fbpx

Nos lahko preoblikujete tudi brez operacije

Zanimivo, Življenjski slog

Obstajata dve tehniki, prva ali zaprta, je tehnika, kjer je rez v nosnicah, ne vidi se nobene brazgotine na koži…

Nos je največja štrlina obraza. Kot tak je seveda velikokrat vir nezadovoljstva. Lahko se nam zdi prevelik, premajhen, preveč špičast, premalo dvignjen, preširok…Ne smemo pa pozabiti, da ima v osnovi nos pomembno dihalno funkcijo. Čisti in vlaži zrak, potreben je za vohanje in okušanje, prav tako pa se v nosnice odpirajo številni sinusi (obnosne votline) in seveda tudi solzevodi, kar je vzrok smrkavosti med jokom.

Najbolj pa se seveda ukvarjamo z nosom kot estetsko enoto. Nos bi naj uravnovesil obraz in bi naj po dolžini predstavljal tretjino obraza. Kar je manj , pomeni da je estetsko nos prekratek in obratno. Pomemben je tudi labio – kolumenarni kot, se pravi kot med nosnicama in obrazom. Ta je pri ženskah bolj odprt, kot pri moških. Nosnici bi naj se končali v vzporednici notranjih očesnih kotičkov in ustna kotička v nivoju zenic. To osnovna načela, po katerih se kirurg ravna pri morebitni korekciji oblike.

Zavedati se je treba,  da ena oblika nosu ne bo ustrezala vsakemu obrazu. Določene manjše nepravilnosti (grbica, manjša napetost nosu) je lahko tisto nekaj, kar naredi obraz še bolj zanimiv in estetsko sprejemljiv.

Korekcija nosu – rinoplastika

Manjše nepravilnosti, kot so spuščena konica nosu, velik nos, grba, se lahko popravijo z uporabo polnil. Najpogosteje se uporablja hialuronsko kislino (podobno kot za povečavo ustnic). Poseg je hiter, relativno neboleč, rehabilitacije pa pravzaprav ni, saj gre za neinvazivni postopek, se pravi ne gre za operacijo. Po posegu je nos takoj lepše oblike. Ravno zato je ta poseg dobil ime “Dvajset minutni nos” (čeprav se korekcijo po navadi naredi v nekaj minutah). Rezultat je opazen takoj, traja pa približno šest pa vse do osem mesecev. Z vsakim naslednjim postopkom je potrebno dodajati manj polnila, tako se lahko istočasno poveča še ustnice… Včasih je treba po dveh do treh mesecih dodati malo polnila, v tem času se priporoča kontrola in nato je učinek opazen približno osem mesecev.

nos1

Korekcija nosu s polnili

Če je potrebna večja korekcija, manjšanje, ožanje konice ali pa si oseba enostavno želi dolgotrajni rezultat, pa se seveda predlaga operacija.

Obstajata dve tehniki, prva ali zaprta, je tehnika, kjer je rez v nosnicah, ne vidi se nobene brazgotine na koži. Druga, odprta, pa prvi doda še manjši rez in kasneje brazgotino na kolumeli (kožni del , ki poteka od ustnice do konice nosu). Večinoma se uporablja slednjo tehniko, saj omogoča večji nadzor pri korekciji konice, brazgotina pa po nekaj mesecih sploh ni več opazna.

Včasih je pred operacijo občutek, kot da je brada iz strani nekoliko premajhna. To je res predvsem pri grbastih ali t.i. orlovskih nosovih (malo grobo rečeno). Po korekciji se oblika brade ne spremeni, je pa optično zmanjšana.

nos2

Operacija nosu – rinoplastika

V nekaterih primerih pa se istočasno poveča še brada, saj bi samo z korekcijo nosu ne dosegli potrebne optične estetike obraza ( slika 3- korekcija nosa, povečanje brade in povečanje ustnic z lastno maščobo – kot stalno polnilo).

Brada, ličnice… se lahko povečajo samo s polnilom (večinoma hialuronska kislina, čeprav se uporablja tudi druga bolj dolgotrajna polnila), ali pa se uporabi posebno oblikovane silikonske vsadke, ki so čvrstejši kot prsni vsadki. Gre za silikonske bloke, tako da vsadek ne more počiti. Podobni so vsadkom, ki se jih uporablja za povečanje zadnjice ali poudarjanje mišic ( prsne mišice, bicepsi, meča…). V obeh primerih pa se dobi lepo estetsko brado, ki mora biti pri moških bolj oglata in pri ženskah nekoliko bolj špičasta, praviloma širine nosnic ( pri moških pa ustnic).

nos 3

Operacija nosu, povečanje ustnic z lastno maščobo in povečanje brade s silikonskim vsadkom

Operacija nosu ima seveda daljšo rehabilitacijo, saj je treba nositi zunanjo opornico deset dni, približno deset do štirinajst dni so lahko opazne tudi modrice in otekline obraza. Tudi ustnice so natečene, žal samo prehodno.

Je tudi operacija, ki ima po svetovnih statistikah največ po operativnih korekcij. Se pravi da je treba čez nekaj  mesecev opraviti še kakšno manjšo korekcijo. Dokončno oceno oblike se opravi približno pol leta po operaciji, takrat praktično ni več opaziti otekline.

Večina ljudi, ki se za tak poseg odloči, pa je z rezultatom zelo zadovoljna.

Zanimivo iz foruma Estetsko preoblikovanje telesa

Popravek nosa

Revirginizacija


Sledite nam