fbpx

Nesreča v tujini: Zgodi se, ko je najmanj treba

Novice

Dovolj je že trk na parkirišču ali nalet v gneči pred semaforjem. V tuji državi, kjer ne poznate nikogar, je vsaka nezgoda še bolj neprijetna. Veste, kako ravnati in …

Dovolj je že trk na parkirišču ali nalet v gneči pred semaforjem. V tuji državi, kjer ne poznate nikogar, je vsaka nezgoda še bolj neprijetna. Veste, kako ravnati in koga najprej poklicati? Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja.

Dokumenti, brez katerih se ne odpravljajte na pot

 • Urejeno avtomobilsko zavarovanje. Poleg obveznega zavarovanja avtomobilske odgovornosti priporočamo predvsem sklenitev avtomobilske asistence.
 • Zelena karta: Še vedno jo je potrebno predložiti ob vstopu v nekatere evropske države (npr.: BiH, Črno Goro, Albanijo, Turčijo, Rusijo…), priporočljivo pa je, da jo imate pri sebi tudi v drugih državah sistema zelene karte. Zaradi poenotene oblike boste z njo boste lažje izmenjali podatke o zavarovanju avtomobilske odgovornosti z morebitnimi soudeleženci v nesreči.
 • Evropsko poročilo o prometni nesreči: Evropsko poročilo običajno izroči zavarovalnica pri kateri se sklene obvezno avtomobilsko zavarovanje svojemu zavarovancu. Evropsko poročilo je unificiran dokument, ki je enak v vseh jezikovnih verzijah, kar omogoča enako izpolnjevanje obrazca ne glede na jezik udeležencev prometne nesreče. Turistično zavarovanje ali zdravstveno zavarovanje na potovanjih v tujini z asistenco. V primeru, da pride do nezgode s poškodbami, ki zahtevajo medicinsko asistenco in prevoz v bolnišnico ali domov, vam lahko zavarovanje prihrani precej stroškov.

Prvi koraki v primeru nesreče

 • Najprej zavarujte kraj nesreče, da se ne bi pripetilo še kaj.
 • Pokličite reševalce, označite kraj nesreče z varnostnim trikotnikom, oblecite odsevni brezrokavnik, v primeru prometne nesreče na avtocesti takoj zapustite vozni pas in stopite za varovalno ograjo.
 • S soudeleženci v prometni nesreči si izmenjajte osebne podatke, podatke o zavarovanju in vozilu ter natančno izpolnite Evropsko poročilo o prometni nesreči, skupaj s skico in morebitno ugotovljeno odgovornostjo udeležencev.
 • Od povzročitelja prometne nesreče pridobite izvod njegove zelene karte ali zavarovalne police oziroma zeleno karto ali polico fotografirate zaradi kasnejšega lažjega morebitnega uveljavljenja odškodninskega zahtevka.
 • Če je mogoče, na kraju prometne nesreče naredite nekaj fotografij, ki naj čim natančneje prikazujejo kraj nesreče, poškodbe vozil in položaj udeleženih vozil.

zmanjšana-zavarovanja

Kdaj je potrebno poklicati policijo?

Policijo je smiselno poklicati, v primeru da:

 • je na vašem vozilu nastala večja materialna škoda,
 • je kdo od udeležencev poškodovan,
 • sumite, da je soudeleženec vozil pod vplivom alkohola, mamil ali drugih narkotikov,
 • se ne morete dogovoriti glede krivde,
 • če kateri od udeležencev noče posredovati svojih podatkov oziroma odkloni sestavo in podpis poročila o prometni nesreči.

Kaj s poškodovanim vozilom? Ga prepeljati v domovino ali popraviti v tujini?

Preden na vozilu opravljate kakršnakoli popravila, se obrnite na zavarovalnico, ki bo običajno zahtevala predhodni ogled vozila in oceno škode.

Če imate sklenjeno avtomobilsko asistenco pri Zavarovalnici Triglav, v vsakem primeru najprej pokličite asistenčni center, kjer bodo poskrbeli za organizacijo prevoza vozila in potnikov. Na asistenčni center se lahko obrnete, tudi če tega zavarovanja nimate, pa je avto sicer zavarovan pri Zavarovalnici Triglav. V tem primeru bo zavarovalnica zahtevala povračilo založenih finančnih sredstev za tisti del stroškov, ki ni krit z drugimi zavarovanji.

Zavarovalnica bo glede na primer odločila, ali se bo vozilo popravljalo na najbližjem pooblaščenem servisu, ali bo prepeljano do drugega kraja, celo nazaj domov (če je pričakovani čas popravila daljši). Potnikom bo zagotovila prevoz domov ali nadomestno vozilo za nadaljevanje poti.

Kaj vse je potrebno opraviti, ko se vrnete v Slovenijo?

 1. Če ste bili v nesreči povzročitelj:
 • Škodo, ki ste jo povzročili drugemu udeležencu, bo poravnala zavarovalnica iz vašega zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Ko bo vaša zavarovalnica prejela informacijo o škodi s strani zavarovalnice oškodovanca, vam bo v izpolnitev posredovala obrazec za prijavo škode. V nadaljevanju bo zavarovalnica sama reševala zadevo v sodelovanju s tujo zavarovalnico.
 • Če boste škodo na svojem vozilu uveljavljali iz svoje zavarovalne police (kasko zavarovanje), jo morate prijaviti pri svoji zavarovalnici. Po prijavi škode prevzame primer v reševanje zavarovalnica.
 1. Če ste bili v nesreči oškodovanec:
 • Škodo, ki vam je bila povzročena, bo poravnala zavarovalnica povzročitelja iz njegovega obveznega zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Doma morate vložiti odškodninski zahtevek pri zavarovalnici, ki je v Sloveniji pristojna za zavarovalnico povzročitelja. Podatke o tem dobite na vseh cenilnih mestih Zavarovalnice Triglav, lahko pa jih preverite tudi pri Slovenskem zavarovalnem združenju. Ob prijavi škode bo zavarovalnica opravila tudi ogled poškodovanega vozila.

Kdo pokrije strošek telesnih poškodb v tujini?

Če ste v prometni nesreči oškodovanec, boste škodo iz naslova telesnih poškodb lahko uveljavljali direktno od povzročitelja oziroma od njegove odgovornostne zavarovalnice po zaključenem zdravljenju. Pogoj za to je, da je vozilo povzročitelja registrirano v državi EU oziroma Evropskega gospodarskega prostora in da se je škoda zgodila v eni izmed držav članic sistema zelene karte. Velja enako kot pri uveljavljanju materialne škode: odškodninski zahtevek lahko vložite neposredno pri povzročiteljevi zavarovalnici v tujini ali pri slovenski zavarovalnici, ki je pristojna za zavarovalnico povzročitelja v Sloveniji.

Stroške zdravljenja, ki se nanašajo na nujno zdravljenje v tujini, običajno krije obvezno zdravstveno zavarovanje na podlagi EU kartice zdravstvenega zavarovanja, vendar ni nujno, da bo to zavarovanje pokrilo vse nastale stroške. Zato je priporočljivo, da imate za vse poti v tujino sklenjeno turistično zavarovanje ali zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco, ki stroške zdravljenja, nujnih prevozov in prevozov v domovino pokrije v celoti do višine sklenjene zavarovalne vsote.

Telefonske številke, ki jih je dobro vedeti:

112 – evropska številka za klic v sili, ki velja v vseh 28 državah članicah Evropske unije in tudi v večini drugih evropskih držav
080 2864 oziroma +386 2222 2864 (za klice iz tujine) – Asistenčni center Zavarovalnice Triglav

Oglasno sporočilo


Sledite nam