fbpx

Naučite svojega otroka te štiri lekcije

Družina, Odnosi, Zanimivo

Tok reke življenja je vse prej kot miren, pa vseeno si moramo za svoje potomce vzeti čas…

Vsi, ki smo starši želimo svojim otrokom najboljše in jih učimo življenjskih modrosti tako kot mi mislimo, da je prav. V kakšne osebe bodo naši malčki odrasli pa je odvisno predvsem od popotnice, ki jo gojita starša od majhih nog.

Veliko lekcij jih učimo, nekatere nezavedno izpustimo, so pa lekcije življenja, ki bi jih morala mama in oče predati svoji otrokom in sicer:

  • da odrastejo v samostojne osebe z jasnimi, realnimi in kritičnimi pogledi na življenje,
  • najti pot do ljubezni, jo dajati in prejemati,
  • najti zadovoljstvo v tem kar delajo, se znati veseliti
  • uživati v malenkostih življenja.

Samostojna, samozavestna oseba

S spodbujanjem otroške domišljije in njihovih izvirnih idej, starši podpiramo razvoj  intelektualnih veščin ter hkrati odnos do kritičnega mišljenja.

V prvi vrsti smo starši tisti, ki učimo in vzgajamo in pri tem je pomembno, da jim ne ponujamo rešitev in odgovorov na dlani, temveč jih učimo kreativnosti, raziskovanja in razmišljanja, dojemanja sveta, njegove resničnosti, včasih tudi krutosti. Zavijanje v vato in učenje o štorkljah, čebelicah in dedku, ki ni umrl, ampak šel na dolgo potovanje, dolgoročno ne prinese nič dobrega.

Pomoč pri šolskih obveznostih naj gre do te mere, da otrokom damo iztočnico, da razmišlja, nikakor pa jih ne delamo namesto njih, le zato, da bodo imeli odličen uspeh. S tem otroci rastejo v sebi, spoznavajo, da jih obravnanvamo kot kredibilne, da so njihove ideje in rešitve, prav tako pomembne kot ostale.


handsSpoznati bistvo ljubezni

Kaj je ljubezen otroci najboljše začutijo v svoji izvorni celici, družini, kjer je ljubezen prisotna in se brezpogojno razdaja v vse smeri. In ne gre samo za nežnost, toplino gre tudi za postavljanje meja in večni NE.

Četudi se mama ali oče jezita na otroka in mu s tem dajeta življenjski napotek, da nekaj ni prav, je to ljubezen. Otrok mora spoznati, da tudi, ko ga “nekaj polomi”, ga starš s svojo ljubeznijo vodi na pravo pot. Spoznati mora razočaranje, jezo, konflikte, da bo kasneje uspešno krmaril v pomembnejših situacijah in tudi znal prevzeti odgovornost za svoja dejanja.

Zadovoljstvo 

Kako najlažje otroke naučimo, da je delo, ki ga opravljamo, bodisi služba, bodisi hišno opravilo, nekaj koristnega? S tem, da njih prosimo za pomoč, vsekakor v skladu s starostjo in vsemi varnostinii parametri. Dveletniku pač ne bomo pustili, da skuha kavo, medtem ko sedemletni deklici brez težav prepustimo to opravilo, pa tudi, če gre vsa kava po štedilniku. S tem je dobila lekcijo kaj se lahko zgodi in naslednjič bo pozorna. Zadovoljstvo je tisto, ki ga moramo vcepiti otrokom, da ga začutijo ob določenih opravilih, kasneje se bo to izkazalo pri njihovem delu.

Majhne stvari štejejo

Otroci imajo bujno domišljijo in skozi njihov smeh, solze, neposrednost jih naučimo kaj šteje v življenju. Vsi starši se kdaj najdemo v situaciji, ko nas dete prepriča v nakup igrače, ki je aktualna dva dni, potem pa pozabljena leži v kotu. Če pa z otrkom norimo, gremo v kino, beremo, igramo igre, si zapomni bolj kot tisto igračo, za katero je moledoval mesec dni.

sand-summer-outside-playing-large

Tok reke življenja je vse prej kot miren in za svoje potomce si moramo vzeti čas, s tem bomo tudi sami občutili neprecenljivo zadovoljstvo. Otroci so naše ogledalo, poskrbimo, da nam ne bo nerodno se zazreti vanj.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Sledite nam