fbpx

Nočni tek štirih mostov

Dogodki

Na sobotni večer se je na škofjeloške ulice podalo preko tisoč urbanih tekačev.

Na sobotni večer se je na škofjeloške ulice podalo preko tisoč urbanih tekačev. Najhitrejši so z desetkilometrsko preizkušnjo opravili v dobre pol ure. 

nočni tek škofja loka tek štirih mostovNa sobotni večer, natančneje ob 21. uri je ulice srednjeveškega mesta napolnila truma nadobudnih tekačev; mladih in starih, rekreativcev ter pravih profesionalcev. Na sporedu je bil namreč že četrti v seriji edinstvenih nočnih tekov, športno-rekreativni dogodek Tek štirih mostov – tekači so na desetkilometrski preizkušnji prečkali Lahov, Kapucinski, Puštalski ter Suški most. Število prijavljenih je že dan pred prireditvijo preseglo magično mejo 1000 udeležencev, kar govori o tekaški veličini Škofje Loke, precej športnih navdušencev pa se je prijavilo tudi na dan dogodka. Pester tekaški in zabavni program se je sicer pričel že dopoldan s teki vrtčevskih otrok, nadaljeval s teki osnovnošolcev, sklepni del dnevnega dogajanja je bil nastop tolkalne skupine Otroci ritmov. Vrhunec prireditve je bil seveda Tek štirih mostov. Nekaj po osmi uri zvečer se je pričel Mestni trg pridno polniti, slabih 15 minut pred startom je bilo prizorišče napolnjeno do zadnjega kotička. Župan Miha Ješe je nekoliko staromodno zamahnil z roko, neučakana, predvsem pa nepregledna množica se je spustila v tek.

Z nočnim 10-kilometrskim Tekom štirih mostov je najhitreje opravil Peter Oblak, in sicer z zavidljivim časom 32:42, trinajst sekund za njim je ciljno črto prečkal Gregor Kustec, na tretje mesto pa se je s časom 33:15 uvrstil Tadej Kaluža. V ženski konkurenci je s časom 38:28 konkurenco povsem nadigrala Neja Kršinar, dobro minuto in pol kasneje se ji je v cilju pridružila Valerija Mrak, tretje mesto pa je s časom 40:00 zasedla Saša Pisk.

Tek neke vrste trening”

“Z nočnim tekom sem se soočila prvič, trasa je bila zanimiva, nikakor težka. Priprave na preizkušnjo niso bile potrebne, lahko rečem, da je šlo za neke vrste trening,” nam preizkušnjo opiše 22-letna Neja Kršinar, sicer gorska tekačica, ki je pred kratkim zasedla kar peto mesto na svetovnem pokalu v gorskem teku. “Vzdušje ob progi je bilo odlično, sama tekma izredno dobro organizirana. Ni bilo enostavno, zaradi česar sem zmage izredno vesel,” pa nam pove Peter Oblak, ki se tekaškemu športu posveča že dobrih deset let. Kariero je pričel kot gorski tekač, nadaljeval kot ravninski, sedaj pa večino časa nameni študiju, teče le še nekajkrat na teden. “Tek mi predstavlja odmik od vsakdanjega sveta, v njem neizmerno uživam, poleg tega pa še krepim telo in duha,” sklene.

V Laškem skozi hotel, v Kranju skozi Prešernov gaj, v Celju skozi knjižnico, v Škofji Loki čez mostove

“Super vzdušje, super lokacija, super zahtevna trasa, zadovoljni udeleženci, nočni tek Škofja Loka je uspel,” športni dogodek kratko in jedrnato povzame organizator serije nočni tekov Nino Cokan. Serija osmih nočnih tekov se je začela v Laškem, kjer so udeleženci tekli skozi hotel, v Kranju so se tekači podali skozi Prešernov gaj, v Celju skozi prenovljeno mestno jedro, če smo še malce bolj natančni, tekli so celo skozi mestno knjižnico, v Škofji Loki pa je množica prečkala štiri mostove. “Nočni teki so atrakcija za ljudi, ki si želijo v nočnem času ogledati Slovenijo, sklene Cokan. Sklepno dejanje letošnjih nočnih tekov se bo zgodilo 7. septembra v Ljubljani, kjer se bo med tekaške navdušence pomešal tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Dozdajšnji udeleženci teka so pokazali izredno zanimanje za super pokal Nočni tek Slovenija, kjer bomo beležili skupne uvrstitve posameznikov na seriji nočnih tekov. Točkovanje, uvrstitev v super pokalu, poročila ter fotografije so na voljo na uradni spletni strani www.nocnitek.si. Poudarimo še, da nočni tek ni le tek – je posebne vrste rekreativna zabava, ki ji v našem prostoru ni para. Najhitrejši tečejo za bogate nagrade, ostali za dušo, zabavo in druženje.

Uradne spletne strani dogodkov: www.tekstirihmostov.si in www.nocnitek.si.


Sledite nam