fbpx

Naravna pomoč v zrelih letih

Človeško telo, Zanimivo, Zdravje, Zdravoteka

Staranje je naraven, nepovraten fiziološki proces, ki se začne že ob rojstvu in traja vse do smrti. Prinaša številne biološke, fiziološke in psihološke spremembe, ki se od posameznika do posameznika razlikujejo.

S staranjem se celice počasneje obnavljajo in vse manj se jih tvori na novo. Staranje poteka različno hitro glede na vpliv zunanjih in notranjih dejavnikov. Tako prihaja do sprememb v delovanju posameznih organov in do bolezni, značilnih za odraslo dobo. K sreči pa lahko proces staranja omilimo z zdravilnimi učinkovinami iz narave.

Starejši so zaradi slabšega imunskega sistema v splošnem bolj nagnjeni k okužbam. S staranjem se manjša elastičnost sten krvnih žil, kar vpliva na delovanje srca in pretok krvi. Spremembe v pljučih povzročajo togost prsnega koša, manjšo razteznost pljuč in šibkost dihalnih mišic. Vse to prispeva k pogostemu kašljanju in oteženemu izkašljevanju. Zaradi sprememb v prebavilih, manjše sekrecije želodca, višjega pH in sprememb v gibanju starejši trpijo za izgubo teka, napihnjenostjo in zapeko. Vse pogostejše so tudi težave s sečili – od težjega uriniranja, prekinjanja curka in nezadostne izpraznitve mehurja do pogostega nočnega uriniranja in močnega občutka, da nas tišči. Navsezadnje se zmanjšata tudi nevronska dejavnost in izločanje živčnih prenašalcev, zato sledijo številne psihične spremembe in upad kognitivnih sposobnosti.
Naravna sredstva pomagajo pri preprečevanju in zdravljenju raznih bolezni ter prispevajo k temu, da lahko dočakamo visoko starost aktivni, zdravi in zadovoljni.

Pomoč iz narave

Enovrati glog (Crataegus monogyna) in dvokrpi ginko (Ginkgo bilobae) ohranjata zdravje srca in ožilja. Glog krepi srčno mišico in krvni obtok ter niža krvni tlak. Ginko je izvrstno naravno zdravilo za oslabljen krvni obtok, niža tveganje za razvoj ateroskleroze in se zato priporoča starejšim, zlasti tistim, ki so preživeli možgansko kap. Poleg tega pomaga upočasnjevati bolezni, kot sta starostna demenca in alzheimerjeva bolezen.

Navadni slez (Althaea officinalis) in islandski lišaj (Cetraria islandica) varujeta sluznico dihalnih poti. Slez je odličen naravni antitusik, kar pomeni, da pomaga zdraviti in blažiti dolgotrajen, izčrpavajoč suh kašelj. Islandski lišaj deluje protivnetno, protibakterijsko in protiglivično ter blaži siljenje h kašlju.

Slabost, napihnjenost, spahovanje, bruhanje in bolečine v želodcu blažita poprova meta (Menthae piperitae) in artičoka (Cynara scolymus). Meta velja za najstarejšo in najzanesljivejšo zdravilno rastlino za zdravljenje prebavnih težav. Pomaga tudi pri motnjah tvorbe in izločanja žolča. Artičoko priporočamo pri slabšem teku. Prava kamilica (Matricaria chamomilla) deluje protivnetno, uravnoveša sekrecijo želodca in deluje blago spazmolitično (blaži krče gladkih mišic).

Pri urogenitalnih težavah ne pozabite na veliko koprivo (Urtica dioica), ki je naravno odvajalo, pomaga pa tudi pri motnjah uriniranja in benigni hiperplaziji prostate.

Za pomiritev in sprostitev živčnega sistema sta najboljša baldrijan in šentjanževka. Baldrijan zlasti priporočamo pri nervozi, nespečnosti in nemirnosti, šentjanževka pa pomaga pri potrtosti, žalosti, tesnobi, razdražljivosti in apatiji.

Z raziskovalnega vidika

Danes se v znanstvenih krogih vse pogosteje razpravlja o »uspešnem staranju«. Ta koncept poudarja možnosti ohranjanja in nadaljnjega razvijanja potencialov tudi v poznejšem obdobju življenja, saj lahko zdravje in vitalnost ohranimo tudi v starosti, starejši ljudje pa so lahko družbeno dejavni in kot taki še vedno prispevajo k družbi. Kaj je pomembno za uspešno staranje? Po raziskavah, opravljenih na vzorcu starejših, so najpomembnejši zdravje, samostojnost (pri skrbi zase), dobro počutje in sposobnost spopadanja s spremembami, ki jih prinašajo zrela leta. Med najmanj pomembnimi so učenje novih stvari, opravljanje dela po upokojitvi in visoka starost.

Literatura:
Junaković, I. T., Nekić, M. Percepcija uspješnog starenja u starijih osoba. Acta Iadertina. 13 (2): 171–187.

Foto: Pexels


Sledite nam