fbpx

Najpomembnejša naložba menedžerja je v njegovo zdravje

Gibanje, Prehrana, Zanimivo, Zdravje

Na delovnem mestu posameznik prebije eno tretjino svojega življenja, zato je delo zelo pomemben del življenja vsakega posameznika, delovno okolje pa pomembno vpliva na zdravje, še posebej vodilnega kadra.

Stres je pogosto vzrok za marsikatero bolezen, še posebej pri ljudeh na vodilnih položajih, ki so vsakodnevno pod velikim stresom iz okolja in podvrženi izjemnim obremenitvam, ko sprejemajo pomembne odločitve.

Tempo, ki ga narekuje tovrsten življenjski slog, zahteva svoj čas, hkrati pa se mora vsak vodilni zavedati, da je v resnici najpomembnejša naložba njegovo zdravje.

Po mednarodnih raziskavah so menedžerji tako osredotočeni na svoje delo, da zanj tvegajo tudi zdravje, saj večina niti ne razmišlja, niti se ne zaveda negativnih posledic stresa. V slovenski raziskavi z leta 2009 je 61,2 odstotka menedžerjev poročalo o zmernem stresu, 27,1 odstotka pa o zelo ali celo izjemnem stresu v povezavi z delom, nizko stopnjo stresa jih doživlja le malo. V sedanjem času bi bili podatki raziskave o obremenjenosti s stresom še alarmantnejši.

Zdrav posameznik po navadi ne razmišlja o obisku zdravnika, vendar pa je odločitev za zdravstveni pregled, kljub zelo natrpanem urniku in pomanjkanju časa menedžerja, pomemben korak k ohranjanju zdravja. Odločitev za zdravstveni pregled je lahko več, odločujoči so simptomi, opozorilni znaki, stres, statistika, največkrat pa bolezen bližnjega, ki nas opozori na varovanje svojega zdravja.

Zdravstveni pregledi so pomemben korak k zgodnji diagnostiki stanj, dejavnikov tveganja, odkritij začetnih sprememb ali bolezni, ki klinično še niso izražene in še ne povzročajo težav.

Pomembno je zavedanje, da je treba dejavnike tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni sistematično odkrivati in preprečevati najkasneje v starosti 40 let (ženske) oziroma 35 let (moški).

Med najpomembnejše kronične nenalezljive bolezni uvrščamo bolezni srca in ožilja, rak, sladkorno bolezen in kronične pljučne bolezni. Tako kot v svetu so tudi v Sloveniji kronične nenalezljive bolezni najpogostejši vzrok smrti in prezgodnje umrljivosti: bolezni obtočil (med najpogostejše sodijo srčni infarkt, možganska kap, odpoved srca in drugo) ter neoplazme (rak prebavil, prostate, dojke in pljuč), ki so bile v letu 2016 vzrok 71,4 % vseh smrti. Sledijo poškodbe, zastrupitve in drugi zunanji vzroki ter bolezni dihal in prebavil (Zdravstveni statistični letopis Slovenije 2016, NIJZ).

Večje tveganje za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni pri posamezniku lahko ugotovimo na podlagi prisotnosti tako imenovanih dejavnikov tveganja.

Medicinski center Barsos-MC vam z ekipo vrhunskih strokovnjakov pomaga na eni od najpomembnejših poti. Ponuja vam menedžerski preventivni pregled, namenjen vsem, ki so pri svojem delu izpostavljeni velikim psihofizičnim obremenitvam in je prilagojen potrebam in značilnostim dela vodstvenih kadrov ter glede na morebitne predhodne težave, družinsko anamnezo, dejavnike tveganja. Menedžerski preventivni pregled vključuje več specialističnih pregledov in sklop diagnostičnih preiskav, s katerimi ugotavljajo zdravstveno stanje in morebitne prikrite začetne spremembe in obolenja. Temeljita priprava in skrbno podani napotki pred začetkom dvodnevnega programa pa vam omogočajo, da bo vaša izkušnja pozitivna in po pričakovanjih.

Zakaj je moškim menedžerjem tako zelo težko spregovoriti o svojih težavah in zdravju?

Predvsem za moške menedžerje velja prepričanje, da nas nič ne sme iztiriti, saj moramo svoje delo opravljati učinkovito in sprejemati pravilne odločitve. Zato smo običajno bolj občutljivi, ko opazimo težave, in to doživljamo kot nekaj, kar nas ogroža. Tudi menedžerji smo samo ljudje, ki čutimo negativne učinke z delom povezanim stresom, nismo odporni na izgorevanje ali na ostale bolezni. Posledice stresa, izgorelosti ali ostalih bolezni menedžerjev pa so v primerjavi z ostalimi zaposlenimi mnogo večje, saj mora en posameznik prevzemati tudi več odgovornosti.

Se mi pa zdi, da se tudi Slovenci počasi odpiramo in smo pripravljeni govoriti o temah, ki so včasih bolj ali manj veljale za tabu. Čeprav pogosto govorimo o težavah in zdravju moških menedžerjev, velja podobno tudi za ženske menedžerke.

Kdaj naj se moški odločijo za menedžerski pregled?

Ker med menedžerji prevladuje naravnanost, da se nam nič ne more zgoditi, reševanje zdravstvenih težav odlagamo do konca. Jaz sicer spadam med redke izjeme, ki v skrbi za zdravje redno hodim na preventivne menedžerske zdravniške preglede.

Moji odločitvi za ponoven preventivni pregled je botrovala bolezen bližnjih. Svojega zdravja nisem želel prepustiti naključju, zato sem se brez oklevanja prijavil na diagnostične preiskave, s katerimi lahko dovolj zgodaj odkrijejo začetne spremembe in obolenja, ki še ne kažejo znakov in še ne povzročajo težav, delujejo počasi, nič ne bolijo in se jim ne mudi.

Kako poteka pregled pri zdravniku specialistu?

V dveh dneh sem opravil veliko preiskav. Od srca, ožilja, želodca, črevesja, krvi … Spodbudno je to, da so izvidi odlični, svetovali so mi le, naj pazim na sladko razvado. Z izvidi sem zelo zadovoljen. Takšni pregledi so zelo koristni, zato bom še naprej upošteval priporočila in se jih udeleževal.

Za koga je primeren dvodnevni pregled?

Namen preventivnih (menedžerskih) zdravniških pregledov je varovanje življenja, zdravja in  zmožnosti za delo, preprečevanje nezgod in poškodb v delovnem okolju, bolezni … Zato je osnova vsakega preventivnega zdravniškega pregleda ocena tveganja, v kateri zdravnik oceni, kakšnim obremenitvam, škodljivostim in tveganjem je delavec v delovnem okolju izpostavljen ter ugotavlja vplive in zmogljivosti za delo pod obremenitvami.

Pregled priporočam vsem, ne samo vodilnim zaposlenim, saj lahko reši življenje. Prav menedžerji najredkeje poiščejo pomoč, ker ne utegnejo misliti na svoje zdravje, ker preslišijo tihe klice svojega telesa, umirajo pa relativno hitreje od povprečnih državljanov. Če je verjeti strokovnjakom, je to ena izmed najbolj izpostavljenih skupin zaposlenih, ki pa zaradi silne predanosti delu na svoje zdravje ali pozabi ali pa ga z neustreznimi aktivnostmi, v katere jih sili menedžerski slog življenja, celo uničuje.

Kaj opažate v svoji okolici, vaši prijatelji skrbijo za svoje zdravje?

Ugotavljam, da se v zadnjem času, ki je neusmiljen do posameznika, moji prijatelji, menedžerji zelo zavedajo pomena skrbi za zdravje. Opažam, da jih vedno več posveča več pozornosti rekreativni telesni dejavnosti ter zdravi in uravnoteženi prehrani, hkrati pa ne zanemarjajo preventivnih kontrolnih pregledov.

Kako poskrbeti za svoje zdravje na delovnem mestu?

Življenjski slog posameznika, ki mu pomaga ohranjati dobro počutje, je njegova lastna odgovornost za ohranjanje zdravja kot največje vrednote. Tega se žal večina zave, ko je morda že pozno ali celo prepozno. Ravno zato je pomembno zavedanje ljudi in sodelavcev, da so sami odgovorni zase in svoje zdravje, zato se na vsakem koraku priporoča preventivno delovanje za zdrav življenjski slog. Prav tako tudi delovno mesto močno vpliva na naše telo in zdravje. Sodelavce je treba naučiti pravilne drže, poskrbeti za krajše prekinitve dela in gibanje s funkcionalno vadbo med delovnim časom. Hrbtenica in telo namreč nista narejena, da človek več kot osem ur sedi v prisiljeni drži. Ob vadbi se sprostijo tudi možgani. Kratkoročni rezultati so vidni takoj, dolgoročno pa je vedno manj bolniške odsotnosti in stresa, več pripadnosti, veselja do dela …

Kako pa vi skrbite za svoje zdravje?

Skrb za lastno zdravje je pogosto zanemarjena, zaradi trenutno zadovoljivega zdravstvenega stanja.

Ljudje se vse manj gibamo, več sedimo in občutimo več stresa, ki ima prav tako negativne posledice na telo, zato za svoje splošno zdravje poskrbim da se čim več gibljem, zaužijem veliko sadja in zelenjave ter popijem zadostno količino vode. Ker veliko delam z računalnikom in podobnimi napravami redno skrbim tudi za vid.

Sam se zavedam, da zdrava in uravnotežena hrana ter redna zmerna telesna dejavnost izboljšata zdravje, počutje in mi zagotavljata energijo za delo.

»Hrana daje užitek v ustih le eno minuto, v želodcu ostaja nekaj ur, na telesu pa se lahko zadržuje mesece ali celo življenje!«

Kakšne so vaše izkušnje z obiskom v Medicinskem centru Barsos-MC?

Strokovnost, profesionalnost, prijaznost in srčnost odlikujejo strokovnjake in zdravstveno osebje. Prednost klinike je, da večino zdravstvenih storitev in specialističnih pregledov opraviš na enem mestu, zagotavljajo individualno obravnavo pacienta, diskretnost in hitro naročanje. Zaradi današnjega hitrega življenjskega sloga ljudi, je še posebej pomembno, da so odzivni in učinkoviti v najkrajšem možnem času, tj. postavljanje točne in hitre diagnoze ter adekvatnega sodobnega zdravljenja.

Med drugim sem opravil tudi pregled debelega črevesja, t.im. kolonoskopijo, pred katero ima večina neprijeten občutek, če ne že strah. Tokrat je bil moj strah neupravičen, saj sem pregled opravil v splošni anesteziji, kar pomeni brez bolečin in neprijetnih občutkov. Prav tako morebitne anomalije odpravijo že med pregledom.

Vse preiskave in pregledi potekajo zelo usklajeno in temeljito, držijo se dogovorjenega urnika.

Rezultati preiskav pa so znani še isti dan. Čakalna doba za menedžerski pregled je največ nekaj dni, menedžerja pa pregleda sedem strokovnjakov. Ob koncu pregleda poleg izvidov dobijo tudi napotke za nadaljnje ravnanje in potrebno zdravljenje za upočasnitev napredovanja morebiti ugotovljene bolezni.

Končno zadovoljstvo je bilo popolno, ker preiskave niso izkazale nobenega bolezenskega stanja.

 

Zdrav življenjski slog terja nekaj časa, a bistveno več časa terja zdravljenje bolezni in poškodb. V svetu menedžmenta pa je ravno čas ključen in neprecenljiv.

Za vsa vprašanja v zvezi s preventivnimi pregledi in naročanjem so dosegljivi na telefonski številki 01/ 242 07 33 ali  01/242 07 01, oziroma na mobilnem telefonu 040/178 748 ali po elektronski pošti [email protected] in [email protected].

Sledite nam