fbpx

Naj bo to zadnji video, ki ga boste pogledali na počitnicah

Gibanje, Obvestila, Zasvojenosti, Zdravje otrok

Društvo za srce sporoča mladim, naj del časa, ki ga namenijo vsebinam na ekranih, telefonih, tablicah, raje posvetijo družini in prijateljem v živo, zunaj na svežem zraku in naj ne zanemarjajo telesne dejavnosti.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije aktivno deluje na področju preventive čezmerne uporabe ekranov (tv, računalnik, računalniške konzole, tablice, mobilni telefoni), ki ima lahko mlade negativne fiziološke in psihološke posledice. Najbolj očitni sta čezmerna telesna teža in debelost, ki sta posledica prekomernega sedenja.

Čezmerna telesna teža in debelost v veliki meri prispevata k pojavnosti drugih kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja in sladkorna bolezen tipa 2. Ne smemo pa pozabiti na druge težave, ki jih prekomerno sedenje za ekrani povzroča: pekoče oči, bolečine v hrbtenici, močan svetlobni vir pa ima tudi neposredni učinek na naš hormonski status.

Predvsem izpostavljenost ekranom v večernem času (pred spanjem) je povezana z zmanjšano kakovostjo in dolžino spanja. Društvo za srce prepoznava tehnologije kot nujne, olajšajo nam delo, učenje in služijo za zabavo. A jih je potrebno uporabljati uravnoteženo.

Zato sporočajo mladim naj odložijo telefone in tablice.

Za namen osveščanja je Društvo pripravilo promocijski film, ki nagovarja mlade (in tudi starejše). Vabljeni k ogledu in širitvi ideje. Vabimo vas tudi, da spremljate spletno stran »Teden brez ekranov«, kamor se dodajajo vsebine vezane na čezmerno uporabo ekranov in k sledenju Facebook strani društva.

 

Več informacij: http://zasrce.si/teden-brez-ekranov

 


Sledite nam