fbpx

Nevarnosti zaspanosti med vožnjo

Človeško telo, Zdravje in bolezni

Če vozite zaspani, gre za vašo (ne)odgovornost!

S svojim ravnanjem lahko preprečite hude prometne nezgode! Tveganje za povzročitev prometne nezgode zaradi zaspanosti za volanom je pri voznikih z apnejo v spanju 2- do 7-krat večje kot pri zdravih ljudeh.

wake-up-bus-brosura-1-1

Tveganje za povzročitev prometne nezgode zaradi zaspanosti za volanom je pri voznikih z apnejo v spanju 2- do 7-krat večje kot pri zdravih ljudeh.

Kakšen je vpliv zaspanosti za volanom pri prometnih nezgodah?

Čeprav zaspanost za volanom kot povzročitelj prometnih nezgod ni splošno priznana in je ne najdemo v uradnih evidencah, je povezana s približno 20 % vseh prometnih nezgod na cestah in je eden glavnih vzrokov prometnih nezgod s smrtnim izidom, še posebej na avtocestah.

Kaj lahko storite, da ne bi zaspali za volanom?

Čeprav mnogi vozniki, ki so udeleženi v prometnih nezgodah zaradi zaspanosti za volanom, zanikajo, da bi prepoznali kakršnekoli simptome zaspanosti za volanom pred nezgodo, je znano, da so ti simptomi vedno prisotni. Ko se zaspanost za volanom že razvije, se je težko izogniti, da ne bi nenadoma in brez opozorila zaspali. Strategije, ki jih vozniki običajno uporabljajo za zmanjševanje zaspanosti za volanom, so odpiranje oken, poslušanje glasne glasbe, žvečenje žvečilnega gumija ali klimatska naprava. Nobeden od teh ukrepov ni učinkovit pri odpravljanju zaspanosti za volanom, lahko jo zmanjša samo za nekaj minut. Spanje je edini učinkovit ukrep proti zaspanosti za volanom. Če med vožnjo prepoznate značilne znake zaspanosti, je najboljše, da se čimprej ustavite na varnem mestu, spijete kavo ali energijsko pijačo z vsaj 200 mg kofeina in zaspite za približno 15 do 20 minut.

wake-up-bus-brosura-3-1

www.zaspan.si/wake-up-bus


Sledite nam