fbpx

Nasveti fizioterapevtke: Kateri čevelj je najboljši za vašega otroka?

Aktualno, Človeško telo, Zanimivo, Zdravje otrok

Izbira ustrezne obutve je pomembna popotnica za otrokov gibalni razvoj.

Naša stopala se prvih letih življenja razvijajo zelo intenzivno, saj se s tem oblikujejo temelji našega gibalnega razvoja. Ker nas prirojene ali pridobljene napake pri razvoju stopal lahko zaznamujejo za celo življenje, je pomembna naloga staršev tudi ta, da otroku izberejo obutev, ki vzpodbuja čim bolj kvaliteten in naraven razvoj stopala. V želji, da bi staršem in otrokom priskočili na pomoč, so v Baby Centru pripravili poseben strokovno-svetovalni dogodek z diplomirano fizioterapevtko Špelo Gorenc Jazbec, ki je o osnovah razvoja otroškega stopala in optimalni izbiri obutve izobrazila tudi njihovo prodajno osebje. Nasvete za izbiro obutve so v Baby Centru zbrali tudi v praktično knjižico, ki je namenjena staršem in njihovim malčkom.


“Otroško stopalo se razvija vse do šestega, sedmega leta, raste pa seveda še veliko dlje. Z razvojnega vidika je zato zelo pomembno, da je izbira obutve pravilna, še posebej ob prvih korakih. S tem starši veliko pripomoremo h kakovostnemu razvoju stopalnih struktur, stopalnih lokov, ravnotežnostnih odzivov in občutka gibanja v prostoru, pa tudi k sami kakovosti telesne motorike in razvoja otrokovih gibalnih sposobnosti in spretnosti,” poudarja diplomirana fizioterapevtka Špela Gorenc Jazbec.

Gibalni vzorci se oblikujejo že v prvih letih življenja

Fizioterapevti že iz drže ali hoje posameznika lahko opazijo nepravilnosti, ki lahko močno vplivajo na kakovost življenja v odrasli dobi.

“Vzorce hoje, gibanja in tudi drže oblikujemo v prvih letih življenja. Kasneje se nam usidrajo v podzavest, zato jih kot odrasli izjemno težko spreminjamo,« je prepričana Špela Gorenc Jazbec. Pri tem poudarja, da je za naravni razvoj stopala pri otroku zelo priporočljiva bosa hoja, ki pa jo način življenja, kot ga imamo, dopušča le delno. »Tu vstopi pomembna naloga obutve, ki ščiti stopalo pred vplivi okolja – tako pred vremenskimi dejavniki kot pred poškodbami. Zato je izjemno pomembno, da kot starši izberemo pravilno obutev, saj s tem prispevamo k oblikovanju ustreznih, zdravih vzorcev hoje. Malčki nam pogosto ne znajo povedati, da jim obutev ne ustreza, se pa jasno odzovejo – z zmanjšano telesno aktivnostjo, saj jim je gibanje neprijetno, kar lahko ovira razvoj otrokovih gibalnih spretnosti,« pravi fizioterapevtka.


Zdrava in primerna obutev je tista, ki bo služila posameznemu otroku

V iskanju ustrezne obutve se staršem porajajo številna vprašanja.

Fizioterapevtka svetuje, da upoštevamo morebitne otrokove specifike stopala, v splošnem pa velja naslednje: »Čevelj ne sme biti trd, neupogljiv, saj vse to vpliva na samo stopalo in posledično na gibanje celega telesa. Čevlji, ki imajo trd ali privzdignjen stopalni lok odvzamejo stopalu veliko aktivnosti, ki se posledično poleni in kasneje sam od sebe ne zmore več funkcije vzdrževanja stopalnega loka. Enako je tudi pri čevljih, ki segajo čez gleženj. Odvzamejo funkcijo in stabilnost v gležnju in je potem kasneje gleženj brez te opore nestabilen. Seveda pozimi ne gre drugače, spomladi in poleti pa vseeno pazimo, da je obutev pod gležnjem.«

»Zelo pomembno pa je tudi, da ima vsak otrok obutev, ki služi samo njemu. Če otrok dobi obutev, ki jo je pred njim že nosil nekdo drug, s tem ne prevzame le obutve nekoga drugega temveč tudi vzorce hoje nekoga drugega. Čevelj, ki se je že oblikoval po obliki stopala in načinu gibanja, zato močno odsvetujemo, še posebej v prvih letih, ko mora otrok, ob podpori staršev, sam razviti svoje potenciale,« še dodaja.


Na kakovostno obutev prisegajo tudi znane mamice

Na strokovnem predavanju fizioterapevtke so obiskovalci lahko opazili tudi dve znani mamici – Tanjo Žagar in Ivjano Banić, ki sta z zanimanjem prisluhnili napotkom, hkrati pa delili tudi svoje izkušnje z izbiro obutve.

»Za izbiro obutve si vzamemo čas vsi – v Baby Center smo se skupaj s Karlom odpravili kar cela familija,« je v smehu povedala Tanja Žagar. »Pri izbiri so mi najbolj v pomoč prijazne prodajalke. Vedno se najprej obrnemo nanje – skupaj izmerimo nogico, pogledamo koliko je zrasla, potem pa malega pustimo, da v čeveljčkih šiba na okrog, da vidimo, če se dobro počuti,« je razložila mamica navihanega Karla. »Tokrat je bil glavni pri izbiri ati. Jaz sem se umaknila in prepustila fantoma, da se kar sama zmenita. Iskali smo lahke, udobne čevlje na ježka, da si jih Karlo lahko sam zapne in odpne. Karlo je najprej s police sam izbral ogromne čevlje, primerne za šolarja, potem pa mu je Miki ponudil zanj bolj primerne, ki so bili živo modre barve. Karlo jih je obul, pokimal – in to je bilo to,« nam je z nasmehom zaupala Tanja.

»Prvi čevelj za Vilo smo dobili kot darilo. Hitro smo ugotovili, da ji ne ustreza, ker je imela malce višji nart. Prodajalke v Baby Centru so nas usmerile na blagovno znamko, ki ima čeveljčke prilagojene otrokom z višjim nartom,« se spominja Ivjana Banić. »Ko izbiramo obutev doma najprej razmislimo, za kaj jo potrebujemo – za šport, za na lepše, za v vrtec oziroma za vsak dan, za na igrišče. S tem namenom se obrnemo na prodajalke, potem pa sama naredim ožji izbor primerne obutve, ki ga potem ponudim otrokoma. Vila bo vedno vizualno izbrala ravno obratno, kot je meni všeč, ampak na koncu tudi jaz njen izbor »posvojim«. Kras je pa že tak frajer, da bi počasi rad hodil sam, zato mu moram danes poiskati nekaj primernega,« je hudomušno povedala Ivjana.


Nasveti, ki bodo staršem olajšali izbiro prave obutve.

  • Izberimo pravo številko! Ko preverjamo velikost čevlja, mora otrok nogo obremeniti s svojo težo. Čevlja pri tem ne zapenjamo, temveč mu stopalo pomaknemo čisto naprej, pri čemer pazimo, da prstkov nima pokrčenih. Če mu pri tem ostaja za prst prostora, bo velikost prava.
  • Čevelj se mora prilagoditi stopalu in ne obratno. Najbolje je, da je čevelj v predelu pete stabilen, mogoče celo malenkost ojačan, v sprednjem delu stopala pa mora biti dovolj širok, da prstki niso utesnjeni. Podplat mora biti dovolj mehek in upogibljiv v vseh smereh, še posebej v predelu prstov. Če vremenske razmere dopuščajo, naj bo čevelj nizek, torej pod gležnjem, kar krepi otrokovo ravnotežje in stabilnost. Najboljši so čevlji brez notranjih podpornih lokov, saj to stopalu omogoča večjo aktivnost. Čevelj ne sme biti pretežek, saj to lahko vpliva na samo kakovost hoje, pa tudi otrokovo željo po aktivnosti.
  • Izbor naredimo mi, odloči naj otrok. Starši moramo vedeti, kaj je pri izbiri obuvala pomembno in od česa ne odstopamo. Zato je najbolje, da otroku v izbor ponudimo čevlje, za katere vemo, da so primerni in kakovostni. Otroka vključimo na koncu, da dobi občutek, da je sam izbral obuvalo, ki mu je tudi vizualno všeč.  
  • In najpomembneje – čevelj naj ne bo rabljen. Nošeni čevlji so se oblikovali in obrabili po nogi nekoga drugega. Če rabljen čevelj obujemo otroku, ki s hojo šele začenja, mu s tem vsilimo tudi vzorec hoje nekoga drugega.


Sledite nam