Navadite psa, da bo lažje počakal sam doma

Dom & prosti čas, Novice, Zanimivo, Življenjski slog

Kaj narediti, da psa navadite na samoto in mu s čim manj stresa olajšate čas, ko je sam doma. 

Pod svojo streho ste sprejeli novega štirinožnega prijatelja. Začetno obdobje, ko ste mu posvetili veliko časa in ostali z njim doma, se izteka in pes bo prej ali slej moral ostati sam doma. Da pa s tem ne bi bilo težav, da ne bi prišlo do ločitvene tesnobe in do nezaželenih vedenj, si vzemite čas in se na to pripravite. Strokovnjak za pasje vedenje in pasji vodnik Jure Pribičevič svetuje 6 stvari, ki je jih treba narediti, da psu olajšate čas, ko je sam doma

Z navajanjem na samoto ne odlašajte

Vsaka menjava okolja je za psa stresna, ne glede na to, ali je starejši ali mladiček, in na to, ali ste ga posvojili, kupili …

Napaka, ki jo velikokrat vidim, je ta, da želijo ljudje ta stres zmanjšati tako, da so ves čas s psom.

Seveda priporočam, da prve dni psu čim bolj zmanjšate stres ter vzamete recimo par dni dopusta. Težave bodo nastale, če boste s tem pretiravali – podaljševali dopust in se usklajevali z vsemi družinskimi člani glede varstva psa, da le-ta ne bi bil sam. Vse to bo privedlo do tega, da bo pes npr. že pol leta v novem okolju in niti enkrat sam doma.

Njegova percepcija realnosti bo taka, da je vedno nekdo z njim, in taki psi imajo navadno največ težav s tem, da je treba ostati sam. Druga skrajnost je, da veliko ljudi potem psa kar naenkrat pusti samega tudi do 10 ur in seveda pes razvije velike težave.

Z navajanjem na samoto torej ne odlašajte, treninga se lotite takoj. Vendar na začetku psa ne pustite samega kar 10 ur naenkrat.

Psa navadite na omejitve doma

Najprej je treba vzpostaviti ustrezno omejitev. Če pes živi z vami v stanovanju, ga morate nekako zavarovati. Psa morate omejiti (boks, privez, ograja), da zaščitite njega in svoje stanovanje.

Na omejitev ga začnite navajati, ko ste doma.

Razumeti mora, da nimate časa le zanj. Pes naj bo torej v svoji omejitvi, vi pa se prosto gibajte po stanovanju. Pes vam ne bo mogel cel čas slediti ter izsiljevati za pozornost. Na ta način bo začel dojemati, da ne more biti vedno v kontroli. Naučil se bo, da lahko takrat počiva.

Nato postopoma začnite zapuščati njegovo vidno polje za dlje časa – najprej za 5 minut, nato pa vedno dlje. Če bo pes navajen počakati v omejitvi, ko ste doma, bo lažje počakal tudi, ko vas ne bo.

Psa torej spoznajte z omejitvijo in ga začnite nanjo čim prej navajati – že v prvem tednu.

Pa potem, ko bo treba zares oditi od doma za dlje časa? Jure Pribičevič svetuje, da psa pred tem fizično in psihično utrudite in medtem, ko je sam doma, poskrbite za zaposlitev. Dobro načrtujte njegov prostor, da mu ne bo prevroče ali drugače neugodno, ter premislite, kaj mu sporočate s svojim vedenjem, ko se vrnete.

Več o navajanju psa na to, da je lahko sam doma, preberite na portalu Vse bo v redu. >>

 

RSS Ustavi se!

 • C4
  Takratna izguba službe in nenadna smrt očeta so me pretresli do temeljev. V vrtincu zame že tako prehitrega življenjskega tempa, ki me je pogoltnil, in dodatnega šoka nisem mogla več dihati ...
 • Potlačen strah nezavedno prenašamo na potomce
  Zavedanje širšega družinskega konteksta vzorca potlačenja strahu nam daje možnost notranje biološke in psihološke osvoboditve ter omogoča, da potlačenega strahu ne prenašamo na naslednje potomce.
 • Kako preko strahov do samozavesti?
  Občasno me kontaktira kdo, ki bi želel imeti boljšo samozavest in pričakuje razrešitev svoje situacije v enem samem kratkem srečanju. Seveda je to mogoče. Toda čudeži se ne zgodijo vsak dan.
 • Moja prva ljubezen
  Klečanje na zemlji me približa tej Materi kot nič drugega. Bolj jo duham, bolj jo čutim, globlje zakopljem roke v prst, bolj se ji poklonim.
 • Moja pot do izgorelosti na grafu
  ... sledi faza psihoterapevtskega odpravljanja notranjih "moram" prisil, s spoznanjem, da se je nesmiselno do konca gnati za doseganje povečini ne lastne sreče in le kratkotrajnega zadovoljstva zase, ki bo trajalo samo dotlej ...