fbpx

NE zamudi tega vlaka

Dom & prosti čas

Dekle na vlaku je odličen roman v slogu Hitchcockovih filmov, ki je v hipu zasedel vrh lestvice New York Timesa

Dekle na vlaku je odličen roman v slogu Hitchcockovih filmov, ki je v hipu zasedel vrh lestvice New York Timesa in v rekordnem času pridobil neverjetno število bralcev. Uspešnica, ki jo bere ves svet – ne zamudite tega vlaka!

knjiga-za-darilo

 

Preberite si vtise o knjigi iz našega uredništva

Darja

Prepletanje treh zgodb, skozi troje oči, troje različnih perspektiv. Katera ima prav, katera laže, katera govori resnico? Rachel, Megan in Anna. Enkrat verjamem eni, drugič spet drugi. Na kateri strani pravzaprav sem? Preskoki, zapleti, čustveni izlivi. Zgodba je vseskozi napeta in bralca ne pušča ravnodušnega, vedno znova se sprašuješ, le kam bo sedaj odpeljal ta vlak?

Zgodbo kar požiraš, ne znaš se ustaviti. Tako kot vlak, ki drvi v prihodnost, čez okna pa vsak dan zapored opazuješ življenja ljudi, ki so srečni, jim pravzaprav kar malo zavidaš, si želiš biti del tega. Te popolnosti. Tako lepo je tam, na drugi strani. Zakaj pa jaz nimam takega lajfa, zakaj se je vse obrnilo proti meni?!? Kar ne moreš ubežati svojim težavam, ki se vedno vozijo s teboj, sem in nazaj. Zveni znano?

branje

Vendar se enkrat zalomi. Tudi tam na drugi strani, kjer naj bi bilo vse lepo, vsaj po tej tvoji predstavi, ki si si jo v glavi ustvarila sama. Ponesreči nekaj vidiš. Postaneš del tega. Postaneš priča. Kaj pa sedaj? Zapleteš se v potek dogodkov in od tam več ni poti nazaj. Bi bilo bolje, da se ne bi vpletala? Sedaj je za taka vprašanja žal prepozno. Sama postaneš dejavnik za razplet zgodbe, ki bi se ob tvoji odsotnosti morda odvila povsem drugače. Morda se ta grozota sploh ne bi zgodila!

Kar je, je. Ob spoznanju nemoči ter vseh posledic dejanj in naključij, pa je vendarle pravici zadoščeno. Tako mora biti. Vsaka zgodba se srečno konča, čisto na koncu. Kdaj pa kdaj je samo treba malo dlje potrpeti. Še čisto malo … In je tako, da so kdaj potrebne tudi žrtve. Obstaja pa luč na drugi strani tunela, to je bistvo. Zdaj to vem. Rabila sem samo potrditev. In že spet lažje diham. Vse bo, kot je treba! Pika.

Anja

Dekle na vlaku je zgodba, ki jo pripovedujejo tri ženske: Rachel, Anne in Megan.

Rachel Watson je alkoholičarka, ki ji je razpadel zakon s Tomom. Je nit v zgodbi. Oboževala je vožnjo z vlakom in dom v bližini tirnic. Vzrok za njeno pitje je bilo nezmožnost spočeti otroka, posledica pa, da je izgubila službo. Težko je prebolela ločitev, zato je nadlegovala Toma, ki se je ponovno poročil in dobil hčerko s svojo nekdanjo ljubico Anno.

slika-knjiga

Prikrivanje svoje brezposelnosti je Rachel skrila v vožnjo z vlakom do Londona. Opazovala je svoj stari dom in družino, ki si jo je ustvaril Tom.  Prav tako skozi okno začne opazovati privlačen par, ki živi le nekaj hiš stran od njenega starega doma. Tukaj začne pisati svojo zgodbo Megan, privlačno dekle.

Rachel opazuje, ustvarja fantazije. Nesrečna z obdobjem, ki ga preživlja in išče pot, da prestopi v svet sreče, kot jo je poznala.

Fantazije kmalu postanejo resničnost, ko se zgodi umor, ki pa to mogoče tudi ni.

Rachel je detektivka sodobnega časa, upoštevajoč svoja videnja, čutenja. To, kar znamo ženske, kajne? Videti nevidno, slišati ne spregovorjeno.

Še več vtisov o knjigi si lahko preberete na forumu: TUKAJ.

Knjiga je lahko lepo darilo, svoj izvod si lahko zagotoviš na: http://www.emka.si/dekle-na-vlaku/PR/1934839

Po izboru uredništva


Sledite nam