fbpx

Nezgodno zavarovanje otrok – ali je potrebno?

Novice

Otroci so radovedni, razigrani, aktivni in radi preizkušajo svoje zmožnosti. Radi so na prostem, v naravi, na igrišču, kjer se hitro zgodi kakšna poškodba. Dejstvo je, da so nezgode otrok pogoste …

Otroci so radovedni, razigrani, aktivni in radi preizkušajo svoje zmožnosti. Radi so na prostem, v naravi, na igrišču, kjer se hitro zgodi kakšna poškodba. Dejstvo je, da so nezgode otrok pogoste, kar dobro vedo tudi starši. Nacionalni institut za javno zdravje je pripravil poučna gradiva na temo preprečevanja različnih vrst poškodb, gradiva pa vsebujejo tudi številne praktične nasvete za starše. Izbiri ustreznega zavarovanja velja nameniti nekaj pozornosti, saj lahko nezgodna zavarovanja otrok in mladine, ki so prilagojena najpogostejšim tipom poškodb in njihovim posledicam, blažijo finančne posledice, ki jih prinaša nezgoda, predvsem pa pripomorejo k celoviti zaščiti.

puncka-pade

Kaj za mojega otroka pomeni nezgodno zavarovanje?

Težko se je odločiti in v množici ponudb ter različnih kombinacij izbrati pravo. Tisto, ki bo ustrezala vam in vašemu otroku, tako glede zavarovalnih vsot kot glede  premije. Pa poglejmo, če vam lahko z nekaj enostavnimi nasveti pomagamo do lažje odločitve za nezgodno zavarovanje predšolskih otrok in osnovnošolcev.

Nezgodno zavarovanje za vašega otroka, ki je lahko nezgodno zavarovan od rojstva do dopolnjenega 14. leta starosti oziroma do končanja osnovnega šolanja, pomeni kritje vseh posledic nezgod, ki se pripetijo doma ali v tujini. Torej ni ne krajevno ne časovno omejeno in velja kjerkoli in kadarkoli. Naša statistika sicer kaže, da se največ nezgod pripeti pri igri, športu, zlasti pa pri tistih, ki se s športom aktivno ukvarjajo in so s tem izpostavljeni tudi večjim tveganjem. To smo upoštevali pri zavarovanju, ki krije vse nezgode, ki se vašemu otroku lahko zgodijo v prostem času in pri športu, tudi če se z njim aktivno ukvarja in je član športnega kluba. Obenem velja izpostaviti, da nezgodno zavarovanje, ki je sklenjeno za obdobje tekočega šolskega leta, velja tudi v času počitnic.

Kakšne nevarnosti vključuje?

Poglejmo, kako boste izbrali pravo izmed štirih različnih kombinacij. Če pogledate tabelo, ki jo imamo na spletni strani, boste videli, da je glavna razlika med kombinacijami v višini zavarovalnih vsot zavarovanih nevarnosti. To nam še vedno ne pove zadosti, saj moramo poznati pomen vsake izmed zavarovanih nevarnosti:

  • Dnevno nadomestilo: se izplača za dneve, ko otrok zaradi posledic nezgode ne more v varstvo ali šolo. Izplača pa se tudi za čas, ko je otrok v vrtcu/šoli sicer prisoten, a ima imobilizirane ude (mavec, opornica), ter za čas zdravljenja poškodbe, oskrbljene s šivi. Dnevno nadomestilo se prizna od prvega dne, ki sledi začetku zdravljenja, do največ 200 dni.
  • Nadomestilo za bolnišnični dan: vam pripada poleg dnevnega nadomestila, če otrok zaradi zdravljenja posledic nezgode pristane v bolnišnici. To nadomestilo se izplača za največ 365 dni zdravljenja v bolnišnici v dveh letih od dneva nezgode.
  • Stroški zdravljenja: med te štejemo stroške pregledov, preiskav, fizioterapije in druge stroške zdravljenja, ki so nujni in so predpisani s strani zdravnika ter jih mora zavarovanec plačati sam.
  • Trajna invalidnost: ustrezni del zavarovalne vsote za invalidnost se izplača v skladu s stopnjo invalidnosti po Tabeli invalidnosti, ki je sestavni del zavarovalnih pogojev. V primeru trajne invalidnosti zaradi nezgode Zavarovalnica Triglav izplača za vsak dodatni odstotek nad 50 % invalidnostjo 4 % od zavarovalne vsote za trajno invalidnost. To je tako imenovano progresivno izplačilo. Poglejmo: v primeru priznane 80 % trajne invalidnosti zaradi nezgode to pomeni izplačilo 170 % zavarovalne vsote (50 % + 4 x 30 % = 170 %). Torej, v primeru priznane 100 % invalidnosti se izplača 2,5-kratna višina zavarovalne vsote za invalidnost.

Kako torej izbrati?

Predlagamo vam, da ste pri odločanju za ustrezno kombinacijo bolj pozorni na višino progresivnega izplačila zavarovalne vsote za primer trajne invalidnosti in se ne osredotočate zgolj na dnevno nadomestilo in nadomestilo za bolnišnično zdravljenje. Invalidnost je namreč tisti rizik, ki je pri nezgodnem zavarovanju vsekakor najpomembnejši, saj obravnava posledice, ki ostanejo za vedno.

Kakšen bo strošek?

Vse lepo in prav, zagotovo pa bo na odločitev o kombinaciji vplivala tudi premija oziroma zagotovo vas zanima, kolikšen je strošek sklenitve tovrstnega zavarovanja. Na razpolago imate štiri kombinacije, kjer se enkratna letna premija giblje od 10 do 33 EUR. Zavarovalne vsote in premije pri posamezni kombinaciji so dostopne na spletni strani. Začetek šolskega leta je tudi cenovno najbolj ugoden čas za sklenitev tovrstnega zavarovanja za obdobje tekočega šolskega leta, saj je v tem zajem zavarovancev največji, temu ustrezno pa je nižja tudi premija. Če boste  zavarovanje sklenili izven akcije, so pogoji zavarovanja enaki, je pa cena za enaka kritja višja, saj gre za individualno oblikovanje pogodbe.

Oglasno sporočilo


Sledite nam