fbpx

Naj zaradi strahu pred trombozo opustimo kontracepcijske tabletke?

Bolezni, Človeško telo, Zdravje, Žensko zdravje

Oralna hormonska kontracepcija je med najbolj priljubljenimi vrstami kontracepcije na svetu, hkrati pa pri preprečevanju nosečnosti zelo zanesljiva. Dokazano je, da je pri ženskah, ki jemljejo oralno hormonsko kontracepcijo, tveganje za vensko tromboembolijo nekoliko višje, za arterijsko pa nekoliko nižje. Do višjega tveganja pride zaradi vpliva estrogena v tabletkah na tvorbo faktorjev strjevanja krvi.

Oralna hormonska kontracepcija je hormonsko sredstvo, ki je v glavnem sestavljeno iz estrogena in progesterona. Danes je na voljo vrsta različnih kontracepcijskih tablet, njihovo delovanje pa se razlikuje glede na odmerek estrogena in raznolikost progestagena.

Ta vrsta kontracepcije je pri preprečevanju nosečnosti zelo zanesljiva. Ima tudi mnoge nekontracepcijske učinke, kot so krajše trajanje menstruacije, manjša izguba krvi med menstruacijo, preprečevanje anemije, lajšanje menstrualnih krčev, blaženje PMS, redkejše nastajanje miomov in cist na jajčnikih, zdravljenje aken in pretirane poraščenosti, preprečevanje medenične vnetne bolezni ter zmanjšano tveganje za nastanek raka jajčnikov, maternične sluznice in črevesja. Poleg pozitivnih ima oralna hormonska kontracepcija – tako kakor vsa zdravila – tudi nekaj neželenih stranskih učinkov, zlasti vpliv na obstrukcijo krvnih žil oziroma na nastajanje strdkov (trombusov) v nogah in pljučih, kar lahko privede do tromboze.

Tromboza je nastanek krvnega strdka v krvni žili, zaradi česar je pretok krvi po krvožilnem sistemu oviran ali onemogočen. Glavni vzroki nastanka strdkov so motnje v strjevanju krvi, motnje v krvnem obtoku in poškodbe krvožilnih sten. Glede na mesto nastanka delimo trombozo na vensko in arterijsko. Venska tromboza lahko nastane v površinskih (superficialni tromboflebitis) ali globljih venah (globoka venska tromboza), strdek pa se lahko odlušči in konča v oddaljenih organih. V tem primeru ga imenujemo embolus, to stanje pa tromboembolija, ki se lahko še dodatno zaplete s pljučno embolijo. Do arterijske tromboze, ki prizadene arterije, običajno pride zaradi aterosklerotičnih oblog (plakov) v krvnih žilah, pogosto pa ji sledi hud zaplet – srčni infarkt ali možganska kap.

Kaj kažejo raziskave?

Številne raziskave so že dokazale, da je pri ženskah, ki jemljejo oralno hormonsko kontracepcijo, tveganje za vensko tromboembolijo nekoliko višje, za arterijsko pa nekoliko nižje. Do višjega tveganja pride zaradi vpliva estrogena v tabletkah na tvorbo faktorjev strjevanja krvi (koagulacijskih faktorjev). To je potrdila tudi raziskava organizacije Cochrane. Po njihovih podatkih so kombinirane kontracepcijske tabletke, ki vsebujejo večje odmerke estrogena (nad 30 µg) s progestagenom levonorgestrelom ali drugimi progestageni (ciproteron acetat ali drospirenon), povezane z večjim tveganjem za vensko trombozo, kar pa ne velja za tabletke z manj kot 30 µg estrogena in progestagenom levonorgestrelom. Danes poznamo različne generacije kontracepcijskih tabletk, po raziskavah pa je tveganje za razvoj tromboze višje pri tretji in četrti generaciji. To tveganje traja le med jemanjem tablet in izzveni v treh mesecih po koncu terapije.

Tveganje za vensko trombozo se viša tudi s starostjo in naraščanjem telesne teže, zato so mu posebej podvržene ženske nad 40 let in/ali ženske, ki tehtajo nad 90 kilogramov. Tveganje za arterijsko trombozo je pri mlajših ženskah precej nižje, povezano pa je s kajenjem.

K drugim dejavnikom tveganja prištevamo različne operacije, nosečnost, razširjene vene, motnje v krvnem obtoku, nepokretnost, uživanje drog in pojavnost tromboze v družini. Poleg teh in številnih drugih zunanjih dejavnikov imajo pomembno vlogo pri nastanku tromboze tudi genetski vplivi.

Je treba ob prisotnosti dejavnikov tveganja opustiti oralno hormonsko kontracepcijo?

Tromboza je le eden izmed mogočih stranskih učinkov kontracepcijskih tabletk in se najpogosteje pojavi v prvih treh mesecih po začetku jemanja. Je tudi glavni razlog, da tabletke opustimo. Je to res nujno?

Glede na dostopne raziskave strokovnjaki običajno priporočajo redne ginekološke preglede in svetovanje. Pregledi so še posebej pomembni v prvih treh mesecih jemanja tabletk, da se ženske poučijo o prvih znakih tromboze in drugih mogočih stranskih učinkih. Nadaljnje kontrole priporočajo po šestih in po dvanajstih mesecih od začetka jemanja. Ženskam, ki želijo jemati oralno kontracepcijo in imajo vensko tromboembolijo v družini, priporočajo genetsko testiranje in dodatno svetovanje. V posebnih primerih se svetuje tudi presejalni test za trombofilijo.

O tem, ali naj se zaradi nevarnosti tromboze oralna kontracepcija ukine, presodi strokovnjak ginekolog. Danes velja, da to ni vedno najboljša rešitev, saj so na voljo pripravki z nizkimi odmerki, ki to tveganje odpravljajo in še vedno ščitijo pred nezaželeno nosečnostjo. Včasih pa si je najbolje zagotoviti trajni zdravniški nadzor in še pravočasno preprečiti morebitne stranske učinke.

 

Foto: Pexels

 


Sledite nam