Nataša Sorko: Koliko posameznikom se uspe rešiti alkohola?

Ko nekdo pride po pomoč, vedno verjamem, da mu bo uspelo, saj je zbral moč in pogum, da prizna svojo stisko in želi …

Alkohol zaznamuje življenja družinskih članov. Najbolj vpliva na partnerski odnos in na odnos med starši in otroci. Posamezniki, ki so živeli v družinah, kjer je nekdo čezmerno užival alkohol, povedo, da je so bili zaradi načina življenja pogosto prizadeti in razočarani.

Nataša Sorko, socialna pedagoginja, družinska terapevtka, strokovna vodja programov za psihosocialno pomoč družinam, ki se soočajo s težavami z zasvojenostjo z alkoholom in avtorica knjige Zmoreš, če se odločiš, nam iskreno pove o svojih osebnih izkušnjah.

Je strokovnjakinja, ki je iz največjih osebnih stisk, padcev in težkih življenjskih situacij, zgradila svojo novo življenjsko pot in danes z nasveti pomaga tudi drugim. Katere so glavne prelomnice, ki so zaznamovale njeno življenje, da je danes ena najbolj iskanih strokovnjakinj za pomoč ljudem, ki se srečujejo z zasvojenostjo z alkoholom, je zanimalo tudi nas.

Ste se zavedali tveganja, ko ste se podali na pot pomoči ljudem?

“Začetki pred 17-imi leti niso bili prav preprosti. Nobena pot ni.

Ena izmed najpomembnejših prelomnic, ki so zaznamovale moje življenje, je bila prav gotovo sodelovanje z doc. dr. Zdenko Čebašek Travnik. Ona osebno je pripomogla k razvoju društva in mojemu profesionalnemu osebnemu razvoju. 

Potrebno bi bilo izpostaviti, da je bila, in je zame osebno in za Društvo Žarek upanja, odločilna podpora Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki nas podpira že vse od začetka.”

Kaj menite o »popolnih« strokovnjakih, ki znajo svetovati drugim?

“Vsak se mora sam s seboj pogovoriti kaj zmore in kaj ne. Področje našega dela je občutljivo zaradi tega, ker vplivamo na življenja posameznikom in družin s svojim strokovnim delom. Verjamem, da ima čas odgovore za vse nas. Predvsem pa je potrebno sebi postaviti meje in se zavedati kaj zmorem in do kam seže moje znanje. Za vsakega strokovnjaka je pomembno, da je strokoven, empatičen, spoštljiv, iskren in avtentičen. Sama se trudim slediti tem usmeritvam.”

Katera osebna značilnost (vrednota, lastnost) je najbolj pomembna, da posameznik lahko preseže težke in slabe situacije?

“Strokovnjak je tisti, ki s svojim vzgledom vpliva na druge. Zaradi je potrebno biti iskren, spoštljiv do drugih in do sebe. Za posameznika, ki mora preseči težke situacije v svojem življenju, je izjemno pomembno to, da resnično začuti, da se ob strokovnjaku počuti varno, da mu lahko zaupa, da se vzpostavi med njima dober, spoštljiv in empatičen odnos ter da posameznik začuti, da strokovnjaka resnično zanima kako se počuti, kaj je njegova težava, da ga ne le posluša, temveč tudi sliši.

Morda se nam zdi samo po sebi umevno, vendar ni. Pomembno je, da posameznik začuti, da ga strokovnjak sliši, da ima morda vsaj eno osebo, ki ga resnično razume, sočustvuje z njim, mu je v oporo in mu ponudi pomoč, ter da ga opolnomoči, da se uspe soočiti in spopasti s svojo stisko ter jo prične razreševati.”

S kakšno verjetnostjo lahko ocenite, kdo od posameznikov, ki pri vas poiščejo pomoč, se bo iz situacije izvil in napredoval v življenju, kdo pa bo obupal?

“Nikoli ne ocenjujem posameznikov ali jim bo uspelo ali ne. Ko nekdo pride po pomoč, vedno verjamem, da mu bo uspelo, saj je zbral moč in pogum, da prizna svojo stisko ter si jo želi razrešiti.”

Katero vprašanje vam klienti na prvem srečanju najbolj pogosto postavijo in kakšne so njihove skrbi?

“Ljudi zanima predvsem:

  • Koliko osebam se uspe rešiti alkohola?
  • Ali bo meni uspelo?
  • Kaj naj naredim, da v naši družini ne bomo imeli več težav zaradi alkohola?
  • Kaj naj storim, mož pije?”

Na katero vprašanje nimate odgovora?

“Trudim se vedno odgovoriti na vsako vprašanje v danem trenutku ter se posvetiti posamezniku.”

Če bi lahko na recept predpisali »vztrajnost«, »pogum« in »močno socialno mrežo«, katero zdravilo bi bilo vaše prvo?

“Vsakdo mora za tako korenito spremembo, kot je prenehanje pitja alkohola, najprej zbrati pogum, nato mora biti vztrajen ter biti aktiven, da si zgradi čim močnejšo socialno mrežo.”

Kaj bi sporočili tisti, ki skrbijo ali bližnji pogosto preveč pijejo in/ali so pijani?

“Povedali bi, da jih je strah, se počutijo nemočno, obupano ter da imajo občutek, da so izkoristili že vse možnosti. S pogovorom poskušamo najti vsaj še eno priložnost, zaradi katere bi se bilo vredno potruditi in poiskati luč, ki sveti na koncu tega mračnega tunela. Ta luč pa kaže na svetlejšo prihodnost, na trenutke sreče in zadovoljstvo, ko je poplačano vztrajanje in pogum za vse zahtevne korake, ki jih mora posameznik narediti, da doseže osebnostno bogatejše življenje s krepitvijo zdravega življenjskega sloga.”

Pogovor z Natašo Sorko (video)

O Društvu Žarek upanja

Dejavnost programov Društva žarek upanja je usmerjeno v psihosocialno obravnavo odvisnih od alkohola in drugih oblik zasvojenosti in njihove bližnje. Pomagajo jim z namenom vztrajanja v abstinenci, rehabilitacije in njihove ponovne vključitve v socialno okolje. Pomoč nudijo vsem tistim družinam, ki so se znašle v stiski zaradi različnih oblik odvisnosti in zasvojenosti.

Z delovanjem so začeli leta 2001. Ob ustanovitvi je društvo štelo 5 članov, danes jih šteje preko 100 ter tako deluje v okviru društva 8 terapevtskih skupin.

Rek, da smo skupaj močnejši drži tudi za njihovo delo, zato sodeluje z ustreznimi institucijami kot npr.: zdravstvenimi domovi, psihiatričnimi bolnišnicami, osebnimi zdravniki, centri za socialno delo in drugimi. Za vsakega posameznika, ki se obrne k njim po pomoč, skušajo najti pravo rešitev.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,403
14.03.2024 ob 18:20
296,659
18.03.2024 ob 19:10
112,964
19.03.2024 ob 10:52
Preberi več

Več novic

New Report

Close