fbpx

Na Eko natečaju sodelovalo preko 27.600 otrok

Dogodki

Zaključno poročilo vseslovenskega Eko natečaja v organizaciji Medexa, kjer je sodelovalo več kot 27.600 otrok

Čebele so  čudež narave, ki na planetu prebivajo precej dlje od človeka. So kot lepilo, ki drži skupaj agrokulturni obstoj. Svet se po morebitnem izumrtju čebel ne bi ustavil,  bil pa bi osiromašen. Čebele so najobčutljivejše tipalo dogajanja tam zunaj, zato moramo biti nanje še posebej pozorni.

komisija

Komisija: Blaž Ambrožič – čebelarski turizem Bled, Romana Kranjčan, Eva Bric – MKZ, Boštjan Noč- predsednik ČZS in Maja Ambrož, Medex

Na svojo čebelo, kranjsko sivko, edino v EU zaščiteno avtohtono čebeljo vrsto, smo v Sloveniji lahko zelo ponosni. Marljiva nabiralka in pridelovalka zakladov čebeljega panja je tudi nepogrešljiva opraševalka, zato je njen obstoj za naše preživetje ključnega pomena. To kar mi danes »sejemo«, bodo naši zanamci »želi«.

To so bila ključna vodila, da so v Medexu, pripravili izobraževalni eko-projekt, h kateremu so povabili vrtce in prvo triado osnovnih šol ter tako že najmlajše poskušali naučiti odgovornosti do čebel in okolja. Otroci so s pomočjo mentorjev okraševali ekološke smrečice, pri tem uporabili čimveč naravnega materiala ali materiale, ki so jih reciklirali in ponovno uporabili.

Na natečaj se je prijavilo 1.433 skupin, pri okraševanju je sodelovalo 27.617 otrok, 1.433 mentorjev in 392 somentorjev.

Tričlansko komisijo, ki so končna dela ocenjevali so sestavljali:

 • Ga. Romana Kranjčan, predsednica komisije
 • G. Boštjan Noč, predsednik ČZS, član komisije
 • Ga. Maja Ambrož, vodja marketinga v Medexu, članica komisije

Oceniti so morali kar 1.083 končnih izdelkov.

finalne-eko-smrekeČeprav bi si prvo nagrado zaslužile prav vse okrašene eko smreke, je komisija vendarle morala izbrati najprej 50 finalistov, ki so jih nato objavili na Medexovi facebook strani. »Všečkanje« fotografij pa je odločalo o 15. superfinalistih ter tudi o 3. najboljših eko smrekah:

 • v kategoriji ČEBELARSKIH KROŽKOV
 • v kategoriji OSNOVNIH ŠOL (prva triada) in VRTCEV

3 zmagovalci kategorije čebelarskih krožkov:

 • 3. nagrada: Bon v vrednosti 150 € za nakup čebelarskega materiala v trgovini Medex

OŠ SV. ANA

 • 2. nagrada: Bon v vrednosti 300 € za nakup čebelarskega materiala v trgovini Medex

OŠ KAPELA

 • 1. nagrada: Bon v vrednosti 500 € za nakup čebelarskega materiala v trgovini Medex

OŠ GORNJA RADGONA

3 zmagovalci v kategoriji OSNOVNIH ŠOL (prva triada) in VRTCEV:

 • 3. nagrada: Letna naročnina na revijo Moj planet, Mladinske knjige založba ter kilogram slovenskega medu za vsakega udeleženca v skupini, čebelarstva Boštjan in Anton Noč iz Žirovnice.

VRTEC AJDOVŠČINA, SKUPINA ČEBELICE

 • 2. nagrada: Obisk Čebelarskega centra na Brdu pri Lukovici s poučnimi spoznavanji sveta čebel, ki ga podarja Čebelarska zveza Slovenije.

VRTEC CEPETAVČEK, OŠ TONETA PAVČKA, SKUPINA ŠKRATJE

 • 1. nagrada: Naravoslovni dan na Čebelarskem turizmu Blaža Ambrožiča na Bledu, kjer bodo otroci slikali panjske končnice, spoznavali drevesne vrste in medovite rastline ter si ogledali učni čebelnjak.

VRTEC JOŽICE FLANDER, SKUPINA RAKI

komisija-in-zmagovalci

Komisija in zmagovalci: zmagovalni Raki vrtca Flander, Blaž Ambrožič – čebelarski turizem Bled, Romana Kranjčan, Eva Bric – MKZ, Boštjan Noč- predsednik ČZS in Maja Ambrož, Medex

Medexov EKO natečaj je gotovo ohranili vsaj nekaj smrek, na katerih se bodo spomladi spet pasle čebele. Izjemen vseslovenski izobraževalni projekt pa že kliče po nadgradnji jeseni 2014.


Sledite nam