fbpx

Naj bodo vaša jutra še lepša …

Jutranja, Zanimivo

Kako se zjutraj prebudite? Srečni, ker je pred vami nov dan, poln priložnosti ali ste že med iskanjem budilke v stresu in s tisoč izzivi v mislih?

Kako se zjutraj prebudite? Srečni, ker je pred vami nov dan, poln priložnosti ali ste že med iskanjem budilke v stresu in s tisoč izzivi v mislih?Jutra znajo biti prelepa, kadar se zbudimo spočiti in si jih popestrimo z dejanji, ki nam polnijo dušo. Preden se začnemo pogovarjati o jutrih, naj omenim pomembnost dobrega spanca. Noč naj krasi vsaj 7-8 ur dobrega spanca. Le tako se bomo zjutraj zbudili polni energije in zagona.
Zgodnje prebujanje pred ostalimi člani družine nam omogoči nekaj časa zase. Zelo pomembno je, da si ga vzamemo. Samo zase. Najlepše je, kadar se lahko v postelji nežno pretegnemo in se v mislih najprej zahvalimo za 3-5 dogodkov (stvari, oseb), ki jih imamo v življenju. Morda na začetku ne boste našli dobrih stvari, vendar bolj kot boste polagali pozornost nanje, bolj vam bodo ostale v spominu.
Možgani so nastavljeni tako, da si hitreje in lažje zapomnimo negativne dogodke, kot pozitivne. Zaradi tega je še toliko pomembneje, da se zavestno potopimo v polje hvaležnosti.

Jutranji rituali za boljši dan

Zbudite se dovolj zgodaj, da boste lahko v miru opravili vse, kar ste si zadali, saj ne želimo, da je jutranje prebujanje stresno. Priporočam, da začnete svoj dan z meditacijo ali z vsaj nekaj minutami v tišini. Brez telefona, radia ali kakšnih drugih motilcev. Soočite se s seboj, zaznajte misli, ki vas vodijo in se urite v pozitivnem mišljenju.
Misli so tiste, ki odločajo kakšno življenje imate. Kadar začnete svojo pozornost usmerjali nanje, opazite, da krožijo po umu več ali manj podobne misli. Šele, ko jih ozavestite, jih lahko začnete spreminjati.

Biti sam s seboj je veščina, ki je marsikdo ne premore. Nenehno smo obdani s stvarmi, ki nam jemljejo pozornost in mnogo lažje je biti osredotočen na nekaj zunanjega, kot na svojo notranjost. Bodite brez strahu. Dobro se je soočiti s seboj. V bistvu je to edini način, da lahko začnete spreminjati svoje življenje na bolje.

Posebej bodite pozorni na notranje monologe. Kaj vam misli govorijo? Vas podpirajo? Ali vam jemljejo pogum, se pritožujejo in vam govorijo, da ne boste zmogli ali vas celo dajejo v nič? Sami sebi znamo biti najhujši rablji. Prenehajte z njimi.
Svoje misli raje izurite za pozitivne motivatorje, ki vas krepijo in vam stojijo ob strani. Zaradi tega je jutranja nega misli tako pomembna. Takoj, ko se prebudite, si povejte nekaj lepega. Občutek hvaležnosti dela čudeže in ta energija pritegne še več pozitivnih dogodkov v življenje. Tako, kot se zjutraj nastavite, takšen bo cel dan. Lahko si ponavljate pozitivne afirmacije ali delate “mirror work”.

Mirror work je odlična tehnika, saj krepi samozavest. Kako ga izvesti? Poglejte se v ogledalo in si v mislih ali na glas povejte, da se imate radi, se spoštujete in veste, da zmorete in da ste tukaj z razlogom. Po nekaj dneh boste to sprejeli, čez čas boste to verjeli. Vztrajate.

Zjutraj je tudi odličen čas za učenje, za prebiranje vsebin, ki vas zanimajo in fascinirajo. Bodite radovedni in odprti za novosti. Rastite in si dovolite biti ranljivi. Če imate dovolj časa, privoščite svojemu telesu še gibanje in jutro bo popolno.

Prispevek je napisala Petra Kmetec, vsebinski vodja meditacijskega portala Vdihni.si, ki ponuja pester nabor meditacij, kot tudi nasvetov za boljše življenje. Če želite predavanje, delavnice ali osebna svetovanja na temo razmišljanja, učenja meditacij ali vzpostavljanja navad za boljše življenje, pišite na [email protected]


Sledite nam