fbpx

Na počitnicah s posteljnimi stenicami

Dom & prosti čas, Zdravje, Življenjski slog

Tako kot komarji, bolhe, ose in sršeni so tudi stenice poleti zelo nadležne. Njihovo naravno okolje je na prostem, kljub temu pa neumorno silijo v zgradbe.

Najdejo tam boljše življenjske razmere kot v naravi? Zakaj silijo k ljudem, ko pa vedo, da so tam nezaželene in bodo verjetno pokončane? Najsi pridejo med zidove z razlogom ali po naključju, lahko povzročijo veliko škode. Človeku so lahko tudi nevarne.

Spoznajte posteljne stenice

Posteljne stenice (Cimex lectularius) so ploščati rdečkastorjavi žužki. V dolžino merijo od pet do sedem, v širino pa do tri milimetre. Nimajo kril, zato jih v zraku ne boste opazili. Njihove tipalke so sestavljene iz štirih členov: prva dva sta debela, zadnja dva pa precej tanjša. Na sprednji strani glave imajo rilček, s katerim predrejo kožo gostitelja in pridejo do hrane – krvi. Čeprav uživajo tudi živalsko kri, jim človeška dosti bolj tekne. Prav zato se zadržujejo v naši bližini. Privlačita jih človeška toplota ter izdihan ogljikov dioksid. Že v desetih minutah sesanja krvi se temeljito nahranijo, najljubši pa jim je nočni obrok na spečem človeku. Po hranjenju spremenijo obliko in barvo – postanejo okrogle in rdeče. Če pa jim hrane ne uspe najti, lahko brez nje preživijo tudi leto dni.

Posteljne stenice so neukrotljive …

Nikar ne mislite, da so stenice prisotne le na revnih in zanemarjenih krajih. Če radi potujete, potem verjetno že veste, da ni tako. Stenice se ne izogibajo niti najimenitnejšim sobam! Vse pogosteje se pojavljajo v razkošno opremljenih prostorih, kot so hoteli, zasebni apartmaji in vile. Poleti, v času dopustov, povzročajo hude težave, saj se zelo hitro širijo.
Ne imenujejo se »posteljne stenice« kar tako. Postelja je namreč kraj, kjer se najpogosteje naselijo. Lahko pa se zavlečejo v prav vsak skrit in nedostopen kotiček v prostoru: pod pohištvo, pod posteljne okvirje in okvirje slik, pod vzmetnice, posteljnino in sploh v vsako še tako majhno temno razpoko. Pogosto jih najdemo pod preprogo, tapetami, vtičnicami, okenskimi okvirji, roletami, ogledali, med knjigami in podobno. Si lahko med počitnicami predstavljate kakšnega hujšega »sostanovalca«? V iskanju hrane se lahko skrijejo celo v osebno prtljago ter se tako še hitreje širijo.

stenice

V teh skrivališčih lahko samice izležejo tudi do petsto belih jajčec, zlepljenih v kupčke z želatinastim izločkom. Ličinke se lahko – odvisno od podnebnih razmer – razvijejo že v desetih dneh. Poleti jim nadvse ugajata toplota in dostopnost hrane.

… in lahko tudi nevarne

Čeprav ne prenašajo nalezljivih bolezni, so lahko posledice njihovih pikov zelo hude. Pika običajno ne čutimo, ker stenica v gostitelja vbrizga slino z antikoagulanti za preprečevanje strjevanja krvi ter anestetiki za preprečevanje bolečine. Kljub temu hitro začutimo prve zdravstvene težave: kožni odziv, podoben, kot če nas piči komar, in srbenje, zaradi katerega se praskamo. Pri tem nastajajo ranice, ki lahko povzročijo nadaljnjo okužbo. Pogoste so tudi lokalne alergijske reakcije, in sicer zaradi snovi proti strjevanju krvi in bolečini, ki jo stenice med sesanjem sprostijo v telo gostitelja. Alergija se običajno kaže z dobro vidnimi dvignjenimi mehurčki rdečkaste barve, ki jih spremljajo srbenje in znaki vnetja. Pride lahko tudi do preobčutljivostne sistemske alergijske reakcije, ki se lahko v najslabšem primeru konča s smrtno nevarnim anafilaktičnim šokom. Pri ljudeh, ki so dlje časa izpostavljeni pikom stenic, lahko pride tudi do anemije. Poleg tega pik stenice slabo vpliva tudi na psihično stanje gostitelja, saj sproža psihični stres, nervozo in depresijo.

Nasveti za čim bolj brezskrbne počitnice

Če počitnikujete v najetih prostorih, vam priporočamo, da se držite določenih pravil. V tej sezoni so že večkrat poročali o izbruhih stenic. Preden se namestite v začasno domovanje, ga temeljito preglejte. Pokukajte v vsako še tako majhno razpoko, saj se znajo stenice izvrstno skriti. Pozorni bodite na temna, nedostopna mesta v rabljenem pohištvu, zlasti v bližini postelje. Če na pohištvu opazite drobne črne pikice, krvave sledi na posteljnini ali zaznate sladkoben vonj, ki spominja na plesen, je prav mogoče, da so v vaši bližini stenice. Priporočamo, da imate s seboj svoje brisače in posteljnino ali da jih pred uporabo operete in posušite na najvišji dovoljeni temperaturi. Pred odhodom domov natančno preglejte osebno prtljago in se prepričajte, da s seboj ne jemljete tudi teh majhnih, neukrotljivih in potencialno nevarnih nadležnih žuželk. Če jih boste prinesli v svoj dom, se jih boste zelo težko znebili.

Literatura:
Michael F. Potter. Bed bugs. Entfact-636.
https://www.epa.gov/bedbugs/introduction-bed-bugs

Foto: Pexels


Sledite nam