fbpx

Motnje spanja – obstaja jih kar 85 različnih

Človeško telo, Novice, Zanimivo

Ste vedeli, da je v mednarodni razvrstitvi motenj spanja (International Classification of Sleep Disorders) …

Ste vedeli, da je v mednarodni razvrstitvi motenj spanja (International Classification of Sleep Disorders) obravnavanih kar 85 različnih motenj spanja?

Osupljiva številka. Med njimi  torej niso samo nespečnost; ena nevarnejših je tako imenovana spalna apneja (zastoj dihanja med spanjem), ki je pogosto povezana z boleznimi srca.  Veliko ljudi pa pestita tudi sindrom nemirnih nog in periodični gibi udov v spanju. Zahtevne motnje spanja obravnavajo specialisti za motnje spanja in jih rešujejo na različne načine. Nekatere lahko včasih rešimo sami ali s pomočjo osebnega zdravnika.

Duševni in telesni vzroki nespečnosti

80-motnje_spanja-f1e37d7e132ba35fPoleg stresa lahko nespečnost povzročajo tudi poživila ali zdravila, predpisana v neprimernem odmerku ali v neustrezni kombinaciji ter vzeta ob napačnem dnevnem času. V to skupino sodijo denimo kofein, nekateri antidepresivi, nekateri antibiotiki, zdravila, ki pospešujejo odvajanje vode (diuretiki), in nekatera zdravila za zniževanje krvnega tlaka.

Motnje spanja povzročajo tudi nekatere bolezni in stanja, kot so hormonske spremembe v menstrualnem ciklusu ali v času klimakterija, čezmerno delovanje ščitnice, bolečina, sindrom nemirnih nog, strah, stres, psihična napetost, žalovanje, depresija, možganske poškodbe, čezmerna telesna dejavnost, nočno uriniranje zaradi povečane prostate ali kronične okužbe sečil, slabokrvnost, okužbe s paraziti itd.

Nepravilna raba uspaval povzroča nespečnost

Vsaka motnja spanja ima svoj vzrok in vedno ne potrebujemo sredstev za uspavanje. Če odkrijemo pravi razlog, lahko problem rešimo že z izboljšanjem krvne slike, če gre za slabokrvnost, uravnavo ščitničnih hormonov ali tehnik za sproščanje.

Nespečnost je lahko posledica stranskih učinkov zdravil, lahko pa jo povzroča tudi predolga in nepravilna raba uspaval. Pri zdravilih je ta težava težja, saj so mnoga nujno potrebna. Velikokrat zdravniki predpišejo uspavala, ki so upravičena le za kratkotrajno pomoč. Vedno je tukaj vredno najprej poskusiti z naravnimi uspavali, na primer z baldrijanom, saj so izvlečki in pripravki baldrijana varna in najbolj klinično preverjena uspavala oziroma pomirjevala.

Motnje spanja so pogoste med poslovneži

Dolgo uspavanje, pogosta nočna prebujanja ali zgodnje jutranje prebujanje so pogosto posledica preobremenjenosti in stresa.  Pri poslovnežih predstavlja največji problem zvišan krvni tlak in krvni sladkor ter motnje srčnega ritma, ki lahko posamično ali v kombinaciji ob povečani telesni teži vodijo v motnje dihanja med spanjem (apneje). Te motnje dihanja lahko povzročijo srčni infarkt, možgansko kap ali nenadno smrt.

Zdravo življenje, primerna telesna teža in redni preventivni pregledi so pomembni za odkrivanje dejavnikov tveganja (krvni tlak, krvna slika, EKG) in pravočasno zdravljenje.

Smrčanje

Dobro je vedeti, da smrčanje zelo pogosto vodi v hudo motnjo dihanja med spanjem, ki jo je potrebno zaradi nevarnih posledic pravočasno prepoznati (z metodo polisomnografije med spanjem) in ustrezno zdraviti.

Narkolepsija

Narkolepsija je le ena izmed oblik hude zaspanosti, pri kateri lahko bolniki poleg čezmerne dnevne zaspanosti doživijo tudi nenadno in kratkotrajno izgubo mišične moči ob čustvenih dogodkih, privide in prisluhe v polsnu, paralizo in imajo slab nočni spanec.  Bolezen je dosmrtna in ponavadi dedna. Z zdravili se lahko uspešno zdravi, povsem pozdraviti pa se je ne da.

Eno najbolj preverjenih in učinkovitih zdravil z baldrijanom je Baldrimed, ki vsebuje kar 450 mg baldrijana v eni tableti.

FIDIMED_BALDRIMED_60


Sledite nam