fbpx

Ni še prepozno za cepljenje

Dogodki, Zdravje in bolezni

Pravočasno preprečujmo invazivne pnevmokokne bolezni in gripo.

Pravočasno preprečujmo invazivne pnevmokokne bolezni in gripo !

Ljubljana, 24. september 2012 – V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana bomo 28. septembra organizirali strokovno predavanje za vse zaposlene na temo: »Pravočasno preprečujmo invazivne pnevmokokne bolezni in gripo«.

V Službi za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Ljubljana, ki organizira to predavanje, poudarjajo, da je cepljenje proti gripi za zaposlene v UKC Ljubljana še kako pomembno, saj se moramo zavedati, da vsak dan delamo z bolnimi ljudmi in zato s cepljenjem zaščitimo njih ter tudi svoje domače.

Pnevmokoki so bakterije, ki ves čas prebivajo v nosno – žrelnem prostoru pri 40 do 50 odstotkih otrok in pri 20 do 30 odstotkih zdravih odraslih oseb. Okužbe s to bakterijo se pogosteje pojavljajo v hladnejšem letnem obdobju. Te bakterije so eden najpogostejših povzročiteljev pljučnice, zlasti po preboleli gripi. Pnevmokokne okužbe lahko povzročijo tudi meningitis, sepso in bakteriemijo ter vnetje srednjega ušesa, ki je ena najpogostejših otroških bolezni. Kljub temu, da imamo na razpolago učinkovito cepivo proti pnevmokoku, se še vedno zelo malo staršev odloča za preventivno zaščito otrok s cepljenjem. Prav tako je cepljeno zelo malo odraslih, še posebej starostnikov in kroničnih bolnikov, pri katerih potekajo pnevmokokne okužbe s težjo klinično sliko.

Zaradi vseh naštetih razlogov bomo v UKC Ljubljana tudi letos izvedli cepljenje proti gripi. Upamo, da bo odziv zaposlenih dober.

V UKC Ljubljana želimo tudi celotno javnost opozoriti, naj se v čim večjem številu cepijo, saj bodo s tem zaščitili ne le sebe, ampak tudi svoje bližnje, sorodnike in bolnike.

Cepimo se


Sledite nam