fbpx

Bom kdaj mama? / Bom kdaj oče?

Zavod MON

Skozi kampanjo želimo osveščati o pomenu ohranjanja plodnosti pri mlajših bolnikih z rakom, ki so pogosto zaradi agresivnega zdravljenja začasno ali trajno neplodni ter pozvati Slovenke in Slovence k darovanju spolnih celic…

Neplodnost je potihoma postala resna težava modernih družb. Je družbena tabu tema, kar pričajo številne zgodbe ljudi. Je bolezen, ki jo pari delijo v najožjem in najbolj intimnem krogu.

Vsak 6. par v Sloveniji ima težave z neplodnostjo. Žal so pari na poti zdravljenja neplodnosti pogosto sami, umaknjeni vase, zato doživljajo hude stiske, ki negativno vplivajo na njih in okolico.

S kampanjo želimo:

 • spodbuditi neplodne, da se ne sramujejo neplodnosti,
 • naj o njej govorijo na glas,
 • osveščati javnost o tem, da neplodnost obstaja med nami,
 • je to izredno težka življenjska preizkušnja, s katero morajo neplodni pari živeti, jo sprejeti a kljub temu ohraniti pogum in zaupanje v starševstvo.

Skozi kampanjo želimo osveščati o pomenu ohranjanja plodnosti pri mlajših bolnikih z rakom, ki so pogosto zaradi agresivnega zdravljenja začasno ali trajno neplodni ter pozvati Slovenke in Slovence k darovanju spolnih celic, s čimer bodo nekomu izpolnili veliko, če ne največjo življenjsko željo – dobiti priložnost za starševstvo. Kampanja v sredino postavlja par in njegovo stisko, na katero skuša odgovoriti s toplino, sprejemanjem in poslušanjem.

Stičišče kampanje je spletno mesto www.neplodnost.net, ki nudi tako neplodnim parom kot širši javnosti informacije o odkrivanju in zdravljenju neplodnosti, opozarja na dejavnike tveganja za nastanek neplodnosti, na pomen darovanja spolnih celic ter pomen ohranjanja plodnosti onkoloških bolnikov, ki so v rodni dobi. Predstavlja vse tri slovenske klinike za zdravljenje neplodnosti in skozi zgodbe predstavlja izkušnje nekaterih neplodnih posameznikov, ki so bili pripravljeni javno deliti svojo zgodbo življenja z neplodnostjo.

Kampanja je nastala na pobudo tistih, ki se sami srečujejo z neplodnostjo in želijo o njej na glas spregovoriti. Poteka pod vodstvom Zavoda Med.Over.Net, zdravstvenega portala www.med.over.net ter ekipe odličnih strokovnjakov z različnih področij.

Kampanja je začela nastajati na pobudo Kristine Modic in Katje Gaspari Leben, dveh pogumnih oseb, ki imata sami izkušnjo z neplodnostjo. Njuna želja je, da bi se o neplodnosti, vzrokih in preventivi odprto govorilo in osveščalo, zato sta se obrnili na Andrejo Verovšek, vodjo projektov pri Med.Over.Net, ki je skupaj z moderatorko foruma Darovanje spolnih celic prof. dr. Bojano Pinter, dr. med. raziskala, kaj lahko s skupnimi močmi naredijo. Začela je rasti ideja, ki jo je proučil kreativni direktor Aleš Kočevar. Pripravil je kreativno zasnovo kampanje, ki bi pri ljudeh naletela na zanimanje. Kampanji se je pridružila z znanjem medijskega planiranja še Petra Oplotnik iz medijske agencije PHD. Tako močna ekipa strokovnjakov je s povsem prostovoljnim delom pripravila kampanjo, ki poteka v mesecu novembru.

Pomembna izhodišča za kampanjo:

 1. Neplodnost je velik in pogost problem sodobnega časa, saj ima 15 % slovenskih parov zaradi različnih vzrokov težave s plodnostjo.Število neplodnih parov zaradi vpliva sodobnega načina življenja še naprej narašča.
   
 2. Neplodnost je družbena tabu tema. Neplodni pari o tej težavi najpogosteje ne morejo spregovoriti, nekateri se je celo sramujejo.
   
 3. Neplodni pari najpogosteje naletijo na pritisk okolice, njeno nerazumevanje, neprimerne komentarje kot so  »Kaj pa še vidva čakata?«, »Bosta ostala karierista?«, »Kakšni so sedaj mladi, nočejo imeti otrok«… in podobno.
   
 4. Vedno več je neplodnih parov, ki potrebujejo darovano spolno celico.Darovalcev spolnih celic je v Sloveniji bistveno premalo, zato je za večino parov edina rešitev izredno drag samoplačniški postopek umetne oploditve z darovano spolno celico v tujini, ki pa je zaradi visoke cene dostopen le redkim parom.
   
 5. Vse več mladih ljudi zboli za rakom. Zdravljenje raka je agresivno in pogosto lahko povzroči začasno ali trajno neplodnost.Bolniki z rakom želijo biti o možnostih ohranjanja plodnosti obveščeni pred začetkom zdravljenja.
   
 6. Na zdravstvenem portalu Med.Over.Net deluje forum Neplodnost, ki že več kot 10 let nudi oporo neplodnim parom.Forum je stičišče vseh tistih, ki si med seboj anonimno pomagajo nositi breme zdravljenja in življenja z neplodnostjo. Zadnjih osem let pa na pobudo slovenskih neplodnih parov živi tudi forum Darovanje spolnih celic, na katerem prostovoljno odgovarjata slovenska specialista za neplodnost, prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. in Sašo Drobnič, dr. med. Na obeh forumih vsak mesec  pomoč in podporo poišče okoli 10 tisoč posameznikov.

Pomagajmo spregovoriti o neplodnosti!

8982614E-264A-11E1-A7D4-629466B94067


Sledite nam