fbpx

Nasveti za samopregledovanje dojk

Bolezni, Človeško telo, Zdravje, Žensko zdravje

Samopregled dojk je orientacijski pregled, ki se opravi s palpacijo oziroma tipanjem dojk, spodnjega dela vratu, pazduh in področja pod ključnico in nad njo. Samopregled ni obvezen, vendar ga strokovnjaki vse bolj priporočajo, saj je zelo preprost in brez posledic, predvsem pa ena izmed hitrejših metod zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Rak dojk je najbolj nevarna vrsta raka pri ženskah, toda če ga zgodaj odkrijemo, so možnosti ozdravitve visoke. Strokovnjaki vse bolj poudarjajo pomen rednih pregledov pri zmanjševanju smrtnosti zaradi raka dojk, in med njimi je tudi samopregled dojk. Vendar pa ta metoda ne zadostuje, saj z njo ne moremo odkriti tumorja v začetnem stadiju bolezni. Kljub temu je koristna, saj z njo odkrijemo tumor v lokaliziranem stadiju, ko je še vedno prisoten samo v dojki, kar obeta uspešno zdravljenje. V tem stadiju so pogosto že vidne patološke spremembe dojke, zaradi česar je poznavanje lastnega tkiva dojke nadvse pomembno. Zato samopregledovanje dojk priporočamo kot eno izmed metod zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Veste, kakšne so videti zdrave dojke? Poznate prve znake patoloških sprememb na dojki? Poučite se in ohranite svoje zdravje.

Kakšne so videti zdrave dojke?

Dojke so sestavljene iz žleznega, maščobnega in vezivnega tkiva. Količina teh tkiv se skozi življenje spreminja: tako se s starostjo manjša del žleznega in veča del maščobnega tkiva. V dojki je tudi mreža limfnih žil, ki so povezane z okolnimi bezgavkami, prav zaradi njih pa rak najpogosteje metastazira v bližnje organe. Na obliko in položaj dojk vpliva vezivno tkivo. Zdrava dojka nima ves čas enakega položaja, temveč se ta spreminja z leti, med menstrualnim ciklom, v času nosečnosti in dojenja ter jemanja hormonskih nadomestkov. Zato sta napetost in bolečina v prsih normalna pojava. Treba pa je znati razlikovati med naravnimi in patološkimi znaki. Zdrava dojka in bradavice ne smejo spreminjati videza. Udrta bradavica, bolečina ali izcedek iz bradavice ter spremembe na koži dojke opozarjajo na patološke procese. Vozliči v dojki, ki se na otip razlikujejo od okolnega tkiva, vsekakor niso sestavni del zdrave dojke.

Kdaj opraviti samopregled dojk?

Samopregled dojk je orientacijski pregled, ki se opravi s palpacijo oziroma tipanjem dojk, spodnjega dela vratu, pazduh in področja pod ključnico in nad njo. Ni obvezen, ga pa strokovnjaki vse bolj priporočajo, saj je zelo preprost in brez posledic. Ženske, ki se redno samopregledujejo, lahko raka pravočasno odkrijejo in si podaljšajo življenje.

Samopregled dojk naj ženske v reproduktivni dobi opravijo enkrat mesečno med šestim in desetim dnem menstrualnega cikla. Takrat je dojka najmanj vozličasta, zato je najmanj verjetnosti, da bi odkrili lažne bolezenske znake. Ženske, ki nimajo več menstruacije, naj pregled opravijo vedno na isti dan v mesecu.

Nasveti za samopregled dojk

Najlažje ga je opraviti med prhanjem ali po njem, ker takrat roke najbolj gladko drsijo po koži. Preberite si nekaj nasvetov, kako.

–   Slecite se do pasu, se postavite pred ogledalo in uprite roke v boke. Preverite, ali so na dojkah kakšne spremembe, na primer v njihovi obliki, ali je kje kakšna oteklina, pordelost, ali je koža kje nagubana ali vdrta, odebeljena okoli bradavic in podobno.

   Ne pozabite, da je rahla razlika v velikosti dojk naravna in da je treba spremljati spremembe v razliki velikosti med dojkama.

   Sklenite roke za glavo in si natančno oglejte videz in obliko bradavic. Bodite pozorni na izcedek, zlasti če je krvav.

–   Dvignite roke, se obrnite z enim in nato z drugim bokom proti ogledalu in ponovno preglejte obe dojki in bradavici.

   Položite dlani na dojke in jih s krožnimi gibi pretipajte po dolgem in počez. Pozorni bodite na zatrdline in vozličke.

   Natančno preglejte bradavice, tako da roko na tisti strani, kot je bradavica, ki jo pregledujete, spustite v viseči položaj, drugo roko pa položite na zunanji obod dojke in z nežnim krožnim pritiskanjem pretipate celotno dojko od zunanjega oboda do bradavice.

–   Drugi del samopregleda opravite v ležečem položaju. Začnite z desno roko na levi dojki, pri čemer imate levo roko pod glavo. S tremi ali štirimi prsti lahno krožite po koži celotne dojke od zunanjega oboda dojke proti bradavici.

   Na enak način preglejte še desno dojko.

   Pretipajte jamico nad ključnico na obeh straneh, tako da roko na strani, ki jo pregledujete, držite ob telesu.

   S podobnimi gibi pretipajte pazduhe in bodite pozorni na vozličke.

Če najdete zatrdlino ali druge patološke spremembe, se oglasite pri svojem zdravniku, ki vas bo napotil na diagnostične preiskave – klinični pregled (palpacijo), mamografijo, ultrazvok dojk, magnetno resonanco, citološko punkcijo ali biopsijo. Prisotni simptomi še ne pomenijo, da gre za raka, vseeno pa jih je treba diagnostično preveriti, saj le tako lahko izključimo sum na patološko obolenje.

 

Literatura:
Šiško, I., Šiško N. 2017. Preventivni programi za rano otkrivanje raka dojke u Republici. Edukacija u sestrinstvu. 22: 107–10.

Foto: Pexels

 


Sledite nam