fbpx

Nocoj v Beogradu: Srbska slikarka zaljubljena v Prešerna

Dogodki

Nocoj bo v največji operni in gledališki hiši Opera in teater Madlenianum v Beogradu srbska premiera gledališke predstave “ABC oder Krieg (Quasi una fantasia)”.

Nocoj bo v največji operni in gledališki hiši Opera in teater Madlenianum v Beogradu srbska premiera gledališke predstave “ABC oder Krieg (Quasi una fantasia)”. Predstava, ki jo je režirala Barbara Novakovič Kolenc je nastala koprodukciji Muzeuma LjubljanaPrešernovega gledališča KranjCankarjevega doma Ljubljana ter Opere in theatra Madlenianum iz Beograda, kjer bo drevi doživela premiero pred srbsko publiko.

Mednarodna premiera  predstave ABC oder Krieg (Quasi una fantasia) je rezultat avtentičnega medkulturnega povezovanja in sodelovanja. Predstava, ki poteka v treh jezikih: slovenskem, srbskem in nemškem je tako odprla večplastne možnosti medkulturnega sodelovanja v mednarodnem kulturnem prostoru. Ljubezen do jezika in raziskovanja se prepleta s konflikti, pritiski cenzure in sistema. Ženska, letni časi, forma, vsebina, poklic, zasebno življenje, krutost, ki v drami uniči pravkar nastalo vez, obkroža in zareže v prostor. To je drama (lahko rečemo kriminalka) o pripadnosti jeziku.

Odrska zgodba, ki nas popelje v obdobje med letoma 1831 in 1835 na Dunaj, v družbo jezikoslovcev in literatov, ki jih stilizirano upodabljajo Peter Musevski (Jernej Kopitar), Ivan Bekjarev (Vuk Karadžić), Borut Veselko (Matija Čop) in Jure Ivanušič (France Prešeren) ter nosilna ženska lika Aleksandra Balmazović (Mina Karadžić) in Vesna Pernarčič (Antonija pl. Hoeffern).

srbska-slikarka

Igralce bo na premieri spremljala režiserka in producentka Muzeuma Barbara Novakovič Kolenc, direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček in avtor novega dramskega besedila ter predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina.

NAPOVEDUJEMO OGLEDE  PREDSTAVE “ABC ODER KRIEG”:

  1. februar 2015 ob 19. 30 SNG Nova Gorica
  2. februar 2015 ob 10. 00 in 17. 00 Cankarjev dom (zaključeni predstavi)
  3. februar 2015 ob 20. 00 uri Cankarjevem domu (ljubljanska premiera)
  4. september 2015 Otvoritev “Vukovih dnevov 2015”, Center za kulturo Vuka Karadžića, Loznica

Po izboru uredništva


Sledite nam