fbpx

Naravno proti slabem zadahu

Zanimivo, Zdravje, Zdravoteka

Proti slabemu zadahu se lahko »borite« tudi na naraven način – limona, jogurt, meta, sončnična semena in topel čaj …

Poleg prenehanja kajenja, rednim ščetkanjem in nitkanjem zob, se lahko proti slabemu zadahu »borite« tudi na naraven način. Limona, jogurt, meta, sončnična semena in topel čaj so le nekatere možnosti.

Slab zadah je posledica bakterijskega delovanja v ustih ali prebavnem traktu.

1. Za začetek potrebujete sok pol limone. Sok grgrajte v ustih in nato pogoltnite. Nato si v miru privoščite navaden jogurt. S pomočjo tega obroka bo vaš svež dah trajal 12 do 24 ur.

2. Če radi žvečite, naberite liste sveže mete in jih nekaj časa žvečite.

3. Proti zadahu vam bo pomagala tudi skodelica nesladkanega čaja.

4. Ali vsak dan pojeste jogurt? Po šestih tednih jogurtove »terapije« naj bi vzroki, ki povzročajo slab zadah, izginili.

5. Po obroku žvečite sončnična semena ter popijte kozarec vode.

6. Redni pregledi pri zobozdravniku so zelo pomembni za zdravje vaših zob. Podroben pregled in čiščenje nakopičenega zobnega kamna, ki ga ni mogoče očistiti z zobno ščetko, bosta zagotovo lahko rešila težavo.

7. Pijte veliko vode. Dehidracija lahko povzroči slab zadah, zato se večkrat spomnite in popijte vsaj kozarec vode. Prav tako voda splakne ustno votlino in odstrani bakterije.

8. Jabolko je odlično »čistilo« za zobe. Eno jabolko na dan bo naredilo čudeže, vendar pa lahko dah osvežite tudi z žvečilnimi gumiji, ki ne vsebujejo sladkorja.

Poleg naštetih naravnih sredstev zoper slab zadah je treba poudariti, da je pomembno tudi prekiniti uživanje kave in cigaret ter redno obiskovati zobozdravnika. Zobna nitka je prav tako velik »borec« proti slabemu zadahu. Zobe nitkajte vsaj enkrat dnevno. S tem se boste znebili odvečne hrane, ki se nabere med zobmi, in bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj. Priporoča se tudi uporaba interdentalnih ščetk.

Več informacij, uporabniških izkušenj in strokovnih nasvetov obiščite forum Splošna stomatologija ter Otorinolaringologija in ustna higiena.

Preberite tudi izkušnje uporabnikov s foruma:

Slab zadah

Slab zadah pri otroku

Zelo slab zadah

logo_zavod_vse_bo_v_redu_triglav

Projekt Mesec aktivnosti za zdravje podpira Zavarovalnica Triglav d.d. Še več zanimivih zgodb in koristnih nasvetov s področja zdravega življenja si preberite na portalu Vse bo v redu.


Sledite nam