fbpx

Norice

Bolezni, Zanimivo, Zdravje, Zdravje otrok

Norice ali vodene koze (varicella) so virusna bolezen in ena izmed najbolj pogostih otroških nalezljivih bolezni.

Norice ali vodene koze (varicella) so ena izmed najbolj pogostih otroških nalezljivih bolezni, pri kateri se pojavijo specifični srbeči izpuščaji. Gre za virusno bolezen, ki se prenaša kapljično ali z neposrednim stikom s kožo obolelega. Norice so nalezljive takoj po pojavu prvih simptomov pa vse dokler se zadnji mehurček spremeni v krasto.

Vzrok bolezni

Norice povzroča virus varicella zoster iz družine herpes virusov (humani herpes virus 3).

Simptomi

  • Prvi simptomi so povišana telesna temperatura, onemoglost, glavobol in srbečica.
  • Specifični simptomi so rdečkasti izpuščaji, ki se kmalu napolnijo s tekočino in ustvarijo majhne mehurčke, ki se razpočijo in spremenijo v svetlo-rjave krastice, ki počasi temnijo in na koncu odpadejo.
  • Izpuščaji se pojavijo na vratu, lasišču in obrazu ter se razširijo na roke in noge. Prekrijejo lahko celo telo.

Diagnoza

Diagnoza bolezni temelji na anamnezi in klinični sliki. Postavi se lahko že ob ogledu značilnih izpuščajev.

Napoved bolezni

Pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom (maligne bolezni limforetikularnega tkiva), osebah, ki se zdravijo s kortikosteroidi ali kemoterapevtiki ter starejših, je ob pojavu noric večje tveganje za nastanek zapletov in celo za smrt.

Zdravljenje

Zdravljenje noric temelji na lajšanju simptomov. Srbečico blažimo s kopeljo, kateri dodamo kalijev permanganat ali sodo bikarbono pomagamo z mazili, ki vsebujejo kafro, mentol ali fenol, pri zdravljenju pa se uporabljajo tudi antivirusna zdravila (aciklovir). Možno je tudi cepljenje proti noricam.

Foto: Pinterest


Sledite nam