fbpx

Neverjetna moč zdravilnih gob

Zanimivo

Čas je za nabiranje gob. Spadate med izkušene gobarje? V tem primeru imate res srečo!

Gobe namreč postajajo vse bolj cenjeno živilo, in sicer zaradi svojih bogatih hranilnih sestavin. Če si jih ne upate nabirati, nič za to. Danes so na trgu dostopne v različnih oblikah. Poznamo tudi številne zdravilne vrste, ki zelo ugodno vplivajo na ohranjanje zdravja. Moč zdravilnih gob je res neverjetna!

Vse več raziskav, vse več neverjetnih rezultatov

Med najbolj raziskanimi zdravilnimi gobami je vrsta Coriolus versicolor oziroma pisana ploskocevka. Posebna je tako po videzu kot po delovanju. Je pahljačaste oblike in ima pisane, koncentrično razvrščene maroge. Raste na trhlem in odmrlem lesu – vejah, štorih – in to prav v tem času, po jesenskem deževju. Raziskave kažejo, da ta goba učinkovito zdravi virusne okužbe, kot so gripa, herpes, HIV, hepatitis C in revmatizem. Poleg tega pomaga krepiti imunski sistem in celo preprečevati raka! Potrjeno torej deluje protivirusno, protibakterijsko, protiparazitno, protirakavo in antioksidativno.

Protirakavo delujejo tudi nekatere druge vrste gob: užitni nazobčanec oziroma šitake (Lentinula edodes), svetlikava pološčenka oziroma reiši (Ganoderma lucidum), navadna cepilistka (Schizophyllum commune), velika zraščenka oziroma maitake (Grifola frondosa) in kukmak (Agaricus blazei).

Mnoge od njih izboljšajo prekrvavitev, uravnavajo krvni tlak, nižajo sladkor in holesterol v krvi ter pomagajo pri zdravljenju srčno-žilnih bolezni. Odpravljajo utrujenost in slabost, krepijo moč organizma in blažijo stranske učinke kemoterapije. Učinkovite so pri zdravljenju avtoimunskih bolezni, kot so alergije, sistemski eritematozni lupus, dermatitis, luskavica in artritis.

Kolikšna je moč zdravilnih gob?

Izjemna! Zaradi nizke kalorične vrednosti so gobe polnovredna živila. Premorejo raznovrstne hranilne sestavine: beljakovine, vlaknine, vitamine, minerale (magnezij, krom, železo) ter esencialne maščobne kisline. Med vitamini omenimo tiste iz B-skupine in vitamin D, ki – kot kažejo raziskave – pomaga krepiti imunski sistem in varuje pred rakom.

Zdravilne gobe skrivajo tudi druge zanimive sestavine. Zelo pomembni so polisaharidi, ki spodbujajo imunski sistem in preprečujejo nastanek raka. Pisana ploskocevka, denimo, vsebuje polisaharid krestin (PSK) in polisaharid peptid (PSP). PSK deluje protivirusno in delno tudi protirakavo, PSP pa ima močan protirakav in imunostimulativni učinek.
Protivirusne, protibakterijske, antioksidativne, protirakave in imunomodulatorne lastnosti kažejo tudi betaglukani. Med prebavnim procesom se vežejo na receptorje v črevesju, ki nato aktivirajo imunski odziv in pripravijo imunski sistem za hitrejše in učinkovitejše prepoznavanje »vnosa«. S tem upočasnjujejo razvoj raka in omogočajo telesu, da ga z lastnimi močmi uspešno premaga. Učinek betaglukana povečuje betulinska kislina, ki je prav tako prisotna v zdravilnih gobah. Po raziskavah sodeč, se skupaj z betaglukanom veže na receptorje rakastih celic, s tem pa telesu olajša njihovo prepoznavanje in uničevanje.

Zadnja močna snov je ergosterol ali provitamin D2, ki deluje protivnetno na zgornje dihalne poti ter na prebavila in sečila.

Literatura:
Saleh, M. H., Rashedi, I., Keating, A. 2017. Immunomodulatory Properties of Coriolus versicolor: The Role of Polysaccharopeptide. Front Immunol. 8: 1087.
Cör, D., Knez, Ž., Knez Hrnčič, M. 2018. Antitumour, Antimicrobial, Antioxidant and Antiacetylcholinesterase Effect of Ganoderma Lucidum Terpenoids and Polysaccharides: A Review. Molecules. 23 (3): 649.
Rahman, M. A., Abdullah, N., Aminudina, N. 2018. Lentinula edodes (shiitake mushroom): An assessment of in vitro anti-atherosclerotic bio-functionality. Saudi J Biol Sci. 25 (8): 1515–1523.

Foto: Pixabay, Pexels


Sledite nam