fbpx

Ne omalovažujte stresa! Stres je resnica našega vsakodnevnega ritma!

Zanimivo, Zdravje

Kdorkoli ne verjame, da je stres resna grožnja našemu vsakodnevnemu uravnoteženemu ritmu, dela največjo škodo prav …

Kdorkoli ne verjame, da je stres resna grožnja našemu vsakodnevnemu uravnoteženemu ritmu, dela največjo škodo prav samemu sebi. Za vse nejeverneže velja tale vic:

Psiholog je hodil okoli po sobi, medtem ko je poučeval občinstvo o obvladovanju stresa. Ko je dvignil kozarec vode, so vsi pričakovali, da bo vprašal ali je ta kozarec na pol prazen ali na pol poln. Namesto tega, pa je z nasmehom na obrazu vprašal: “Koliko je težak ta kozarec vode?”

Odgovori so bili različni, od 80 pa do 500 gramov. Psiholog je odgovoril, da absolutna teža sploh ni pomembna.

To je odvisno od tega, kako dolgo ga držim. Če ga držim eno minuto, to sploh ni problem, če ga držim eno uro, bom imel bolečine v moji roki, če ga držim en dan, bo moja roka otopela in paralizirana. V vsakem primeru, se teža kozarca ne spremeni, vendar dlje kot ga držim, težje postaja. Nato je nadaljeval: “stres in skrbi v življenju, so kot kozarec vode. Razmišljaj o njih kratek čas in nič se ne bo zgodilo. Razmišljaj o njih dlje časa in začnejo boleti. Razmišljaj o njih cel dan in počutil se boš paraliziranega in ne boš sposoben narediti ničesar.”

Ne pozabi odložiti  STRESA še pravi čas!

Posledica slabe in negotove ekonomske situacije v državi je zmanjševanje socialne varnosti za ljudi.

Tisti večni občutek negotovosti, strahu, bojazni, žalosti, jeze, in tako malo pravega veselja, radosti, občutka varnosti, sreče! Prav varnost, sreča sta osnova za stabilno, uravnovešeno psihično počutje vsakega posameznika.

l-tirozin-stres-1

Pritiskom okolja, neugodnemu vremenu, virozam, skupaj s pritiski v službi, doma se nikakor ne moremo otresti, jih kar odmisliti.To je naša realnost!

Kaj pa lahko storimo, da ublažimo vsakodnevne dolgotrajne pritiske in nekako vendarle preprečimo posledice stresa, našega vsakodnevnega spremljevalca?

Sami lahko naredimo največ, ko se NAJPREJ resnično zavedamo in upoštevamo:

 • da nikoli več ne bomo živeli v tako varnem okolju, kot smo ga bili vajeni. Vedeti moramo, da bomo ves čas živeli v bolj ali manj stresnem okolju,
 • da čudežne tabletke ali čudežnega pripravka ali ene terapije za odpravo stresa ni.
 • da naše telo vedno deluje skupaj z našim umom. Vplivata in odvisna sta drug od drugega! Vedno govorimo o dvotirni telo/um komunikaciji, tako tudi napakah, bolečinah,počutju …

Rešitev je potrebno iskati v kompleksnosti, sinergiji več dejavnikov. Posledice stresa VEDNO čutimo po vsem telesu, dejansko so ogrožene čisto vse naše celice.

Naučimo se odpravljati posledice stresa še pravi čas!

Kako pa to storimo? 

Zavedati se moramo, kaj so  osnovni dejavniki, ki vplivajo na naše telo in na naš um. To je na naše počutje in vitalnost. Naše telo s svojim umom lahko dobro dela in učinkovito popravlja napake ter se zoperstavlja stresom takrat, ko ga pravilno in redno oskrbujemo in negujemo. Stresorje ne moremo odstraniti, saj so del okolja, naše družbe. Lahko pa, tako kot nam v šali sporoča vic, pravočasno in redno vsakodnevno odlagamo in se rešimo bremena stresorjev.

Le da stresorji niso kot kozarec vode, ki bi ga odložili na mizo.

Stresorje premagujemo malo drugače, enako kot umivamo, čistimo, zračimo naša stanovanja in avtomobile, enako bi morali početi s svojim telesom. Samo da so oblike čiščenj, umivanj, zračenj … nekoliko drugačne.

In tako kot ni dovolj skrbeti samo za kljuke ali okna, če želimo vzdrževati stanovanje ali avto, ravno tako velja za naše telo in um, da ni dovolj, če skrbimo samo za mišice ali kožo ali zobe …

Telo/um sta zelo kompleksna, zato naj nam postane resnično navada in potreba, da vsakodnevno poskrbimo za:

 • Pravilna, redna in zelo raznolika prehrana, ki ni za vse ENAKO DOBRA!!
 • Dnevno uživanje zadostnih količin navadne vode
 • Pravilna in redna tedenska rekreacija, ki že spet ni za vse ENAKA!!
 • Redno vsakodnevno sproščanje, ki naj traja vsaj 20 minut, saj toliko časa potrebujejo možgani, da se uspejo preusmeriti in umirjati!!
 • redno spanje ob isti uri, ki tudi ni ENAKO DOLGO pri vsakem od nas!!

Sreče, zadovoljstva si ni potrebno kupovati!

Srečo ima LAHKO vsakdo v svojih rokah brezplačno, a z malo muje!

Eno najpomembnejših orodij za odpravo posledic stresa so metode, ki so jih poznale že več tisočletij stare vzhodnjaške kulture.

Te starodavne metode so odlične metode za obvladovanje stresa, svoje sreče; to so yoga, avtogeni treningi, meditacije, thai chi, ali samo mirno globoko dihanje.

S tehnikami, diagnostiko sodobnih ved biologije, nevrofiziologije, psihologije, psihiatrije so te starodavne metode dokazali in pokazali, da so resnično učinkovite pri odpravljanju posledic stresnih dogodkov. Dokazali so, da se teh starodavnih metod lahko naučimo tako, kot smo se naučili mnogih drugih veščin. Tako smo se učili branja in pisanja, črke povezovati v besede; sprva smo bili nespretni, črke so bile samo okorne črte, potem pa so nastajale prave črke. Veščine pisanja smo se učili nekaj let in prvi meseci so bili zelo okorni in težavni, saj se še spomnite? Enako je veljalo pri učenju plavanja, kolesarjenja, računanja. Z  leti redne vadbe smo postali pravi mojstri v obvladovanju veščin pisanja, branja, kolesarjenja, računanja, plavanja,… Tisti, ki smo redno vadili in to počnemo tudi vse življenje, tudi v zrelih letih, so nam te veščine rutina, nekaj samo po sebi umevnega. ENAKO lahko dosežemo z obvladovanjem svoje sreče, stresnih dejavnikov!

Vsakdo od nas je edinstven, zato ni za vsakega enako dobra  ista obleka  ali  terapija ali zdravilo ali strokovnjak ! Poiščimo tisto, ki nam bo najbolj ustrezala.

l-tirozin-stres-2

Zmagovalci so tisti posamezniki, ki:

 • se zavedajo svojih šibkih lastnosti,
 • ki vedo, da morajo narediti in NAREDIJO spremembo in ne podležejo stresom
 • ki so potem vztrajni, potrpežljivi in redoljubni pri uvajanju sprememb

Vabljeni k obisku foruma Oksidativni stres, kjer vam bo z veseljem svetovala avtorica prispevka.


Sledite nam