fbpx

Nasveti za popotnike z avtom

Zanimivo, Življenjski slog

Nekateri potujejo z letali, drugi z vlaki ali avtobusi, spet tretji z avtomobili. Potovanjem z avtom je posebno doživetje, predvsem pa človeku omogoča veliko svobode pri izbiri časa potovanja, postankov in na koncu, tudi izbiro cilja.

Potovanje z avtom ima svoje prednosti, hkrati pa terja tudi več obveznosti, spretnosti, saj se na cesti lahko hitro zgodijo nepredvidene situacije, kot je počena guma, okvara vozila, zastoji in tudi prometna nesreča.

Zato je dobro, da se za različne primere težav ustrezno zavarujete. Prav tako imejte vedno v avto odejo, vodo in nekaj hrane.

Ljudje radi rečemo: »To se pa meni ne more zgoditi!«. Seveda ne boste pred potjo razmišljali, kaj vse neprijetnega se vam lahko zgodi, nasprotno, mislite le na pozitivne in dobre stvari. Kljub vsemu, pa je dobro vedeti, kako ukrepati v neljubih situacijah, in te se rade zgodijo ravno, ko smo v tujini.

Pred odhodom

Obvezno preverite vse dokumente, ki jih potrebujete. Veljavnost potovalnih dokumentov, veljavnost vozniškega dovoljenja, prometnega dovoljenja, zavarovalne police in zelene karte. Zelena karta ni samo papir, ki leži v avtomobilskem predalu, ampak je dokument, s katerim v tujini najlažje dokazujete veljavnost mednarodnega zavarovanja avtomobilske odgovornosti.

Pri vstopu v nekatere države sistema zelene karte je obvezno predložiti zeleno karto, pri vstopu v večino držav sicer to ni potrebno, je pa priporočljivo, da jo imate pri sebi.

Katere države sistema zelene karte ob vstopu zahtevajo zeleno karto, lahko preverite tukaj .

Obvezna oprema so tudi odsevni jopiči za vsakega potnika, odsevni trikotniki, rezervna pnevmatika in seveda spretnost, da jo znate sami zamenjati.

Priporočeni seznam za daljše potovanje z avtom:

 • Svetilka
 • Odeje
 • Veliko vode
 • Nekaj prigrizkov
 • Nekaj rezervnega goriva v ustrezni embalaži
 • Verige, če potujete pozimi oziroma skozi predele, kjer bi jih lahko potrebovali
 • Igre, če potujete z otroki
 • Vrečka za odpadke
 • Toaletni papir
 • Prva pomoč in zdravila (predvsem proti bolečinam in slabosti)
 • Avto polnilec

Kako ravnati v primeru prometne nesreče v tujini

Poleg tega, da pred potovanjem preverite veljavnost vseh pomembnejših dokumentov, pa je dobro vedeti tudi to, kako ravnati v primeru prometne nesreče v tujini.

V nadaljevanju vam bomo predstavili najosnovnejše napotke, ki vam bodo v pomoč, če boste v tujini vpleteni v prometno nesrečo ali pa jih boste z njimi lahko delili prijateljem.

Zavarovalne pogodbe običajno niso najljubše čtivo, kljub vsemu pa morate poznati nekaj osnovnih pojmov.

Vedeti morate, katero zavarovanje, poleg obveznega, ste sklenili, na primer zavarovanje avtomobilskega kaska, AO plus, zavarovanje avtomobilske asistence, nezgodno zavarovanje potnikov in voznika in druge.

Ob sklenitvi preverite, ali ste prejeli tudi Evropsko poročilo o prometni nesreči, priporočljivo je, da ga imate vedno v avtu. Ta obrazec izročajo zavarovalnice po Evropi svojim zavarovancem ob sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Vsebinsko in številčno so rubrike poenotene, kar pomeni, da je dokument uporaben tudi, če sta udeleženca prometne nesreče iz različnih držav, saj si posamezne rubrike lahko prevajata po jezikovni različici. 

Če ste udeleženi v prometni nesreči v tujini, je pomembno, da pridobite čim več informacij o lastniku vozila in vozniku ter vozilu drugega udeleženca, izpolnite evropsko poročilo, ki je za zavarovalnice pomemben vir informacij o udeležencih in poteku prometne nesreče, še posebej, če na kraju nesreče ni bilo policije.

V primeru, da evropskega poročila nimate, si vse pomembne podatke in podrobnosti nesreče in udeležencev, zapišite

Obvezno pridobite tudi kopijo zelene karte oziroma prepišite vse njene podatke ali pa jo slikajte. Na to bodite še posebej pozorni, če gre za vozilo, registrirano v državi, ki ni članica Evropskega gospodarskega prostora ali Švice.

Če nesrečo povzroči vlečno vozilo s prikolico, morate pridobiti vse zgoraj naštete podatke o zavarovanju in zeleno karto za vlečno vozilo, saj se nastala škoda večinoma krije iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti vlečnega vozila.

Dobro je vedeti

V primeru, da podatkov o zavarovanju tujega vozila, registriranega v eni izmed držav EU ali Švici, ne pridobite zaradi okoliščin nesreče ali pa so nepopolni, se obrnite na informacijski center Slovenskega zavarovalnega združenja, da poizve o zavarovanju tujega vozila.

V primeru, da podatkov o zavarovanju tujega vozila, registriranega v eni izmed držav EU ali Švici, ne pridobite zaradi okoliščin nesreče ali pa so nepopolni, se obrnite na informacijski center Slovenskega zavarovalnega združenja, da poizve o zavarovanju tujega vozila.

Kaj morate storiti, ko se vrnete

Pod pogojem, da gre za vozilo, registrirano v eni izmed držav Evropskega gospodarskega prostora ali Švici se čim prej po vrnitvi obrnite na pooblaščenca za obravnavanje odškodninskih zahtevkov, ki ga je imenovala odgovornostna zavarovalnica drugega udeleženca. Če tega podatka nimate, vam lahko pomaga informacijski center pri Slovenskem zavarovalnem združenju.  

Ne pozabite upoštevati rokov za uveljavljanje povračila škode in zahtevek čim prej po vrnitvi posredujte odgovorni osebi, bodite pozorni na to, da se lahko roki tujih zavarovalnic razlikujejo od naših.

Vse  o napotkih in ukrepih, kako ravnati v primeru nesreče v tujini dobite tu.


Sledite nam