fbpx

Neplodnost in spolno zdravje

Mesec dni za zdravje, Zanimivo, Žensko zdravje

Neplodnost je opredeljena kot nezmožnost zanositve po letu redne nezaščitene spolne aktivnosti. Različne študije omenjajo, da je na globalni ravni 48 milijonov neplodnih parov od tega 19 milijonov s primarno neplodnostjo in 29 milijonov pa zaradi sekundarne neplodnosti.

kvaliteta spermija

Razloge neplodnosti najdemo tako pri ženskah kot pri moških ali pri obeh. Dejavnikov je mnogo, vendar potrebno je omeniti različne prirojene ali pridobljene dejavnike, ki lahko (ne)posredno vplivajo na delovanje spolnih organov. Poleg tega pa je potrebno omeniti še vpliv psiholoških dejavnikov. 

Pari, ki se soočajo z neplodnostjo se pogosto srečujejo z različnimi stresnimi situacijami, ki se dotikajo njegove/njene samopodobe in samospoštovanja. Pri teh parih lahko želja po spočetju, nadomesti naravno erotičnost in spontanost spolnih odnosov, kar lahko vodi tudi do nekaterih spolnih težav ali disfunkcij. Večina študij dokazuje, da so ženske napram moškim bolj podvržene posledicam neplodnosti kot težave s spolno funkcijo. Slednje narekuje, da bi ženske v takšnih situacijah potrebovale več podpore in pomoči. Študije pri neplodnih moških pa prikazujejo nižjo spolno funkcijo, imajo tesnobe epizode, vendar pogosto ni motena erektilna funkcija. Vendar nekateri avtorji pa omenjajo, da je  erektilna disfunkcija najpogostejša spolna disfunkcija in v nadaljevanju še prezgodnja ejakulacija.

Pojavi se domneva, da lahko spolna disfunkcija enega partnerja povzroči spolne težave drugega, saj je spolno zadovoljstvo med neplodnimi pari nižje.

Poleg načrtovane izven telesne umetne oploditve so terapevtski pristopi usmerjeni k zmanjšanju tesnobe, intimnosti in komunikacije in izboljšanju sposobnosti doseganja orgazma.

Pripravil: izr. prof. dr. Andrej Starc, izredni profesor javnega zdravstva
Ambulanta za integrativno medicino – www.dr-starc.com

Imate vprašanje za strokovnjaka? Pokličite ga v času uradnih ur, od ponedeljka do petka, od 12:00 do 13:00 ure na telefon 068 639 544 ali pišite na [email protected].


Sledite nam