fbpx

Nasveti za starše

Družina, Odnosi v družini, Zanimivo

Ljubezen, podpora, spoštovanje in dosledna vzgoja so otrokove najboljše popotnice za življenje.

Vsi starši imajo radi svoje otroke, vendar pa je biti starš lahko tudi kdaj težko.

Biti starš je lahko velika sreča in veselje, vendar pa je včasih tudi težko “delo”. Noben starš ni popoln, vsi delajo napake. Tudi ljubeči starši včasih storijo stvari, ki jih niso nameravali in kričijo na otroka. Če mislite, da imate težave s samonadzorom, si poiščite pomoč, preden se vzorec »zlorabe« nadaljuje in preraste v resno težavo.

Pride dan, ko je lahko starš zelo slabe volje in utrujen.

Vsak starš je kdaj pa kdaj v slabi formi. Otroci vzamejo veliko časa in energije. Starševstvo je še težje, če imate še druge težave v življenju, kot so skrbi v službi, partnerskem odnosu ali težave z alkoholom, drogami in denarjem. Če želite biti dober starš, morate najprej poskrbeti zase. Kar pomeni, da si morate priskrbeti pomoč za rešitev svojih težav.

Kaj lahko storite, ko se vam nakopiči …

Vzemite odmor. Vsakdo potrebuje odmor od starševske “odgovornosti” vsake toliko časa. Če imate možnost varstva drugega starša ali odraslega družinskega člana doma, potem se dogovorite za svoj kratek »pobeg«. Na primer, če vaš partner varuje otroke, lahko med tem obiščete prijatelje, odidete po nakupih ali se kako drugače sprostite. S partnerjem ali starimi starši se lahko dogovorite za izmenično pozno vstajanje ob vikendih. Če ste samohranilec/ ka, se s prijatelji in sorodniki dogovorite, da vam pomagajo pri opravkih in opravilih ali pa varujejo vašega otroka, ko greste po opravkih.

Tudi, če včasih izgubite živce, še ne pomeni, da ste slab starš

Mnogi starši so že prišli do stopnje, ko jim ni uspelo “brzdati” svojih čustev in vzkipeli nad svojim otrokom. Pride dan, ki vam ni pisan na kožo, vendar tega otroku ne bi smeli pokazati in se znašati nad njim. Ko ste resnično slabe volje, si vzemite odmor. Na primer, peljite otroka na svež zrak; na sprehod, igrišče in če menite, da potrebujete pomoč, pokličite prijatelja ali sorodnika. Ko opazite da ste na otroka jezni in zadirčni skoraj vsak dan ali pa s težavo nadzorujete svoj temperament, si poiščite strokovno pomoč ali se posvetujte z zdravnikom. Samo svetovanje zdravnika verjetno ne bo zadostovalo, zato bo potreben obisk podporne skupine za pomoč staršem.

Ali je kaznovanje otroka s “šeškanjem” pravi način?

“Šeškanje” ni najboljši način za discipliniranje otrok. Cilj discipline je naučiti otroke samokontrole in lepega vedenja. “Šeškanje” pa je »strašilna« kazen, ki naj bi otroka izučila, da dela nekaj narobe ali je neposlušen. Fizično kaznovanje ni niti vzgojno, niti pravilna rešitev za težavo. Za discipliniranje otrok obstajajo boljši načini.

Dober način discipliniranja za dojenčke in malčke se imenuje “preusmeritev pozornosti”. Ko otroku preusmerite pozornost, se slabo vedenje zamenja s sprejemljivim, lepim vedenjem. Na primer, če je žoganje v hiši v nasprotju s pravili, otroka animirajte, da se bo žogal zunaj, pred hišo ali na igrišču.

Če imate starejše otroke, jim razložite posledice njihovih dejanj in zakaj je pomembno, da prevzamejo odgovornost zanje. Na primer, otroku razložite, da so morali vsi družinski člani čakati na kosilo, ker on/ona ni pripravil-a mize, kot ste mu /ji naročili. Pojasnite mu/ji, da mora zato po kosilu pomiti posodo.

Kako biti dober starš?

Za vzgojo otrok ni univerzalnega načina in prav tako ni popolnega starša ali popolnega otroka. Zato vam ponujamo nekaj smernic, da bodo vaši otroci zrasli v zdrave in ​​srečne ljudi:

  • Izkazujte ljubezen. Svojemu otroku vsak dan povejte, da ga imate radi in je za vas nekaj posebnega, čudež narave. »Zasipajte« ga z objemi in poljubi.
  • Poslušajte otroka, kadar govori. Poslušanje otroka, kadar vam govori, mu dajte vedeti, da vam je pomemben in da vas zanima, kar ima za povedati.
  • Naj se otrok počuti varno. Tolažite ga, ko je prestrašen in mu dajajte občutek zaščite.
  • Poskrbite za red v njihovem življenju. Imejte reden urnik hranjenja, počitka in spanja. Če je potreba po spremembi urnika, jim spremembe napovejte v naprej.
  • Otroka pohvalite. Ko se otrok nauči nekaj novega ali se obnaša lepo, ga pohvalite in mu povejte, da ste ponosni nanj.
  • Bodite kritični do obnašanja, ne do otroka. Ko otrok naredi napako ali se neprimerno vede, ne recite: “Poreden si bil.”, ampak mu namesto tega razložite, kaj je naredil narobe. Na primer: “Tekanje čez cesto, ne da bi pogledal v obe smeri, ni varno.”, nato pa mu povejte, kaj naj bi namesto tega storil: “Najprej poglej v obe smeri, da se prepričaš, da ni vozil, nato steči čez cesto.”
  • Bodite dosledni. Ni potrebno, da so vaša »domača« pravila enaka kot pravila drugih staršev, vendar pa morajo biti jasna in dosledna. (Dosledna pomeni, da so pravila ves čas enaka.) Če otroka vzgajata dva starša, morata imeti in uporabljati oba enaka pravila. Prav tako poskrbite, da bodo za vaša družinska pravila vedeli (in sledili) sorodniki in varuške.
  • Preživite čas s svojimi otroki. Stvari delajte skupaj, družinsko, kot so branje, sprehod, igranje in čiščenje doma. Kar otroci najbolj potrebujejo je vaša pozornost. Slabo vedenje je običajno poskus za pritegnitev pozornosti.

Kam se obrniti po pomoč pri vzgoji otrok, če jo potrebujete?

Obstaja veliko načinov za pridobitev dobrih starševskih nasvetov, kot so razni svetovalni centri, forumi, strokovne vzgojne knjige ali revije, posvetujete se lahko tudi z družinskim zdravnikom, šolskim ali vrtčevskim psihologom ali svetovalcem.

Naj vam ne bo nerodno vprašati za vzgojni nasvet in pomoč. Vzgoja otrok je težka in nekateri je ne morejo opravljati sami, brez pomoči in zunanjih nasvetov. Družinski zdravnik vam lahko pomaga pri določenih vprašanjih, kot so disciplina, pri odvajanju od plenic in navajanju na kahlico, težavah prehranjevanja in spanju. Prav tako lahko poiščete lokalne skupine za pomoč pri vzgoji in starševskih veščinah.

Pomnite:

Dobro starševstvo je največje darilo, ki ga lahko ponudite svojemu otroku in najboljša popotnica za življenje … Poleg ljubezni, varnosti in vzgoje! Ena izmed kvalitet dobrega starša je, da je odličen vzornik otroku. Žal tega vsi starši ne znajo. Z učenjem in / ali izboljšanjem svojih starševskih veščin, pa je lahko vsak starš čudovit in prav tako tudi odličen vzornik.

Za strokovno mnenje, nasvete in uporabniške izkušnje obiščite forum Partnerska in družinska posvetovalnica, za pomoč pa se lahko obrnete na forum Varna hiša ali Zasvojenost in pomoč.

 


Sledite nam