Nosečnost v (norem) prazničnem času

anonimni uporabnik, 13. december 2018
Ostalo
nosecnica bozicni praznični cas

Nosečnost je že sama po sebi, če je vse v redu, praznik. Zato je decembrski praznični čas lahko pika na i, če poskrbite za svoj mir, počitek, veselje s prijatelji, nežne zabavne trenutke in dobro oblečeni preživite tudi čas na svežem zraku. Vaš trebušček in bitje v njem pa ima nekatere svoje zahteve, o katerih velja vsaj razmisliti.

Nekatere nosečnice se počutijo odlično, druge imajo kakšne spremenljive težave, nekatere morajo mirovati in vsak stresni premik za njih pomeni tveganje, tretje spet doživljajo osebnostne, čustvene in duševne stiske. Vendar za vse velja, da so prazniki obdobje, ko je več medsebojnega druženja, ponočevanja, uživanja več nezdrave hrane, tudi alkoholnih pijač, veseljačenja in hrupa na vsakem koraku.

Vsak ima pravico do zasebnosti in miru, nosečnica, ki poleg sebe odgovarja še za eno bitje, pa toliko bolj. Zato vam naj ne bo nerodno in neugodno znancem, prijateljem in sorodnikom postaviti meje, kaj in koliko česa še dovoljujete v svoji bližini in kje zabava preraste v neprijetno izkušnjo.

Okoliščine, ki motijo zdrav potek nosečnosti

Plod kljub temu, da je varno skrit v vašem trebuhu, med 23. in 27. tednom nosečnosti že sliši bitje vašega srca in postopoma tudi druge zvoke iz okolice.

Nekatere nosečnice zaznajo, kako se z gibanjem odziva na različne zvoke, predvsem njihovo govorjenje. Zato ni vseeno ali se nahajate v hrupnem ali mirnem okolju. Še posebno bodite pozorni na pokanje pirotehničnih izdelkov. Spomnite se in ob priložnosti preverite, kako vaš otrok zaznava zvoke.

Ob tem pa mag. Stanko Pušenjak, dr. med., ginekolog in porodničar pomirja:

»Po drugi strani pa je treba upoštevati, da je plod v vašem telesu, torej ga obdajajo številna tkiva, ki močno dušijo zvok, ko naleti na zunanjo površino telesa. Zato pričakujem, da do ploda ne pride več kot del energije, ki ji bo sicer izpostavljen vaš slušni sistem. To v energetskem smislu pomeni, da bo plod izpostavljen najmanj -20 dB glede na glasnost zvoka, ki ga boste zaznali vi sami.«[2]

Nosečnica na zabavi – da ali ne?

Zabave so v prazničnem času bolj pogoste. S tem je pogosto povezano uživanje alkohola, ki se za nosečnice strogo odsvetuje. Uživanje kakršnekoli vrste alkoholne pijače v času nosečnosti je skrajno tvegano, zato odsvetujemo tudi alkoholne pijače, ki vsebujejo zelo majhne količine alkohola.

Nekatere nosečnice na primer uživajo brezalkoholno pivo. Tudi v teh primerih je stroka zelo jasna: »Pojem »nealkoholni«, »brez alkohola« ali »lahki« je pogosto zavajajoč, saj lahko tudi omenjena piva vsebujejo od 0,5% do 2,7% alkohola« [1].

Mnenja glede uživanja tovrstnega piva v nosečnosti so sicer deljena, vendar pa velja enako kot zgoraj z dodatnim pojasnilom, da je tudi omenjena količina vsebovanega alkohola lahko nevarna, še posebno v primeru, če ga nosečnica spije večje količine ali da ga pogosto pije.

Tako pijača, kot hrana, vpliva na vašega nerojenega otroka. Vse, kar zaužijete prehaja preko placente do vašega nerojenega otroka. Zato je v času nosečnosti zelo pomembno, kaj jeste in pijete, saj bi lahko v primeru uživanja škodljivih sestavin (npr. alkohol), plod utrpel tudi fizične in nevrološke poškodbe, ki lahko ostanejo trajno. Za zdrav nevrološki in splošen razvoj ploda je pomembno tudi uživanje folne kisline, ki prepreči marsikatero okvaro.

Na počutje in posledično delovanje človeškega telesa nosečnice vplivajo tudi izrečene besede in dejanja, ki so v »sproščenih« prazničnih dneh navidezno bolj sprejemljiva. Ne dovolite, da zaradi kozarca preveč popitega alkohola postanete predmet posmeha zaradi oblike telesa, načina življenja ali stališča. Kot nosečnica imate svoje potrebe in nihče nima pravice, da vam vsiljuje predolgo, prehrupno, nezdravo druženje, ob katerem vam je neprijetno. Izgovorite se na nosečniški trebušček in zapustite prizorišče ali zaprosite goste, da počasi zaključite.

Vaše slabo psihično počutje ne bo slabo vplivalo samo na vas, slabo bo vplivalo tudi na vaše misli, čustva, občutke in splošno počutje. Poskrbite, da bodo okoliščine podpirale veselje, radost, ljubezen, pomoč, prijateljstvo in izogibajte se situacijam, ki vodijo v občutke sramu, strahu, jezo, zamero, prepir, notranji boj in druge, ki vam povzročajo nelagodje. Največ za svojega otroka in za sebe naredite s tem, ko poskrbite, da vam je lepo, ste sproščeni in uživate.

Viri:
[1] Nacionalni inštitut za javno zdravje
[2] forum ABC ginekologije in porodništva

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,403
14.03.2024 ob 18:20
296,659
18.03.2024 ob 19:10
112,964
19.03.2024 ob 04:16
Preberi več

Več novic

New Report

Close