fbpx

Naravna in aromatična zaščita pred nadležnimi komarji

Zanimivo, Zdravoteka, Življenjski slog

Prihajajo toplih dnevi in z njimi tudi nezaželeni gosti – komarji, zato vam ponujamo nekaj nasvetov za naravno zaščito.

S prihodom toplih dni pridejo tudi nezaželeni gosti – komarji.

Obstaja veliko rastlin, ki so naravna zaščita proti tem letečim nadlogam. Lahko jih posadite okoli mesta na dvorišču, kjer se spomladi in poleti pogosto zadržujete ali pa naredite domači naravni pripravek za zaščito.

Za zaščito proti komarjem je odlična citronela – trajnica z intenzivno aromo. Zraste lahko do 2 metrov in je lepega videza, še posebej posajena v velikih loncih. Divja meta sicer ljubi hladnejše ozračje, njen močni vonj pa odganja komarje in tudi mušice. Iz ognjiča se lahko naredi lepa dekoracija, lahko pa tudi živo mejo, ki bo odganjala komarje. Prav tako sta tudi bazilika in meta odlični za odganjanje komarjev.

Če nimate posajenih omenjenih rastlin, lahko prižgete tudi aromatične svetilke ali palice, naoljene z oljem navedenih rastlin.

Ponujamo vam nekaj predlogov, da doma naredite naravne pripravke, ki uspešno ščitijo pred komarji in so neškodljivi za zdravje:

Olje čajevca

V steklenico z razpršilcem nalijete tretjino čajevca, nato do vrha napolnite z destilirano vodo. Z oljem zaščitite kožo.

Jabolčni kis

V 2 dl jabolčnega kisa primešajte žlico sesekljanega peteršilja. Pustite stati eno uro in precedite. Namažite na kožo.

Bazilika z vod(k)o

Dve žlici sesekljane bazilike prelijete z 1 dl vrele vode. Pustite stati štiri ure. Precedite ter ga zmešate z 1 dl vodke. Prelijete v steklenico z razpršilcem in se poškropite po celotnem telesu oziroma kjer je to potrebno. Seveda ni treba posebej poudariti, da ta pripravek ni primeren za otroke.

sivka

Olje sivke

V 2 dl mandljevega olja ali olja za dojenčke dodajte nekaj kapljic olja sivke in pretresite. Poleg lepe arome naredi kožo mehko, zaščiteni pa boste tudi pred komarji.

Oljčno olje

Če se boste po koži namazali z oljčnim oljem, vas komarji ne bodo marali. Prav tako jih bo nekaj kapljic olja v posodici z vodo odvrnilo od vas.

Česen

Če v kožo natrete česen, se vas bodo komarji izogibali. Težava je v tem, da je velika verjetnost, da se vas bodo izogibali tudi ljudje, zato je bolje, če česen uporabljate, ko ste sami.

Opomba

Upoštevajte, da vsa naravna sredstva hitreje izhlapijo od kupljenih sredstev, zato jih nanašajte po potrebi oziroma vsako uro ali dve.

Nekaj uporabniških izkušenj s forumov:

Tigrasti komar – zaščita

Pik komarja

Oteklina, zaradi pika komarja


Sledite nam