fbpx

Načrtujte svojo finančno prihodnost

Aktualno, Novice, Zanimivo

Vodilo “z majhnimi koraki se daleč pride”, velja tudi pri varčevanju, zato bi se morali bolj zavedati planiranja prihodnosti.

Tako kot načrtujete svoj naslednji vikend, izlet ali nakup sestavin za pripravo obroka, potrebujejo tudi naše finance načrt. Vse prevečkrat so prepuščene naključju, zato se  izognite varčevanju po navdihu in načrtujte svojo finančno prihodnost.

Sklenite varčevalni načrt, ki je enostavna in stroškovno učinkovita oblika dolgoročnega varčevanja. Pomaga vam, da se z rednimi mesečnimi vplačili izognete pastem hitrih finančnih odločitev in s tem pridobite številne prednosti.

Zakaj potrebujete načrt?

Mnogi ne razpolagate s finančno rezervo, zato se vam tudi ni potrebno ukvarjati s tem, kako jo plemenititi. Želja mnogih pa je, da si jo ustvarijo, zato da nekaj dosežejo, ali zgolj zato, da imajo nekaj »na strani«. S fleksibilnim varčevalnim načrtom boste v vzajemnih skladih lahko dosegli oboje hkrati, nekaj privarčevali in dolgoročno privarčevano tudi oplemenitili.

Vodilo: “Z majhnimi koraki se daleč pride”, velja tudi pri varčevanju.

Zavedanje Slovencev, da smo pri zagotavljanju dolgoročnih finančnih ciljev vedno bolj odvisni sami od sebe, je še vedno zelo nizko. A ključna komponenta je čas! Kdaj začeti z varčevanjem, danes ali jutri, ima lahko bistvene posledice na našo prihodnost. V želji ustvariti 100 EUR dodatka k svoji pokojnini za obdobje 10 let po upokojitvi (ob 6 odstotni povprečni letni donosnosti), lahko naredite naslednje:

  • varčujete 30 let po 11 EUR na mesec ali
  • varčujete 10 let po 66 EUR na mesec.

Odločitev je odvisna od tega, koliko razpoložljivega dohodka lahko namenite, ne da bi vas to preveč prikrajšalo pri zmožnosti sprotne potrošnje.

tabela varcevanje Triglav Skladi

Predpostavljamo 2 % povprečno donosnost v obdobju 10 let po upokojitvi. Izračun je informativen.

Kako začeti z načrtovanjem?

Vzajemni skladi so idealna oblika dolgoročnega varčevanja in plemenitenja premoženja. Z varčevalnim načrtom lahko v vzajemne sklade vplačujemo redno in sistematično, kar ima številne prednosti:

  • enostavnost in prilagodljivost,
  • visoka likvidnost,
  • manjše tveganje vstopa na trg ob nepravem času,
  • doseganje višje povprečne donosnosti kot v bančnih vlogah,
  • popust na vstopne stroške.

Pred sklenitvijo varčevalnega načrta se je pametno posvetovati s strokovnjakom, saj je izbira skladov pomembna. Pomembno je opredeliti tudi, vrednost mesečnega zneska, ki bi ga lahko varčevali in ne bi preveč omejeval potreb po tekočih razpoložljivih sredstvih. Da bi varčevalni načrt kar najbolj ustrezal vašim naložbenim ciljem, željam in potrebam, vam priporočamo posvetovanje s finančnim svetovalcem.

denar

Kaj vam varčevalni načrt omogoča?

Varčevalni načrt vam omogoča, da z rednimi mesečnimi vplačili postopoma in z manj tveganja privarčujete zastavljeno finančno varnostno rezervo. Torej vam z majhnimi koraki omogoča dolgoročno grajenje finančne varnosti.

Ali si ga lahko privoščite?

Seveda. Varčevalni načrt Triglav Skladi je zelo fleksibilen in ne pogojuje višine mesečnega zneska, doba trajanja varčevalnega načrta pa je 5 let. Priporočljiva je sklenitev direktne obremenitve in varčevanje vsaj po 30 EUR na mesec. Če to ni mogoče, lahko varčujemo tudi z nižjimi zneski.

Ste kdaj pomislili, koliko tvegate, ker sploh ne varčujete ali pa varčujete samo na banki?

Bančno varčevanje je pomembno in mora biti sestavni del portfelja vsakega posameznika. Vendar je vredno razmisliti o tem, koliko nas bančno varčevanje omejuje pri dodatni donosnosti in ali si to omejitev lahko privoščimo. Obrestne mere so namreč (zgodovinsko) na najnižjih ravneh, zato je smotrno del sredstev izpostaviti potencialno višjim donosnostim.

Več informacij o varčevalnem načrtu lahko dobite na strani pogosta vprašanja o varčevalnem načrtu, več o razlogih za tehtno načrtovanje varčevanja in o pomenu razpršenosti sredstev pa si preberite v knjižici 5 skrivnosti finančnega uspeha.

Za vsa vprašanja so vam vedno z veseljem na razpolago – kontakt Triglav Skladi.

 


Sledite nam