nosilke niso primerne za zdrav otrokov razvoj?

Nikakor ni pametno v isti koš metati vseh vrst nosilk, saj se položaj otroka v njih močno razlikuje. Dobra nosilka zagotovi (zgoraj opisan) starosti primeren položaj. Na splošno gre trend v smer elastičnih trakov za majhne dojenčke in strukturiranih mehkih nosilk za večje dojenčke, malčke.

Izogibajmo se tako imenovanim torbastim nosilkam (ang. bag slings), v katerih otroka zelo težko namestimo, da ne bi bil sključen. Poleg tega sam dizajn torbe onemogoča, da bi otroka nosili dovolj visoko in da bi ga dovolj dobro videli.

Tudi nosilke, v katerih otrokove nogice bingljajo navzdol in/ali glava ter hrbet nista ustrezno podprta, niso priporočljive.

Če v pravilnost nošenja nismo prepričani, je najbolje, da nam to pokaže nekdo, ki ima na tem področju dovolj izkušenj.

Pregled nekaterih vrst nosilk in načinov nošenja v njih

nosilke-otroci

Sling oz. ruta z obroči, trak, vreča, azijska nosilka (mei tai), strukturirana nosilka, položaj na boku, položaj na trebuhu, položaj na boku, položaj na hrbtu, položaj na trebuhu

Foto: Delia M.Hubbard; Vir: School of Babywearing ™

V torek, 25. 3. od 10.00 do 11.00 pridite s svojim dojenčkom v Cityparkovo igralnico in se prepričajte, kako lahko varno in udobno nosite svojega škratka tudi vi. Delavnico vodi Urška Podvršič, diplomirana psihologinja, svetovalka za nošenje otrok (Trageschule Dresden), mamica dveh deklic, z večletnimi izkušnjami dela z novopečenimi starši ter z nošenjem otrok v nosilkah. Več o predavanjih za starše in nosečnice si lahko preberete na citypark.si in facebook.com/otroskajogica.


Sledite nam