fbpx

Muzeum: Dogodki ob 20 letnici delovanja

Dogodki

Vljudno vabljeni na otvoritev pregledne razstave GUBANJE ČASA ob 20 letnici delovanja gledališča Muzeum, ki bo v četrtek, 8. januarja 2015 ob …

Vljudno vabljeni na otvoritev pregledne razstave GUBANJE ČASA ob 20 letnici delovanja gledališča Muzeum, ki bo v četrtek, 8. januarja 2015 ob 19. 00 uri v Galeriji Jakopič.

Otvoritvi razstave sledi premiera gledališka predstava ABC oder Krieg, ki bo premierno uprizorjena v Prešernovem gledališču Kranj, v petek, 15. 1. 2015 ob 19.30 uri in v Cankarjevem domu, v torek, 10. februarja 2015 ob 20. 00 uri.

Zaradi izjemnega zanimanja za ogled gledališko plesne predstave Pablo Picasso: Za rep ujeta želja bo predstava ponovno uprizorjena na dan zatvoritve razstave GUBANJE ČASA  v nedeljo, 8. februarja 2015 ob 18. 00 uri v Galeriji Jakopič.

Gubanje časa

Na pregledni razstavi bodo razstavljali:

Fotografije predstav: Miha Erman, Špela Kasal, Egon Kaše, Kata Molnar, Rok Oman, Katja Rosa, Matic Sonnenwald, Barbara Stupica, Jože Suhadolnik, Peter Uhan, Petra Veber, Sandra Vrh

Gledališke skice: Barbara Novakovič Kolenc in Aljoša Kolenc
Video posnetki predstav: Tone Stojko

Muzeum-Gubanje-časa-(2)

IVO SVETINA: ABC oder Krieg, quasi una fantasia

Novo dramsko besedilo, ki ga je Ivo Svetina napisal na iniciativo Muzeum-a, temelji na obdobju 1831-35  na Dunaju, kjer se srečujejo jezikoslovci in literati Jernej Kopitar, Vuk Karadžić, Matija Čop in France Prešeren v trenutku, ko se oblikuje pisava, zapis slovenskega jezika.

To je drama (lahko rečemo kriminalka) o pripadnosti jeziku.

Ljubezen do jezika in raziskovanja se prepleta s konflikti, pritiski cenzure in sistema: polemike tečejo tako med Prešernom in Čopom kot med Kopitarjem in Vukom. Ženska, letni časi, forma, vsebina, poklic, zasebno življenje, krutost, ki v drami uniči pravkar nastalo vez, obkroža in zareže v prostor. Vsebinsko se predstava odvija na dveh linijah, ki sem medsebojno prepletata. Prva rdeča nit predstave je »črkarska pravda« in polemike ter nasprotovanja cenzuri in prepovedim tiskane slovenske besede. Druga linija predstave so življenjske zgodbe posameznikov, prijateljstvo, ljubezen, neizpolnjena hrepenenja, potovanja in nenadne smrti.

Predstava bo igrana v treh jezikih (slovenskem, srbskem in nemškem) odpira mednarodni gledališki prostor in možnosti za medkulturne vibracije.

abc

Igrajo:

  • Jernej  Kopitar: Peter Musevski
  • France Prešeren: Jure Ivanušič
  • Vuk Karadžić: Ivan Bekjarev
  • Mina Karadžić (njegova hči): Aleksandra Balmazović
  • Antonia Baraga pl. Hoeffern: Vesna Pernarčič Žunić
  • Matija Čop: Borut Veselko

Premiera Kranj, Prešernovo gledališče Kranj, petek, 16. januarja 2015, ob 19.30

Ponovitve: 15. in 19. januar 2015 ob 19.30

Premiera Ljubljana, Cankarjev dom Ljubljana, torek, 10. februar 2015, ob 20.00

Premiera Beograd, Opera&Teatre Madlenianum, Zemun, 31. januar 2015

Ponovitve: Mestno gledališče Ptuj, 20. januarja 2015, 19.30

SNG Nova Gorica, 4. februarja 2015 ob 19.30

Pablo Picasso: Za rep ujeta želja

Galerija Jakopič, Muzej in galerije mesta Ljubljane

Premiera: 13. 12. 2014

Ponovitve: 14., 15., 16. in 17.12. 2014

Ponovna ponovitev: 8. 2. 2015 ob 18. 00 uri

Predstava Gledališče pisem temelji na dramskem besedilu Za rep ujeta želja (Le Désir attrapé par la queue), ki ga je v treh dneh januarja 1941 v Parizu napisal Pablo Picasso. Picasso je besedilo ilustriral z avtoportretom iz ptičje perspektive in z več skicami scenografije. Besedilo je bilo prvič javno predstavljeno 19. marca 1944 v pariškem stanovanju Zette in Michela Leirisa.

V režiji Alberta Camusa so besedilo brali Simone de Beauvoir (v vlogi La Cousine / Njene sestrične), Jean-Paul Sartre (Le Bout rond / Okrogli bucek), Dora Maar (L’Angoisse Maigre / Suha tesnoba), Germaine Hugnet (L’Angoisse Grasse / Debela tesnoba), Raymond Queneau (L’Oignon / Čebula), Jacques Bost (Le Silence / Tišina), Michel Leiris (Le Gros Pied / Veliko stopalo), Louise Leiris (Les Deux Toutous / Dva kužka), Jean Aubier (Les Rideaux / Zavese) in Zanie Aubier (La Tarte / Pita).

Uprizoritev si je ogledala manjša skupina pariških intelektualcev in umetnikov, med njimi tudi Valentine Hugo, Cécile Eluard, Pierre Reverdy in Jacques Lacan.

Čez nekaj mesecev, 16. junija 1944, je Picasso gostil udeležence premiere v svojem pariškem ateljeju (7, Rue des Grands-Augustins), kjer je Brassaï posnel slaven skupinski portret avtorja, performerjev in izbranega občinstva.

muzej-gledalisce

Gledališče Muzeum

Gledališče Muzeum je bilo aprila 1994 zasnovano z namenom preizpraševanja povezav in mej med posameznimi področji umetnosti in humanistike. V dvajsetih letih delovanja so v Muzeumu pripravili 44 projektov, ki raziskujejo raznolika področja umetnosti ter medsebojna razmerja med likovno umetnostjo, arhitekturo (prostor-čas), dramatiko (zgodovina), glasbo (zvok) in gibom (gesta). Muzeum je spodbujal prve avtorske raziskovalne projekte, ki so vstopili v gledališče s področja arhitekture, likovne umetnosti, plesa ter gledališke in likovne teorije, in sodeloval v številnih mednarodnih projektih.

Oglasno sporočilo


Sledite nam