fbpx

Napredek na področju zdravljenja cerebralne paralize

Novice

Iz belgijskega Niela prihajajo spodbudne novice o zdravljenju cerebralne paralize.

Iz belgijskega Niela prihajajo spodbudne novice o zdravljenju cerebralne paralize. 10. decembra 2013 so zdravniki štiriletno deklico iz Španiije, ki so ji diagnosticirali cerebralno paralizo, zdravili z matičnimi celicami pridobljenimi iz njene popkovnične krvi. Vsako leto na tisoče otrok utrpi možganske poškodbe, katerih posledice jih spremljajo skozi celotno življenje in prav cerebralna paraliza je eno izmed najpomembnejših področij raziskav ter kliničnih študij o uporabi matičnih celic v medicini.

neocelica-januar1Dekličine matične celice so ob njenem rojstvu odvzeli in shranili v vodilni mednarodni družinski banki za shranjevanje matičnih celic, skupini Cryo-Save. Presaditev je opravil dr. Luis Madero, vodja Oddelka za onkohematologijo bolnišnice Niño Jesús v Madridu. To je že tretji tovrstni Maderov poseg za zdravljenje infantilne (zgodnje) cerebralne paralize. “Čeprav je tovrstno zdravljenje še vedno v zelo zgodnjih fazah preiskav in kliničnih študij, verjamemo, da bi lahko regenerativne terapije z matičnimi celicami nudile možnost za obnovitev živčnih tkiv in izboljšanje poškodb možganov pri bolezenskih stanjih kot je cerebralna paraliza” pravi Madero.

Cerebralna paraliza

Cerebralna paraliza je skupina nevroloških, neprogresivnih motenj gibanja in telesne drže ter je posledica raznih možganskih okvar, nastalih pred rojstvom, med njim ali po njem, za katere je značilna omrtvelost, lahko pa tudi duševna manjrazvitost in epileptični napadi. Bolezensko stanje, ki povzroča fizične nezmožnosti v človeškem razvoju, prizadene 1 na 500 otrok, natančen vzrok zanjo pa žal še vedno ni znan.

Uporabo matičnih celic za zdravljenje cerebralne paralize raziskujejo v številnih kliničnih študijah po svetu in za zdravljenje le-te ni standardne terapije, ki bi bila primerna za vse otroke, saj je vsak pacient unikaten. Otroci lahko napredujejo in se fizično razvijajo, ampak vsak v svojem unikatnem ritmu. Zaradi tega je zelo težko razlikovati med naravnim napredkom otroka s cerebralno paralizo in verjetnimi učinki zdravljenja. Današnje zdravljenje je omejeno na rehabilitacijo in preprečevanje zapletov, kar sta pogosto zelo težavni nalogi. Prve pozitivne ugotovitve so še dodatno okrepile potrebo po kliničnih študijah, ki bodo ocenile varnost in terapevtsko učinkovitost zdravljenja.

Eva Mattil, direktorica Cryo-Save: “Da bi bili tovrstni postopki zdravljenja uspešni, je izredno pomembna kakovost pacientovih shranjenih matičnih celic. Skupina Cryo-Save nenehno dokazuje, da izpolnjuje vse te zahteve in s svojimi naprednimi postopki krioprezervacije omogoča vrhunsko kakovost storitve shranjevanja matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice”.

Matične celice

Matične celice so najvitalnejše celice v telesu, saj imajo izjemno sposobnost, da se lahko delijo, obnavljajo in razvijajo v tkiva, ki jih telo potrebuje v primeru bolezni kot so rak, prav tako pa tudi v primeru drugih genetskih, imunskih, metaboličnih in krvnih bolezni. V njihovi naravi je, da se selijo na mesto poškodbe oziroma bolezni ter tam izpodrivajo bolne celice. Nahajajo se v najrazličnejših tkivih v telesu in so primerne za odvzem v katerem koli starostnem obdobju. Matične celice iz popkovnice so v primerjavi z matičnimi celicami odraslih kakovostnejše in številčnejše, zato je odvzem le teh, ki je povsem neinvaziven ter neboleč za mamico in otroka, vseeno priporočljivo opraviti ob rojstvu otroka.

O skupini Cryo-Save
Skupina Cryo-Save je nosilec tehnološkega razvoja na področju shranjevanja matičnih celic in največja evropska banka za shranjevanje matičnih celic. S 50-odstotnim tržnim deležem in več kot 250.000 shranjenimi vzorci matičnih celic je vodilna banka za shranjevanje matičnih celic v Evropi. Partner skupine Cryo-Save je družba Neocelica, prvi in vodilni slovenski ponudnik shranjevanja matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice.

Oglasno sporočilo


Sledite nam