fbpx

Nikoli ne podcenjuj okoliščin

Novice, Zanimivo, Zdravje

Se zavedate kako usodna sta lahko precenjevanje lastnih sposobnosti ali nepazljivost med vožnjo? Preberite več >>

David Razboršek je eden tistih, zaradi katerih je prometna varnost na slovenskih cestah večja. Je vodja gibanja Še vedno vozim – vendar ne hodim, v okviru katerega 15 invalidnih predavateljev mlade voznike opozarja na to, da morajo biti med vožnjo izjemno previdni. Z njihovimi osebnimi zgodbami je samo v lanskem šolskem letu kar devet tisoč dijakov spoznalo, kako usodna sta lahko precenjevanje lastnih sposobnosti ali nepazljivost med vožnjo. A Davidova zgodba je drugačna. Poškodba, zaradi katere več ne hodi, ni bila posledica prometne nesreče.

S proge v nov svet

Za sabo je imel že nekaj izjemno zahtevnih spustov po zasneženih strminah. Bolj so bile razmere ekstremne, bolj je bil na svoji smučarski deski zbran.

»Zbranost je izjemno pomembna. Nikoli ne smeš podcenjevati okoliščin,«

pove, medtem ko pripoveduje o nesreči, ki mu je spremenila življenje.

V enem samem trenutku nezbranosti se je Davidovo enotedensko počitnikovanje na italijanskem smučišču spremenilo v polletno odsotnost od doma.

»Poškodoval sem se pri zelo nizki hitrosti. Kmalu po sestopu z žičnice sem se po radijski postaji pogovarjal s prijatelji. Nisem bil dovolj pozoren na teren, zašel sem s smučišča, padel in si poškodoval vretence.«

Sprva ni kazalo, da bo poškodba tako zelo vplivala na njegov svet. Resda ni mogel premikati stopal, a noge je še lahko. Po operaciji v italijanski bolnišnici pa se je zgodilo nekaj, kar se izjemno redkim:

»Večina para- in tetraplegikov to postane z zlomom vretenc, ki povzroči poškodbo hrbtenjače. Jaz sem paraplegik najverjetneje postal zaradi krvnih strdkov, ki so nastali ob padcu in kasneje zašli v hrbtenjačo in povzročili infarkt hrbtenjače.«

Od takrat – minilo je že skoraj deset let – je hrom od pasu navzdol.

Veste, kaj čaka vas, če bi se vam zgodilo nepričakovano? Dogovorite se za brezplačno analizo in si zagotovite odgovore na pomembna vprašanja, glede zavarovanja, povezana z morebitno izgubo delovne zmožnosti, trajnimi poškodbami ali izgubo življenja.

Preberite Davidovo zgodbo: kako je okreval, zakaj se je lahko vrnil na svoje delovno mesto, kaj mu daje življenjskega zaleta in kaj ga je obvarovalo, da ni pristal na socialnem dnu. >>


Sledite nam