fbpx

Nevrokirurška operacija možganskega tumorja glioblastoma

Bolezni, Obvestila, Zanimivo, Zdravje

Na KO za nevrokirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana smo prvič v Sloveniji operirali najmalignejši tumor možganov…

Nevrokirurška operacija možganskega tumorja glioblastoma s 5-ALA fluorescenco in robotsko navigacijo – prvič v Sloveniji

Na KO za nevrokirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana smo prvič v Sloveniji operirali najmalignejši tumor možganov glioblastom z uporabo fluorescentnega označevalca 5-ALA in robotsko navigacijo, kar pomeni uvedbo sodobne metode kirurškega zdravljenja v domače okolje. Prvo operacijo sta opravila nevrokirurga specialista as. dr. Tilen Žele, dr. med. in Alenka Vittori, dr. med.

5-aminolevulinska kislina (5-ALA) se zaužije kot prašek, v raztopljen vodi, tri ure pred operacijo. 5-ALA se pospešeno kopiči v tumornih celicah možganov in se v njih presnovi v fotoodsevni presnovek, ki se pod osvetlitvijo z modro svetlobo začne svetlikati z značilno svetlo vijolično barvo (tumor) na temnomodrem ozadju, ki predstavlja normalne možgane.

5-ALA nevrokirurgu pomaga, da pod mikroskopom in pod svetlobnim filtrom vidi tanke zaplate spremenjenih celic na obrobju tumorja, ki so na normalni svetlobi skoraj neločljive od normalnih možganov, pod modro svetlobo pa se pokažejo v svetlo vijolični barvi, in jih lahko tako vidno označene temeljiteje in varneje odstrani. To je še posebej pomembno ob koncu operacije, v globini na meji med tumorjem in zdravimi možgani, in v bližini predelov pomembnih funkcij možganov. Robotska navigacija omogoča nevrokirurgu skozi okular mikroskopa med operiranjem videti obris tumorja, ki ga izračuna računalnik iz MRI slik bolnika (računalniški 3D model glave in možganov bolnika).

»Izvajanje robotske navigacije in 5-ALA fluorescence omogoča poseben mikroskop Zeiss Pentero 900, ki smo ga na KO za nevrokirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana kupili julija letos. Mikroskop v smeri tumorja robotsko obrača nevronavigacija Medtronic Stealth Station v.7 in sproti predvaja nevrokirurgu obris tumorja na poljubni globini in usmerjenosti mikroskopa,«

je povedal prof. dr. Roman Bošnjak, dr. med., svetnik, predstojnik KO za nevrokirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana. In še pojasnil:

»Oba pripomočka skupaj bosta omogočila temeljitejšo in še varnejšo odstranitev glioblastomov, podaljšala čas brez ponovitve bolezni in zvišala kakovost življenja. Takšnih bolnikov imamo v UKC Ljubljana letno od 50 do 60.«

mozg1

Robotska navigacija projicira nevrokirurgu v okular operacijskega mikroskopa obris tumorja pri dani globini.

mozg2

Na normalni svetlobi v globini ne vidimo več tumorja, dokler ne preverimo z modro svetlobo.

mozg3

Po osvetlitvi z modro svetlobo je še prisotna plast tumorja v globini, ki vijolično odseva in jo kirurg sedaj vidi in lahko odstrani.


Sledite nam