fbpx

Naravne barve za velikonočne pisanice

Dom, Družina, Zanimivo, Življenjski slog

Tradicionalnega barvanja pisanic se najbolj veselijo najmlajši. Namesto barv iz trgovine, uporabite naravne sestavine.

Izdelava pisanic je obvezni del priprav na Veliko noč. V trgovinah je sicer na voljo veliko vrst barv, pa vendar je zadnja leta vse bolj priljubljen bolj naraven, ekološki način, saj mnoge barve, ki so na voljo na prodajnih policah, niso za zdravje tako nedolžne.

Poleg tega pa, zakaj bi jih kupovali, če jajca lahko pobarvate na povsem naraven način.

Za naravno barvanje potrebujete lončke, v katerih boste ustvarjali barve, kis za fiksiranje barve ter olje ali maslo za čudovit sijaj. In najpomembnejše, naravno sestavino, s katero boste dosegli želeno barvo.

easter-decoration-large

Nekaj živil imate zagotovo že v kuhinji, kakšno pa boste še dokupili.

Rumena barva

V pol litra voda skuhajte skorjo pomaranče ali limone/ mlete kurkume/ korenja. Počakajte do vrenja in nato še 30 minut kuhajte na zmernem ognju. Na koncu dodajte malo kisa.

Oranžna barva

Naribajte nekaj korenja ter prelijte z malo vode, pustite stati nekaj minut. Nato pa skuhajte v 250 ml vode in dobili boste lepo, naravno barvo.

Rdeča barva

V litru vode skuhajte naribano rdečo peso ali večjo količino rdeče čebule in ustite na zmernem ognju najmanj 30 minut.

Rjava barva

V litru vode skuhajte čebulne olupke ali zelo črno kavo (odvisno kako temno barvo želite) in jajca pustite v barvi vsaj 30 minut.

Zelena barva

Za zelena jajca je najboljša špinača, ki jo na grobo nasekljate ter skuhate kot predhodno opisana živila. Zeleno barvo pa lahko dobite tudi iz listov koprive.

jajca1

Modra barva

Liste redečega zelja drobno narežite ali naribajte, skuhajte v pol litra vode i pustite na zmernem ognju najmanj 30 minut.

Vijoličasta barva

Iz sušenih borovnic, ki jih skuhate v 250 ml vode, dobite čudovito vijoličasta. Več kot je borovnic, intenzivnejša je barva.

Neposredno pred barvanjem lahko jajca tudi okrasite z deteljo, izrezanimi zvezdicami ali poljubnimi liki, ter jih ovijete v stare najlonske nogavice.

holiday-hands-girl-painting-large

Zagotovo imate tudi vi kakšen nasvet glede barvanja velikonočnih pisanic, veseli bomo, če jih delite z nami na forumu Starševski čvek.


Sledite nam