fbpx

Na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana so se razveselili novega genetskega analizatorja

Aktualno, Obvestila, Zanimivo

Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike UKCL je prejel donacijo, genetski analizator.

Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana, ki je edini center v Sloveniji, kjer izvajajo diagnostiko in zdravljenje onkoloških bolezni pri otrocih in mladostnikih, je dobil nov genetski analizator. Ta bo nadomestil starega, ki ga uporabljajo v specialnem laboratoriju Pediatrične klinike. Omogočil bo še hitrejše diagnosticiranje ter zdravljenje levkemij pri najmlajših bolnikih. Donacijo je podarila družba Lidl Slovenija v okviru svoje letne donatorske akcije Deluxe.

Na otroškem oddelku za hematologijo in onkologijo vsako leto zdravijo med 50 in 83 otrok ter mladostnikov z novo odkrito maligno boleznijo. V letu 2015 je bilo 1366 vseh hospitalizacij (obravnavanih pacientov v hospitalu). Najpogostejša oblika je akutna limfoblastna levkemija, ki jo diagnosticirajo pri približno 15 do 20 otrocih in mladostnikih. V zadnjih desetletjih je akutna limfoblastna levkemija postala relativno dobro ozdravljiva bolezen in s sodobnimi metodami zdravljenja pozdravijo večino otrok.

donacija pediatricna

»Vprašanje, ki si ga zastavljamo je, ali bi bilo mogoče bolezen pozdraviti tudi z manj intenzivnimi načini, in za take odločitve je nujna natančna diagnostična opredelitev bolezni. Z novim genetskim analizatorjem, ki ga uporabljamo za izvajanje genetskih analiz in nam ga je podarila družba Lidl Slovenija, bomo tako še hitrejši in uspešnejši pri diagnosticiranju bolezni ter zdravljenju otrok, ki so zboleli za limfoblastno levkemijo,«

je povedal predstojnik Kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana izr. prof. dr. Janez Jazbec, dr. med.

Lidl Slovenija je letos že tretjič podaril letno donacijo, ki jo nameni od prodaje prazničnih izdelkov blagovne znamke Deluxe. Pred dvema letoma je Kliničnemu oddelku za neonatologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana podaril posebej prilagojen defibrilator za novorojenčke, lani pa otroškemu oddelku URI Soča računalniški komunikator za nadomestno komunikacijo otrok, ki imajo zaradi kompleksnejših zdravstvenih stanj težave pri govoru.

»Naša trajnostna pobuda Ustvarimo boljši svet, združuje odgovorna dejanja, ki jih skupaj s sodelavci in kupci uresničujemo v skrbi za boljše okolje in življenje ljudi. Veseli nas, da že tretje leto pomagamo z nakupom potrebnih medicinskih pripomočkov in naprav za zdravljenje najmlajših bolnikov. Letos smo še posebej ponosni, saj smo skupaj s kupci zbrali dovolj sredstev, da podarimo kar dve napravi za hitrejše in natančnejše diagnosticiranje ter zdravljenje levkemij pri otrocih in mladostnikih,«

je ob predaji donacije povedal Gregor Kosi, generalni direktor družbe Lidl Slovenija in dodal:

»Rak je verjetno najtežja preizkušnja, s katero se morajo soočiti starši, ko jim zboli otrok. Zato je pomembno, da imajo ob sebi zdravnike, ki jim prisluhnejo ter da imajo ti na voljo strokovno opremo. Verjamem, da sodelavci na otroškem onkološkem oddelku dosegajo najpomembnejše zmage in ponosen sem, da smo del k temu prispevali tudi mi.«

Podjetju Lidl Slovenija se je za donacijo zahvalila tudi Biserka Marolt Meden, univ. dipl. soc., poslovna direktorica Pediatrične klinike UKC Ljubljana in povedala:

»Otroci so naš navdih vedno in povsod. Za njih želimo samo najboljše. Zato se iskreno zahvaljujemo Lidlu, ki svojo družbeno odgovornost do okolja, v katerem deluje, izraža na način, da donira za otroke. Brez donacij za nakup nujno potrebne opreme otrokom ne bi mogli zagotoviti najboljše zdravstvene oskrbe, začenši z diagnostiko. Hvala Lidlu, da to razume in nam pomaga.«

Otroke in mladostnike pa je ob predaji donacije razveselila pevka Nina Pušlar, ki jim je polepšala dan s svojo novo pesmijo To mi je všeč.

donacija pediatricna lidl


Sledite nam