fbpx

Nesebična pomoč društva Humanitarček

Obvestila

Življenje smo ljudje in ljudje so društvo Humanitarček, ki s svojimi veliki srci, iskrenostjo in entuziazmom pomagajo …

Predstavitev društva Humanitarček

Cilj društva Humanitarček je izboljšati življenje posameznikom in povrniti družbi zaupanje v sočloveka. Članstvo v društvu je brezplačno, saj jim več pomenijo ljudje, ki želijo iskreno pomagati drugemu. Član je zato lahko vsak, ki bi rad kakorkoli pomagal sočloveku, z besedo ali dejanjem. V društvu verjamejo, da lahko z malimi stvarmi nekomu polepšamo življenje. Predsednica društva Ninna Kozorog pravi: »Mi preprosto verjamemo v dobro…«ninna

Kot predsednico društva bi vas rada vprašala, kaj so ključni poudarki vašega društva?
Smo majhni, a srčni. Želimo odražati najboljše pri ljudeh – to iskati in poiskati.

Kako to, da ste se odločili za prostovoljno delo?
Marsikdo bi rekel, da začuti notranji glas, nek klic, ki ga žene v prostovoljstvo. Jaz se s tem vprašanjem ne ukvarjam. Takšna sem in zdi se mi, da že od nekdaj. Vedno se mi je zdelo samoumevno početi nekaj, kar bi drugim vračalo nasmehe, iskrice in jim dajalo upanje.

Komu vse pomagate in kako?
Naša skupina so v prvi vrsti brezdomci, saj smo z njimi čez leta vzpostavili prav poseben kontakt in odnos. Pomagamo jim z nogavicami, toplimi oblačili, letos smo jim s pomočjo donatorjev postavili vrtne paviljone in čisto pravi steklenjak, pomagamo jim pri opremljanju vrta, skrbimo za priboljške in jih tu in tam peljemo tudi na kopališče, da razdirajo stigme in se počutijo ljudje.

Druga skupina so starostniki – osamljeni, pozabljeni, tisti, ki ne morejo več skrbeti sami zase. Poskušamo jim pomagati z ozimnico, obrezovanjem živih mej, toplimi obroki in včasih samo s škatlami peciva.

Na koncu pa smo v zadnjem času ustanovili tudi MS Humije, ki so pravzaprav naši člani, ki jih poleg nasmehov združuje še prav posebna skupna “lastnost” multipla skleroza. Kot piše na naši spletni strani:

»MS Humiji so tako čisto običajni Humiji … Na prvi pogled bi jih težko ločili od ostalih članov – le, da so za spoznanje bolj borbeni … malce bolj trmasti … predvsem pa se za njihovimi pogledi skrivajo zgodbe, ki jih delajo še močnejše … In ravno zaradi zgoraj omenjenih lastnosti so pomembni člani celotne Humi družine – saj še trdneje primejo za lopate, včasih še dlje presedijo za računalnikom in snujejo ideje … predvsem pa imajo v veliki večini primerov še širše nasmehe kot ostali … Skupaj torej širimo znanje in zavedanje o bolezni, ki je je vedno več … predvsem pa sledimo sloganu “More than MS”  ali “Več kot samo multipla skleroza».

Kaj ste preko pomoči drugim pridobili zase?
Nič ne more zamenjati iskric v očeh, ki jih prižge tvoje dejanje. Hvaležen stisk roke. Žarek upanja v na prvi pogled mrtvem pogledu. To so stvari, ki štejejo in ki na koncu odtehtajo neprespane ure, skravžljane živčke in marsikatero novo gubico. Upam in zaupam, da je vsaka akcija posebej – od tistih povem majhnih, vsakodnevnih do večjih eventov ena stopnička več na poti osebne rasti, predvsem pa razkrivanja in odkrivanja človečnosti. V sebi in v drugih.

Več o nastanku društva Humanitarček, brezplačnem članstvu in idejah, kako nekomu polepšati dan, najdete na:

http://www.humanitarcek.com/

Avtor: Špela Klemenčič, študentka Fakultete za socialno delo


Sledite nam