fbpx

Naj vam načrtovanje sanjske kopalnice ne povzroči glavobola

Dom & prosti čas

Kopalnica pri marsikomu najverjetneje ni na vrhu seznama najbolj zabavnih prostorov za opremljanje. Pri njihovem načrtovanju je namreč treba biti zelo previden, saj lahko hitro storimo napako, ki nas bo motila še naslednje desetletje.

Kopalnice imajo kar nekaj specifik, na katere moramo biti pozorni pri njihovem opremljanju. Tako moramo upoštevati, da gre za prostor, ki je pogosto izpostavljen velikim temperaturnim razlikam in veliki količini vlage. Poleg tega moramo še preden v prostor začnemo postavljati kopalniško pohištvo razmisliti, kako razporediti priključke za vodo, grelec, če ga potrebujemo, ventilatorje in odtoke. Nato se lahko začnete odločati za notranjo opremo, ki naj se sklada z velikostjo vaše kopalnice in vašim slogom.

Oprema za vsako velikost kopalnice

Če imate na voljo veliko prostora, ga lahko zapolnite z večjo, lahko tudi prostostoječo kadjo. Če kopalnico delite s člani svoje družine, se odločite za dvojne umivalnike. Tako se boste lahko zjutraj hitreje zvrstili v kopalnici. Dodaten prostor izkoristite še za dodatne omarice za kopalnico, v katerih lahko hranite rezervne brisače in drug kopalniški tekstil, toaletni papir in kozmetiko.

Oprema majhne kopalnice mora biti bolj premišljena, saj zagotovo ne želite, da prostor deluje utesnjeno. Pomagajte si z ogledali in dobro osvetlitvijo, ki bodo prostor optično povečali in odprli. Poleg tega uporabite omarice z zrcalno fronto, ki bodo hkrati navidezno povečale prostor ter vam zagotavljale dodaten prostor za shranjevanje. Namesto samostoječega umivalnika uporabite umivalnik v vgrajenimi predali, saj boste tako lažje skrbeli za urejenost kopalnice. Prav tako se pri majhni kopalnici raje odločite za tuš, ne pa za banjo, ter tako prihranite nekaj prostora.

Naj vas ne vodijo le trendi

Trendi kopalnic se hitro spreminjajo. Kjer so bile še pred kratkim priljubljene minimalistične kopalnice v nevtralnih odtenkih, so sedaj v modo prišle kopalnice v močnih, temnih barvah, polne najrazličnejših vzorcev. Ker se najverjetneje ne boste odločili popolnoma prenoviti kopalnice vsakič, ko se trend spremeni, si raje izberite kopalniško opremo in ploščice v bolj nevtralnih barvah po vašem okusu. Nevtralno podlago nato okrasite s tekstilom in dekorativnimi elementi, ki jih lahko zamenjate kadarkoli želite.

Upoštevajte tudi, da niso vsi materiali primerni za kopalnico. Vse pohištvo, ki ga v kopalnici uporabljate, naj bo narejeno iz materialov, ki so odporni na vlago. Poleg tega tudi premislite, kako zahtevne so posamezne barve in materiali za vzdrževanje. Tako se na primer raje ne odločite za visoko sijoče ploščice v temnih barvah, na katerih se pozna vsak odtis, če kopalnice ne želite čistiti vsak dan.

Načrtovanja nove kopalnice se lotite premišljeno. Upoštevajte koliko denarja imate na voljo za gradnjo ali prenovo in vnaprej premislite, kaj želite v kopalnico vključiti. Izbirajte materiale, ki so preprosti za vzdrževanje in imajo dovolj nevtralen izgled, da ne bodo prehitro zastareli. Tako si boste lahko uredili kopalnico, ki vam bo dobro služila še kar nekaj let.


Sledite nam