fbpx

Normalno je, da ste jezni, ko ste lačni

Človeško telo, Zanimivo

Dalj časa, ko smo lačni, postajamo posledično tudi bolj jezni, saj možgani za delovanje ne prejemajo dovolj glukoze.

Ko ste lačni, vaši možgani pošiljajo signale, da potrebujete »gorivo«. Dlje, kot to traja, bolj postajate lačni in posledično tudi bolj jezni. Pogosteje to pripisujete sebi in osebnostnim lastnostim. Predvidevate, da je jeza lastnost posameznika in jeza ob lakoti ni nobena izjema. Obstajajo telesne funkcije, procesi – ki se dogajajo, ko človek potrebuje hrano in je ne dobi. Ti procesi pripeljejo do občutkov jeze. Dobra novica je, da je to normalno! Preberite, zakaj.

Kaj se zgodi z vašimi možgani, ko ste lačni

Študije kažejo, da je odgovor povezan s telesnimi funkcijami in dogajanjem v vašem organizmu, ko ste pripravljeni jesti, ali potrebni hrane. Vse kar zaužijete, proteini, maščobe in ogljikovi hidrati so prebavljivi ter se pretvorijo v sladkorje, aminokisline in proste maščobne kisline, ki se nato absorbirajo v vaš krvni obtok. Te pomembne hranilne snovi se nato prenesejo v vaša tkiva, mišice in druge pomembne organe in vplivajo na zdravje, še posebej pa so dobre za energijo.

Če čez dan ne zaužijete ničesar, se ta proces upočasni, posledično to občutite kot padec energije. Glukoza je le eden izmed sladkorjev, ki nastanejo v tem procesu in ima zelo velik delež. Če raven glukoze pade, možgani to dojamejo kot grožnjo za svoj obstoj in pošljejo opozorilni signal. Možgani se od drugih organov razlikujejo v tem, da potrebujejo glukozo kot primarni vir energije za nemoteno delovanje. V primeru, da je glukoze premalo, možgani to zaznajo kot opozorilo, saj so zelo odvisni od glukoze.

Ni vaša krivda, če ste jezni, ko ste lačni

Možgani določajo, da počnete, kar želijo ter jim zagotovite, kar potrebujejo. Težava je, da ste v procesu »lakote, stradanja« omotični, počasni, utrujeni in s težavo razmišljate. Spomin na početje v času, ko ste bili zares lačni, je meglen ali le delen, saj možgani za delovanje potrebujejo glukozo, njena raven pa je zaradi lakote nizka. Posledično težje opravljate določene stvari, kot bi jih sicer, če bi bila raven glukoze višja.

Ko ste lačni, vaše sposobnosti ne delujejo najbolje, lahko ste zadirčni, razdražljivi. Zato je pomembno, da svoj organizem nahranite z dobro, hranilno hrano, ko jo ta potrebuje. To opravite, še preden postanete preveč lačni, saj tudi prebava potrebuje svoj čas, v nasprotnem primeru tvegate in “ogrožate” vse okoli sebe, od odnosov na delovnem mestu, prijateljskih vezi do svojega osebnega življenja. Popolnoma normalno je, da ste lačni in razdražljivi, vendar se zdravim, okusnim obrokom in prigrizkom ne odpovedujte.


Sledite nam